Recenze | Doktor Martin – asociální lékař s tváří Donutila

Letošní seriálový podzim ničím nepřekvapí. Nova nepřišla vlastně s ničím a jen stále dokola těží z příšernosti Ordinace v růžové zahradě. Prima se alespoň snaží přicházet s novými tituly, ale místo Svatby v Benátkách pouze převlékla do “novinky” zvané Přístav a dokonce v ní nechala hrát stejné herce i postavy ze Svateb! Tenhle seriálový crossover je v Česku originální pouze tím, že se v takovém rozsahu v naší televizní tvorbě ještě neodehrál. Ve výsledku je ale Přístav ještě o třídu níž než Svatby. Pozitivní zprávou je na Primě snad jen druhá řada Vinařů.

Na ČT 1 dnes večer startuje Doktor Martin. V režii Petra Zahrádky se v něm představí Miroslav Donutil. Podle ředitele ČT je za dalším nákupem zahraniční licence fakt, že česká televizní tvorba trpí nedostatkem autorů. Pod to se asi lze podepsat. A tak se čeští “autoři” chopili pera a přepsali britské reálie, dialogy a od moře nové doktorovo působiště přesunuli do fotogenických Beskyd.

Doktor Martin - M. Donutil a J. Štěpánková

Doktor Martin – M. Donutil a J. Štěpánková

Dobře obsazený česko – slovenský seriál (koprodukce s RTVS) nabízí nekomplikované příběhy propojené silnou osobností svérázného lékaře, který se od operatérského stolu přestěhoval do ordinace praktického lékaře v Horní-Dolní.

Humor postavený na sociální nezdatnosti hlavního hrdiny docela baví, ale otázkou je, jak bude zábavný třeba už po pátém díle. I když už druhá část napovídá, že doktor Martin bude svým okolím nakonec zkultivován.

Doktor Martin - Jitka Čvančarová

Doktor Martin – Jitka Čvančarová

Donutil sice stále táhne, ale možná by bylo načase porozhlédnout se příště po nějakém osvěžení.

Česká televize si vždy naštěstí drží alespoň standard technický, takže filmařsky ani střihově proti novince nelze říct ani popel. Horší je to s pocitem, že jsme tohle viděli tisíckrát. Ať už v naší tvorbě nebo převzaté. Donutil sice stále táhne, ale možná by bylo načase porozhlédnout se příště po nějakém osvěžení.
Osobně mám s jeho stále stejným hereckým výrazem problém. Ale to neznamená, že můj pocit, že se dívám na Doktora Donutila a nikoliv na postavu jménem Martin, musí být plošný.

  • Režie - 60%
    60
  • Scénář - 50%
    50
  • Herci - 65%
    65
  • Kamera, Hudba, vizuál - 60%
    60

Doktor Martin (Česká televize, 2015)

Doktor Martin je seriál pro celou rodinu. Je tady oblíbený hlavní herec, prsatá pětatřicátnice, odrzlá dvacítka, spousta lékařských případů, nevěra, pejsek kterého nikdo nechce, bodří vesničané a tak dále. Otázkou je, co by se stalo, kdyby se místo loga ČT v levém rohu objevil nápis Nova. Nebo ještě lépe: Kdyby na obrazovce logo nebylo vůbec. Uhodli byste kdo tuto novinku vyrobil? Já ne..

60 %
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: © Česká televize 2015

Doktor Martin (TV seriál ČT a STV)
Komedie
Česko / Slovensko, 2015, 16×52 min
Premiéra: 4. 9. 2015 ČT1

Režie: Petr Zahrádka
Scénář: Štefan Titka, Tereza Dusová, Tomáš Končinský, Ondřej Provazník
Kamera: Miloslav Holman
Hrají: Miroslav Donutil, Gabriela Marcinková, Jitka Čvančarová, Jana Štěpánková, Milan Kňažko, Norbert Lichý, Tomáš Měcháček, Václav Kopta, Emília Vášáryová, Tomáš Jeřábek, Tereza Vilišová, Adam Vohánka, Barbora Milotová, Jiří Bartoň, Lukáš Latinák, Matyáš Svoboda, Jan Václavík, Petra Polnišová

Doktor Martin plakát

  1. Tak udeřený seriál už jsem dlouho neviděl. Zápletka s pašeráky je možná možná v Británii, ale u nás je hodně přitažená za vlasy. A to je jen jeden příklad z mnoha dalších lapsů. Škoda, že jsem v něm nepřišel o život. Strakoš

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.