Český lev nově ocení i televizní počiny – začalo hlasování akademiků

23. ročník Českého lva, výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA), proběhne v sobotu 5. března 2016 opět v pražském Rudolfinu. Slavnostní galavečer bude znovu moderovat Lucie Výborná. Celkem 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2015 má šanci získat ocenění Český lev v 15 statutárních kategoriích. Novinkou jsou 3 soutěžní kategorie v oblasti televizní tvorby, v nichž bude též udělován Český lev. Navíc může ČFTA rozhodnout o ceně Český lev za mimořádný počin v oblasti audiovize. Hlasování akademiků začalo 1. prosince.

Vizuál Český lev 23

Novinkou 23. ročníku Českého lva je udílení cen za televizní tvorbu, která je zastoupena ve třech kategoriích. Tvůrci mají možnost získat ocenění za Nejlepší televizní film nebo minisérii, Nejlepší dramatický televizní seriál a Nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál. Nově byla zavedena zvláštní kategorie Mimořádný počin v oblasti audiovize. „Úroveň české televizní tvorby je na velmi vysoké úrovni, v čemž následuje světové trendy tzv. quality tv. Rozhodně si zaslouží být oceněná nejen diváckými cenami, ale také odborníky z řad filmových a televizních profesionálů. Rozhodli jsme se proto rozšířit počet udělovaných Českých lvů o tři televizní kategorie. Jednotlivé snímky a seriály nejprve nominují televizní společnosti a až ve druhém kole je svým hlasováním hodnotí akademici,“ vysvětluje Tereza Rychnovská, výkonná ředitelka ČFTA. Nominace na všechny kategorie, tedy filmové i televizní, budou zveřejněny 20. ledna 2016 na tiskové konferenci.

Smetanova síň Rudolfina - Český lev 2014

Smetanova síň Rudolfina – Český lev 2014

Slavnostní předání výročních cen ČFTA Český lev se uskuteční v sobotu 5. března 2016 v novorenesanční budově pražského Rudolfina. Galavečerem bude opět provázet rozhlasová a televizní moderátorka a novinářka Lucie Výborná. Režie ceremoniálu se ujal Michael Čech s Janem Svěrákem. Režisérkou medailonků jednotlivých nominovaných je jako v minulém ročníku Tereza Kopáčová.

Nová soška Českého lva

Nová soška Českého lva

Autorem grafického konceptu pro 23. ročník Českého lva jsou Tomáš Martin a Ondřej Souček z kreativního studia Luftballon. Při tvorbě vizuálního konceptu vycházeli z geometrického motivu Českého lva (který je vyobrazen na dně sošky Český lev) od typografa Tomáše Brousila.
Novinkou letošního ročníku je zbrusu nová podoba nestatutárních cen, které navrhl designér Jakub Berdych. Vítězové v těchto kategoriích obdrží skleněné trofeje, jež nahradí dosavadní diplomy. Všechny trofeje pro letošní ročník předávání cen se připravují ve spolupráci s českou designérskou a sklářskou firmou Lasvit.

Očekávanými favority nadcházejích Lvů jsou především snímky Domácí péče a Kobry a užovky. Nominace budou oznámeny 20. ledna na tiskové konferenci ČFTA.

připravil: Totalfilm
zdroj: E. Míkovcová

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.