Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Gangster Ka: Afričan – Chystal Krejčíř vojenský převrat na Seychelách?

Už za necelých deset dní (26. listopadu) vejde do kin završení příběhu Radima Kraviece ve filmu Gangster Ka: Afričan. Film na motivy knih Jaroslava Kmenty volně zpracovává příběh uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Ještě než se dostal Radovan Krejčíř do jihoafrického vězení, měl v plánu, že se vrátí na Seychely. Stalo se to asi před čtyřmi lety. Krejčíř totiž tušil, že mu v JAR začíná hořet půda pod nohama a tak vymýšlel záložní plán. 

Krejčíř udržoval velmi dobré vztahy s politiky ze Seychel. Krejčíř zde strávil 2 roky po svém skandálním útěku z České republiky, takže to tam znal velmi důvěrně. A jednoho dne si vzpomněl, jak mluvil s nešťastným zástupcem opoziční strany na Seychelách, který těžce nesl nedávnou volební porážku ve své zemi. „Už nikdy se nedostaneme k moci. Jsme odsouzeni být v opozici. Jediné, co by nám pomohlo, by byl snad už jen vojenský převrat,“ řekl kdysi Krejčířovi tento nejmenovaný politik ze Seychel.

Gangster Ka: Afričan (foto: Bioscop)

Gangster Ka: Afričan (foto: Bioscop)

Možná to seychelský politik nemyslel ani vážně, ale „Káčkovi“ to uvízlo v hlavě. A začal si klást otázky, jak velká by to musela být armáda? Jak se takový převrat dělá? Kolik by to stálo? A kde by se museli vojáci rekrutovat a vycvičit? Krejčíř byl v tomhle neřízená střela. Co někdo mohl myslet jen v nadsázce, to on přetavil v naprosto vážně míněný projekt.

Gangster Ka: Afričan (foto: Bioscop)

Gangster Ka: Afričan (foto: Bioscop)

Bývalá pravá ruka Krejčíře, český podnikatel Miloš Potiška úvahy o převratu potvrzuje: „Radek o převratu na Seychelách mluvil. S nějakými lidmi se bavil o výcvikovým táboře pro devět tisíc vojáků. Zřejmě na území Zimbabwe, nebo Mosambiku. Říkal: ´Máme podporu ze Seychel. A jestli to klapne, budu mít navždy po problémech. Už se na mě žádný sračky nevysypou. Protože jestli do toho půjdu a vyjde to, mám jednu podmínku: Chci bejt ministrem financí.´
Byl ješita. Ale šlo mu hlavně o diplomatickej pas. Pro něj byl trest, že nemohl nikam cestovat a dřepět jen v JAR. Kdyby byl ministrem seychelské vlády a měl diplomatický pas, mohl by se na všechny z vysoka vykašlat. Káčko to myslel naprosto vážně. Přemýšlel o tom fakt udatně. Ale asi to byla utopie. I když u Radka nikdy nevíte…“

Krejčíř měl v JAR zprostředkovaný podíl ve firmě CDS, za kterou stál někdejší šéf jihoafrického podsvětí Cyril Beeka. Firmu si chystali na možnost, že dostanou od vlády velkou zakázku na hlídání přímořských hranic JAR. Byla to bezpečnostní agentura, která měla být vybavena rychlými čluny a najatými exvojáky i se zbraněmi. I tohle hrálo v úvahách Krejčíře o převratu na Seychelách svou roli. Čluny a vojáci by byli použiti jako výsadek na Seychely.

Tento plán se mu nakonec nepodařilo dotáhnout do zdárného konce. A skončil v klepetech v jihoafrickém vězení.

zdroj: Bioscop, Padrino Krejčíř – autor: Jaroslav Kmenta

gangster_ka_African_banner_Total_film_leaderboard_800x400

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast