Seriál 007 | Roger Moore udělal z Bonda kultovní postavu

U příležitosti čtvrteční premiéry nové bondovky Spectre pokračujeme v našem seriálu o historii bondovek. Po Seanu Connerym převzal bondovskou štafetu v roce 1973 šarmantní Roger Moore. Prvním film ve kterém se objevil byl příběh situovaný do Karibiku. Žít a nechat zemřít (1973) byl opět velmi úspěšný film a potvrdil fakt, který platí dodnes. Úspěch bondovských adaptací spočívá v tom, že postava Jamese Bonda je větší hvězdou než herec, který ho hraje. Ve filmu se tehdy jako Bond girl objevila Jane Seymour, kterou dnes známe jako seriálovou Doktorku Quinnovou.

Žít a nechat zemřít (1973)

Žít a nechat zemřít (1973)

O rok později následoval Muž se zlatou zbraní (1974). Původně se s tímto filmem počítalo v roce 1968 jako pokračováním filmu Žiješ jenom dvakrát. Jeho natáčení se předběžně naplánovalo v Kambodži. V roce 1967 ale vypukla občanská válka a film skončil na šest let v šuplíku.

Bond-katalog_Totalfilm-800x70

Muž se zlatou zbraní (1974)

Muž se zlatou zbraní (1974)

V roce 1977 následuje sníme Špion, který mě miloval. Desátá bondovka se začala připravovat v roce 1975, byl to také první film, který produkoval Albert R. Broccoli sám. Jeho dosavadní společník Harry Saltzman se zadlužil a prodal svůj podíl United Artists. K tomuto filmu nemohl hudbu napsat John Barry a doporučil za sebe Marvina Hamlische, který se tehdy proslavil soundtrackem k filmu A Chorus Line. Špion, který mě miloval měl kasovní úspěch, což udělalo producentům radost. Do té doby se totiž jednalo o jednoznačně nejdražší bondovku vůbec.

Špion, který mě miloval (1977)

Špion, který mě miloval (1977)

O dva roky později vešel do kin Roger Moore ve filmu Jen pro tvé oči (1981). Producenti tentokrát vrátili Bonda zpátky na zem a blíže k Flemmingově pojetí postavy.
Třináctá bondovka v řadě se jmenuje Chobotnička (1983) a vznikla podle nového autora bondovek George MacDonalda Frasera, autora románů o Flashmanovi. Ke komponování hudby se vrátil John Barry, který tentokrát spolupracoval se slavným Timem Ricem na komponování šesti písní.

Chobotnička (1983)

Chobotnička (1983)

Vyhlídka na vraždu (1985) znamenala konec 12 ti let Rogera Moora v roli nesmrtelného agenta. Poslední film s ním definuje směs humoru a akčnosti. Moorovo angažmá znamenalo pro agenta 007 zástupy nových fanoušků a upevnění Bonda jako kultovní postavy.
O dva roky později přišel další Bond v řadě, Timothy Dalton. O něm a jeho fimech zítra.

Úterý | Timothy Dalton

připravila: redakce
zdroj: 007. com, Wikipedia, IMDB.com
SPECTRE ©2015 Danjaq, MGM, CPII.  SPECTRE, 007 Gun Logo and related James Bond Trademarks, TM Danjaq.  All Rights Reserved.

SPECTRE_totalfilm_800x400_CZ

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.