Filmové premiéry od 9. července

Nový Terminátor, romantické drama Daleko od hlučícího davu, dokument Evangelium podle Brabence a láska která boří rasismus v dramatu Lví srdce. Příjemnou zábavu v kinech.

Terminator Genisys (USA, 2015)

Terminator_Genisys_Poster_web

Budoucnost je temná. Soudný den v devadesátých letech minulého století zlikvidoval polovinu lidstva a ti, kdo přežili, se od té doby snaží marně vzdorovat počítačovému systému Skynet. Nejsilnější hnutí odporu se zformovalo kolem Johna Connora (Jason Clarke), jenž pro Skynet představuje největší hrozbu. Problém má vyřešit Terminátor, stroj na zabíjení s lidskými rysy (Arnold Schwarzenegger), kterého Skynet vyšle do minulosti, aby zabil Connorovu matku Sáru (Emilia Clarke) dřív, než svého syna stihne počít. Jenže i lidští rebelové mají přístupu ke stroji času a za Sárou pošlou vojáka Kylea Reese (Jai Courtney), aby ji pro změnu chránil před Terminátorem. Až do tohoto okamžiku se výše uvedený popis shoduje s dějem prvního dílu. Návratem do roku 1984 však dochází k zásadnímu bodu obratu. Kyle Reese zjišťuje, že Sára není bezbranná a vyděšená servírka, ale pořádná ranařka, kterou žádný Terminátor nemůže vyděsit, zvlášť když jí jeden takový stroj už pár let dělá společníka a ochránce. Jenže tahle zdánlivá výhoda může být k ničemu, protože Skynet má „prsty” všude a rozhodně chce zabránit tomu, aby tahle nesourodá trojice namalovala lidstvu růžovou budoucnost.

Terminator: Genisys
Sci-Fi / Akční / Thriller / Dobrodružný
USA, 2015, 126 min

Režie: Alan Taylor
Scénář: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
Kamera: Kramer Morgenthau
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Aaron V. Williamson, Matt Smith, Byung-hun Lee, Sandrine Holt, Griff Furst, Teri Wyble, Brett Azar, John Edward Lee

Daleko od hlučícího davu (USA / Velká Británie, 2015)

Daleko od hluciciho davu

Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) je krásná a také hodně svéhlavá. A jako mnoho svobodomyslných žen, to ani ona nemá lehké. Tím spíše, že žije ve viktoriánské Anglii druhé poloviny 19. století. Bathsheba se v okamžiku, kdy po svém strýci zdědí usedlost v panství Wessex, promění z obyčejné venkovské dívky v nezávislou a cílevědomou statkářku. A to z ní dělá lákavou partii pro to, čemu se zatím snaží vyhnout – manželství. Nejprve odmítne lásku chovatele ovcí Gabriela Oaka (Matthias Schoenaerts), zklame i naděje zámožného starého mládence Willliama Boldwooda (Michael Sheen). A rozhodne se na zděděném statku hospodařit sama, bez mužské pomoci. V tehdejší době to byla nevídaná odvaha, ale Bathsheba díky svým schopnostem, přímočarosti i vrozenému šarmu uspěje. Pak ale vstoupí do jejího života mladý, pohledný, sebevědomý a arogantní seržant Frank Troy (Tom Sturridge). Přesně takový muž, s kterým by se racionální a sebevědomá Bathsheba rozhodně nezahodila. A k překvapení předchozích nápadníků právě on v ní dokáže probudit vášeň. Vášeň, která se stane osudnou nejen Bathshebě.

Daleko od hlučícího davu
Far from the Madding Crowd
Drama
USA / Velká Británie, 2015, 119 min

Režie: Thomas Vinterberg
Předloha: Thomas Hardy (kniha)
Scénář: David Nicholls
Kamera: Charlotte Bruus Christensen
Hudba: Craig Armstrong
Hrají: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen, Juno Temple, Tom Sturridge, Hilton McRae, Jessica Barden

Slow West (VB / Nový Zéland, 2015)

Slow West banner

Šestnáctiletý Jay přicestoval ze Skotska do amerického Colorada 19. století, aby pátral po ženě, kterou miluje. Evropskému zelenáčovi dělá společnost nájemný zabiják Silas, který souhlasil, že ho za úplatu na cestě ochrání. Divoký západ však není místo, kde by věci vycházely přesně podle plánu, a tak Jay zažije během svého putování celou řadu zvratů v nekompromisním duchu tohoto vysoce autorského westernu.

Slow West
Akční / Thriller / Western
Velká Británie / Nový Zéland, 2015, 84 min

Režie: John Maclean
Scénář: John Maclean
Kamera: Robbie Ryan
Hudba: Jed Kurzel
Hrají: Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee, Caren Pistorius, Ben Mendelsohn, Jeffrey Thomas, Brooke Williams, Kalani Queypo, Michael Whalley

Evangelium podle Brabence (Česko, 2014)

Evangelium podle Brabence poster

Kniha rozhovorů novinářky Renaty Kalenské se členem Plastic People Vratislavem Brabencem zachycovala nejen vzpomínky na undergroundovou éru, ale také autorčiny zážitky s touto svéráznou osobností. Na nich staví filmové pokračování této publikace, které zachycuje další rozhovory Kalenské a Brabence – improvizovaná povídání odehrávající se na místech, jež pro Brabence a Kalenskou něco znamenají. Vzniklo tak pásmo nezávazného filozofování, sebeironických vtipů i poznámek o životě ptáků a přírodě jako takové. Záznamy povídání obou aktérů většinou snímané ruční kamerou jsou prokládány poetickými vsuvkami.

Evangelium podle Brabence
Dokumentární
Česko, 2014, 90 min

Režie: Miroslav Janek
Scénář: Miroslav Janek, Renáta Kalenská
Kamera: Miroslav Janek
Hudba: Vratislav Brabenec, Joe Karafiát
Hrají: Vratislav Brabenec, Eva Turnová, Renáta Kalenská, Ivan Martin Jirous (a.z.), Milan Mejla Hlavsa (a.z.), Václav Havel (a.z.)

Lví srdce (Finsko / Švédsko, 2013)

Lví srdce plakát

Teppo je radikální neonacista, který si pevně stojí na svých názorech a předsudcích. Zároveň však touží po lásce a rodině. Když potká atraktivní servírku Sari, vše se zdá ideální, dokud nepozná jejího malého černošského syna Rhamua. Teppo tak stojí před těžkým rozhodnutím – splní si svůj sen o otcovství a rodině nebo zůstane věrný své celoživotní víře a přesvědčení založeného na diskriminaci, ignoranci a nenávisti? Situaci navíc ztíží Teppův bratr Harri a vůdce skinheadů je tak nucen učinit jasné rozhodnutí, které však může mít fatální následky pro něj i pro ty, které miluje.

Lví srdce
Leijonasydän (Finsko)
Lejonhjärtat (Švédsko)
Drama
Finsko / Švédsko, 2013, 99 min

Režie: Dome Karukoski
Scénář: Aleksi Bardy
Kamera: Henri Blomberg
Hudba: Jean-Paul Wall
Hrají: Peter Franzén, Laura Birn, Jasper Pääkkönen, Yusufa Sidibeh, Timo Lavikainen, Jussi Vatanen, Pamela Tola, Niko Vakkuri, Mikko Neuvonen, Jani Toivola, Marko ‘Beltzer’ Pesonen, Pertti Hellgren, Jari Forsman, Nauri Nykänen, Laura Munsterhjelm