První dojmy | Atentát na Nově podivně mixuje žánr, ale nenudí

Český televizní podzim letos patří kvalitativně k těm nejhorším za poslední roky. Světové televize k sobě stahují filmové tvůrce a o totéž se tu poslední dobou pokouší Česká televize a v poslední době i Nova. Můžeme se samozřejmě vysmívat vlajkové lodi Novy, kde herci poletují v bílých pláštích před papundeklovou dekorací, ale co naplat – léta to dobře funguje – na rozdíl od šíleného zvěrstva, které letos spáchala Prima (Přístav). Na Nově dnes startuje nová kriminální serie Atentát. Jaké jsou naše první dojmy?

Atentát (zdroj: TV Nova)

Atentát (zdroj: TV Nova)

Nova se minimálně na poli kriminálek (Kriminálka Anděl) a komediálních seriálů (Okresní přebor) pouští do experimentů, které dopadají docela dobře. I když Okresní přebor zůstal zatím nepřekonán. Ale vraťme se ke kriminálce. Na Nově dnes večer startuje série Atentát, která vychází z předchozí velmi slušné Expozitury. Vrací se Hana Vagnerová, tentokrát v roli „nejbližší“ osobní strážkyně prezidenta republiky (Jan Kraus) i Robert Jašków, tentokrát jako samotář, který se pouští do velmi nebezpečné hry.

Prezident republiky Václav Wolf nápadně připomíná to nejhorší z Václava Klause. Jeho žena a první dáma (Anna Šišková) je bývalá herečka. Státníkův noshled Forestek (Marek Taclík) v sobě zase křiklavě snoubí Hájka s Ovčáčkem. Těch zjevných vypůjčených podobností, které velmi nápadně šťouchají do diváka, je minimálně v prvních dvou dílech celá řada. Místy jsou velmi vtipné, místy i satirické. Ale je mi trochu záhadou, co dělají v krimi takového ražení.

Atentát (zdroj: TV Nova)

Atentát (zdroj: TV Nova)

Slušné filmařské řemeslo a zdařilý pokus o věrohodné akční scény se cení. A tím také tvůrci diváka zaujmou. Problém nastává ve chvílích, kdy se humor i vážná tvář Expozitury pojí dohromady. Funguje to jen velmi těžko a karikatura, kterou vytvořil svým výkonem Jan Kraus, seriálu moc nepomáhá. Prezident nemá příliš vážnou tvář a pokus o jeho Atentát vyzní u diváka skoro do prázdna.

Atentát zdroj TV Nova

Atentát (zdroj: TV Nova)

Snažil jsem se při sledování prvních třech dílů soustředit a přesto jsem nepřišel na to, odkud se vzaly informace bezpečnostních složek o chystaném atentátu. Nelogičností je tu víc (nábojnice v lomu), ale nechci zbytečně dělat spoilery. Každopádně, je možné, že při střihu nebo přestřihu se některé zásadní věci prostě cestou ztratily.
Přesto bych ale Atentát nezatracoval. Třetí díl bere diváka na výlet do úplně jiného prostředí, opouští na chvíli svět politiky a přináší zpátky napětí, které si krimi žánr přirozeně žádá.

  • Režie - 65%
    65
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70
  • Kamera, vizuál - 70%
    70
  • Hudba - 50%
    50

Atentát (Česko, 2015)

Nova nabízí divákům zvláštní mix satiry a kriminálky. Těží z úspěšné Expozitury. Možná při sledování párkrát zakroutíte hlavou, ale nudit se nebudete. Technicky zvládnuto nad průměrem, scénáristicky a režijně už méně.

60 %
Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Archiv TV Nova © 2015

Atentát
Krimi / Drama
Česko, 2015, 18×60 min
(Premiéra: 12. 10. 2015 – 21:40 – NOVA)

Režie: Jiří Chlumský, Petr Nikolaev
Scénář: Josef Klíma, Janek Kroupa
Hrají: Robert Jašków, Hana Vagnerová, Jan Kraus, Anna Šišková, Marek Taclík, Jiří Dvořák, Jan Dolanský, Andrea Opavská, Miroslav Táborský, Michal Slaný, Sabina Králová, Pavel Rímský, Ivan Vyskočil, Marek Němec

Atentát CZ poster

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.