Filmové premiéry od 24. prosince

Štědrý den přináší do kin novou komedii Vojty Kotka Padesátka, film pro celou rodinu o přátelství chlapce a orla Králové hor, francouzskou komedii Zbrusu nový zákon a animák Žábák Ribit.

Padesátka (Česko, 2015)

Padesátka

Co se stane na horách, zůstane na horách, a dole ať si dělaj, co chtěj. Opravdovým kořením Krkonoš jsou místní horalé, kteří zde žijí, ať už je sezóna jakákoliv. Lyžařka s jednou nohou, rolbař, jenž na Tři krále nepije, legendární lovec žen ozdobený neplodností, barman se zálibou ve věštění. A také Pavka, nejstarší žijící člen tradiční běžkařské rodiny Bulánů. Vždyť jeho otec zlomil během padesátky hůlku a stejně doběh jedenáctej, a svého syna nechal Pavka porodit na Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji okysličoval. Jenže právě syn Jura mu dělá starosti. Místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší. Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává „nahoru” – do zasněženého světa horských chat. Spustí tam lavinu událostí a vzpomínek a v neposlední řadě se naučí, jak se proflusává mlha.

Padesátkaicon_csfd
Komedie
Česko, 2015, 97 min
Režie: Vojtěch Kotek
Scénář: Petr Kolečko
Kamera: Tomáš Sysel
Hudba: Viliam Béreš, Patrik Karpentski
Hrají: Ondřej Pavelka, Marek Taclík, Jakub Prachař, Jiří Mádl, Vojtěch Kotek, Vilma Cibulková, Tereza Voříšková, Oldřich Kaiser, Jiří Schmitzer, Hana Vagnerová, Jaromír Dulava, Kryštof Hádek, Matěj Ruppert

Králové hor (Rakousko, 2015)

Králové hor

Mládě orla je svým starším bratrem vyhozeno z hnízda, a tím odsouzeno k smrti. Chlapec Lucas (Manuel Camacho) nezná lásku, ani teplo domova. Po smrti matky se jeho otec (Tobias Moretti) uzavřel do sebe a utápí se v zármutku. Osud svádí Lucase a orlí mládě dohromady. Chlapec ptáče zachrání a pojmenuje ho Abel. Tajně se o něj stará, krmí ho. Ve společnosti mladého dravce nachází lásku a přátelství, které mu doma tolik chybí. S pomocí starého lovce Danzera (Jean Reno) učí Abela létat a lovit. Jak dravec roste a sílí, blíží se den, kterého se Lucas bojí. Den, kdy bude muset svého opeřeného přítele vypustit zpět do volné divočiny.

Králové horicon_csfd
Brothers of the Wind
Drama
Rakousko, 2015, 97 min
Režie: Gerardo Olivares, Otmar Penker
Scénář: Otmar Penker, Joanne Reay
Kamera: Otmar Penker, Óscar Durán
Hrají: Jean Reno, Manuel Camacho, Tobias Moretti

Zbrusu Nový zákon (Luc. / Francie / Belgie, 2015)

Zbrusu nový zákon

A prvního dne stvořil Brusel. Šedivé město vzápětí ozvláštní žirafy a pštrosi, ale ta pravá zábava nastává, až když Bůh uvede na scénu poněkud omšelého Adama – ostatně ani Van Dormaelův Bůh není žádný atlet nebo myslitel: naopak, vypadá trochu jako hospodský povaleč. V usmoleném tílku sedí za počítačem, pije, kouří a z lidského pinožení má škodolibou legraci. Jeho malé dceři však jednoho dne dojde trpělivost a nechá z božského počítače všem pozemšťanům rozeslat datum jejich smrti. Vzápětí prchá z rodného hnízda, aby objevila šest nových apoštolů.

Zbrusu Nový zákonicon_csfd
Le tout nouveau testament
Komedie
Lucembursko / Francie / Belgie, 2015, 113 min
Režie: Jaco van Dormael
Scénář: Jaco van Dormael
Kamera: Christophe Beaucarne
Hrají: Catherine Deneuve, Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau, Pili Groyne, Sandrine Laroche, François Damiens, Laura Verlinden, Serge Larivière, Marco Lorenzini, Johan Heldenbergh, David Murgia

Žabák Ribit (Malajsie, 2014)

Žabák Ribit

Ribbit je žabák se závažnou krizí identity. Na rozdíl od ostatních žab nesnáší poskakování a má silný odpor k vodě. A díky tomu se cítí úplně ztracený. A protože musí najít jiný smysl svého života, vydává se spolu se svým nejlepším přítelem, létající veverkou, se vydává na cestu za svým pravým místem na tomto světě.

Žabák Ribiticon_csfd
Ribbit
Animovaný / Dobrodružný
Malajsie, 2014, 88 min
Režie: Chuck Powers
Scénář: Chuck Powers
Hudba: Edry Abdul Halim
Hrají: Sean Astin, Tim Curry, Russell Peters, Cherami Leigh, Chuck Powers, Ali Astin