Recenze | Krycí jméno U.N.C.L.E. – tihle špioni mají styl!

Krycí jméno U.N.C.L.E. jednoznačně patřil k nejočekávanějším letním titulům. Hned na začátku prozradím, že Guy Ritchie nezklamal. Režisér Sherlocků, Podfu(c)ku a kultovního Sbal prachy a vypadni nám trochu zestárl a zpomalil. A není divu, k věku tohle prostě patří, znám to bohužel z vlastní zkušenosti. A přestože nová špionážní komedie zachovává Ritchieho rukopis, je víc stylová než šílená a odnášíte si z ní především zkoumavý pocit, jaké by to bylo, ocitnout se v šedesátých letech uprostřed Říma. V dokonale padnoucím obleku, se skleničkou dvacetileté whiskey samozřejmě a s revolverem za pasem.

Krycí jméno U.N.C.L.E

Krycí jméno U.N.C.L.E

Špioni jsou tu dva. Ten americký (Solo) (Henry Cavill) nepůsobí přímo bondovsky, ale k představě typického špiona má blíž než ten ruský (Kuryakin) (Armie Hammer), který upoutá svou přímostí a nese v sobě pravou esenci východního bloku. Oba agenti z opačných břehů železné opony spolu musí neplánovaně spolupracovat, aby zabránili možnému zničení světa (jak jinak). Chemie mezi oběma herci funguje výtečně a jako třešnička na dortu funkční jiskření doplňuje už jen dcera zmizelého německého vědce (Alicia Vikander).

Alicia Vikander ve filmu Krycí jméno U.N.C.L.E.

Elizabeth Debicki ve filmu Krycí jméno U.N.C.L.E.

Nutno říct, že se podařilo naplnit slušnou porci špionážních klišé, ale v tomto typu filmu to vůbec není na škodu. Dokonce i padouch ve formě femme fatale z Říma (Elizabeth Debicki) nepůsobí přes její pragmatismus o nic míň vyšinutě než většina bondovských šílenců.

Co se povedlo maximálně je výsledný vizuální dojem. Za výpravu bych se nebál odhadnout oscarovou nominaci. Minimálně kostýmy by ji snesly s přehledem. Funkční je i retro soundtrack, jehož vypiplání si takový feeling snímek rozhodně zasloužil – a vskutku, podařil se. Akční scény jsou natočeny výborně. Ostatně nic jiného byste od Ritchieho ani nečekali. Mělo se ale víc krátit. Krycímu jménu U.N.C.L.E. lze vytknout jediné: místy ztrácí tempo a působí poněkud ukecaně.

Armie Hammer a Henry Cavill ve filmu Krycí jméno U.N.C.L.E.

Armie Hammer a Henry Cavill ve filmu Krycí jméno U.N.C.L.E.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 75%
    75
  • Vizuál, kamera - 85%
    85
  • Hudba - 80%
    80

Krycí jméno U.N.C.L.E. (2015)

Taky vám chybí porce snobské stylovosti, která se postupně vytratila z posledních bondovek? Krycí jméno U.N.C.L.E. staví právě na stylové retro stylizaci, která je nosnou devizou celé Ritchieho novinky. Vsadit na Supermana Henryho Cavilla a princátko Armieho Hammera byla trefa do černého. Pánové jsou cool a zároveň když je třeba, sami sebe karikují. Nová špionážní komedie patří k tomu nejlepšímu, co letošní léto v kinech nabídlo.

75 %
Vaše hodnocení filmu: 2.4 (8 hlasů)
Sending
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Warner Bros./Freeman Entertainment © 2015

Krycí jméno U.N.C.L.E.
The Man from U.N.C.L.E.
Akční / Dobrodružný / Komedie
USA, 2015, 116 min
Premiéra: 20. 8. 2015 Freeman Entertainment

Režie: Guy Ritchie
Scénář: Scott Z. Burns, David Campbell Wilson
Kamera: John Mathieson
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, Hugh Grant, Jared Harris, Luca Calvani, Sylvester Groth, Christian Berkel, David Beckham, Hugh O’Brien, Jd Roth-round

Krycí jméno U.N.C.L.E. poster

  1. Visitor Rating: 5 Stars

    Reagovat na tento komentář
  2. Visitor Rating: 4 Stars

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rating