Ceny české filmové kritiky uvedou Vojta Kotek a Marie Doležalová

V sobotu 23. ledna příštího roku budou pošesté vyhlášeny Ceny české filmové kritiky. Slavnostní večer proběhne v divadle Archa a diváci ho budou moci sledovat v přímém přenosu na ČT art od 20:00. Průvodci večera bude herečka a bloggerka Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek. Ceny české filmové kritiky uděluje profesní organizace filmových novinářů a publicista – Sdružení českých filmových kritiků.

Ceny české filmové kritiky (foto: archiv)

Ceny české filmové kritiky (foto: archiv)

Stejně jako v uplynulých letech se Ceny české filmové kritiky budou snažit upozornit na nejlepší kinematografické počiny roku a nabídnout alternativní hodnotící pohled na domácí filmovou tvorbu roku 2015 a v průběhu slavnostního večera nabídnout divákům i stručné hodnocení vývoje české kinematografie současnosti.


Hlasování o nejlepších filmových počinech roku probíhá tradičně dvoukolově. Ceny budou uděleny v kategoriích – nejlepší film, nejlepší dokumentární film, nejlepší režie, scénář, nejlepší herecké výkony v  ženských i mužských rolích a nejlepší audiovizuální počin, v níž by měly být ceněn výjimečný umělecký přínos v kategoriích spojených s vyjadřováním filmovým médiem. Samostatnou kategorií je pak Cena RWE pro objev roku. Vyhlášení nominací, které vzejdou z prvního kola hlasování, se předpokládá začátkem ledna 2016. Pro letošní ročník se počítá s tím, že v jednotlivých kolech rozhodne o cenách zhruba 50 filmových kritiků a publicistů.
Během dosavadních pěti ročníků se vítězi Cen české filmové kritiky staly postupně filmy: Pouta (2010), Rodina je základ státu (2011), Ve stínu (2012), Hořící keř (2013) a Cesta ven (2014).
Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou následně zveřejněny na webových stránkách www.filmovakritika.cz

připravil: AC, Totalfilm.cz
zdroj: Z. Janáková
foto: archiv a HBO