Troška začal natáčet nadpřirozenou komedii Strašidla

Ve středu 23. září začalo natáčení nové české rodinné komedie režiséra Zdeňka Trošky Strašidla.  Příběh plný fantazie chce navázat na slavnou tradici českých trikových komedií, jako Dívka na koštěti nebo Jak utopit doktora Mráčka, v nichž se potkávala moderní současnost s pohádkovým světem nadpřirozených bytostí.

Jiří Dvořák a Tereza Bebarová ve filmu Strašidla

Jiří Dvořák a Tereza Bebarová ve filmu Strašidla

V hlavních rolích komedie Strašidla uvidíme  Bronislava Kotiše jako hejkala Huga, Terezu Kostkovou v roli jeho ženy Patricie, Carmen Mayerovou jako její matku Žofii, Jiřího Dvořáka v roli vodníka Bubly a Sáru Sandevu  jako vílu Jitřenku. Sourozence Ester a Eleanora hrají Nela Řehořová a Petr Šimčák. Lidské pokolení pak zastupují Vladimír Polívka coby úředník Patočka, Tereza Bebarová jako majitelka prádelny, Václav Postránecký si zahraje ředitele školy a třídní učitelku vytvoří Anna Polívková. Dále uvidíme Petra Nárožného, Karla Dobrého, Matěje Hádka, Martina Pechláta, Petra Čtvrtníčka, nebo Janu Bernáškovou. Film se bude natáčet v interiérech i exteriérech Středočeského kraje, konkrétně v Lítni, Řevnicích, na zámku Líšno, v lázních Toušeň a v Praze. S premiérou počítá Falcon 18. srpna 2016.

Strašidla

Strašidla

Rozhovor se Zdeňkem Troškou

V novém filmu Strašidla jste tak trochu spojil své dvě filmové domény – komedii a pohádku.  Jak vznikl nápad natočit komedii o podivuhodné partičce nadpřirozených bytostí?

To nebyl můj nápad. Jednoho dne mi pan Jiří Kos poslal svůj maxiscénář příběhu jakési Addamsovy rodiny po česku. Napsal toho ale tolik, že by to dalo na několik pokračování, nebo celý seriál. Přiznám se, že nejtěžší bylo vybrat z jeho materiálu základní linii příběhu a upravit ji pro jeden celovečerní film. Film je tak trochu z rodiny filmů jako bylo Jak utopit doktora Mráčka nebo Adéla ještě nevečeřela. Úsměvný příběh ze současnosti s pohádkovým motivem.

Marek Kališ (pom. rež.), Zdeněk Troška a Martin Duba (kamera)

Marek Kališ (pom. rež.), Zdeněk Troška a Martin Duba (kamera)

Ve vašich filmech je již pravidlem, že i čerti, vodníci a podobné bytosti nejsou tvorové zlí, ale spíše dobráčtí, laskaví a s lidmi vycházejí  přátelsky. Bude tomu jistě  i u Strašidel. Jak se bude hejkalovi, čarodějkám, vodníkovi, víle a dalším žít v našem lidském světě?

Za pomoci mladého úředníčka z městského úřadu, který přijde do zpustlého a opuštěného zámečku vyjednat s podivnou rodinkou nájemní smlouvu a zamiluje se na první pohled do půvabné víly Jitřenky,  se tato nezvyklá rodinka zapojuje do lidské společnosti a jak se říká pracovního procesu. A jak se s tím vyrovnají dvě čarodějnice, hejkal, jejich dvě nezbedné dětičky, vodník a víla, na to se přijďte pak podívat do kina.

Které  strašidlo jste měl v dětství a možná dodnes máte jako nejoblíbenější?

Vyhrává čert a pak hned víly.

Ve Strašidlech se objeví řada hereckých tváří, s nimiž jste doposud netočil. Jak se rodilo obsazení a byla některá role, která vznikala konkrétnímu herci na tělo?

Při psaní scénáře mám představu určitého typu postavy. A pak si procházím jmény herců a hereček a „obsazuju“ si je v duchu do jednotlivých rolí, takže mám k jedné roli třeba pět jmen herců, kteří by ji mohli hrát. Vím, že všichni by ji zahráli skvěle, každý jinak, po svém, ale bezvadně. Je to ale čím dál těžší, protože skoro všichni dnes hrají ve všech televizních seriálech a navíc ještě zkouší v domovských divadlech a v dabingu, takže jsou časově nedostupní. Jak říkám, nejlepší je loutkový film – herce pověsíš na hřebík a kdykoliv ho potřebuješ, víš, kam sáhnout…

Co bychom se my, lidé mohli a měli naučit od pohádkových strašidel a mohou naopak něco dobrého získat ona od nás?

Každý z nás má nějakou moc, sílu, kterou může tomu druhému pomoct. Třeba jen milý úsměv, se kterým se na kolemjdoucího podíváme,  kolikrát udělá takovou radost, že si to možná ani sami neuvědomujeme. Jakkoliv pomoct tím, čím můžeme. Působit tím dobrým v nás na ostatní. Měli bychom se stále a znovu učit trpělivosti, ohleduplnosti, pozornosti, laskavosti, nadhledu a vstřícnosti, prostě tomu být dobrým člověkem a ne strašidlem svého okolí.

 

zdroj: U. Donátová 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.