Nejlepší filmy roku 2015 podle Totalfilmu (TOP 25)

Opět tu máme oblíbený žebříček nejlepších filmů, které byly uvedeny v české kinodistribuci v roce 2015 (nezáleží na roku výroby, i když drtivá většina titulů je z tohoto roku). Sestavili jsme ho na základě redakčního hlasování. Nerozhodovalo hodnocení konkrétního filmu recenzentem, ale názor celé redakce. Hlasovat o konkrétních titulech mohl pouze redaktor, který daný titul skutečně viděl. Všechny filmy v našem žebříčku splňují dle našich redaktorů nároky kvalitní zábavy nebo nabízí vrcholné umělecké kvality. Některé pozice v žebříčku mají více vítězů, protože dostaly stejné známky.

Nejlepší filmy roku 2015

1.místo – Whiplash

Premiéra (29. ledna 2015 – Falcon)icon_csfd

O hudbě vzniká každý rok několik méně či více povedených filmů. Většinou mají životopisný obsah a zobrazují osudy známých hudebních velikánů. Whiplash je jiný. Vypráví o lásce k hudbě, o radosti, která provází její objevování. Ale také o strachu z autorit a především ukazuje nezměrnou dřinu, kterou každý špičkový hudebník velmi dobře zná. Whiplash nabízí psychologické hrátky zabalené do thrillerového kabátku. Komorní i velkolepé scény. Artový film, který je až nečekaně divácky vstřícný.

Whiplash DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

1. místo – Šílený Max: Zběsilá cesta

Premiéra: 14. května 2015 Freeman Entertainmenticon_csfd

Fimový zázrak. Australský režisér George Miller, který naposled zaujal před hodně dlouhou dobou snímkem Čarodějky z Eastwicku se na dlouhá léta odmlčel, aby v pokročilém věku přinesl divákům úžasný zážitek. Šílený Max: Zběsilá cesta je restartem původní trilogie s Melem Gibsonem, pod kterou je podepsán týž režisér.
Brutální, zábavné, drzé, troufalé a téměř dokonalé. Tak se dá popsat prvotní pocit po opuštění kina. Šílený Max: Zběsilá cesta je zatím největší překvapení letošního filmového roku a patří jednoznačně k nejlepším žánrovkám dekády.

Šílený Max: Zběsilá cesta 2D+3D BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

2. místo – Kingsman: Tajná služba

Premiéra: 19. února 2015 CinemArticon_csfd

Z Kingsmana jsme jednoduše nadšení. Uslyšíte ze všech stran, jak skvěle paroduje bondovky a jiné akční filmy, ale nenechte se zmást. Vaughn žádnou parodii nenatočil, jen je pořád svůj. Kingsman je spíš diváčtějším Kick-assem. Využívá přitom nejrůznějších filmových klasik, především Bonda. A přetaví je do tak neuvěřitelné smršti akce, vtipu a skvěle natočených scén, že budete mít o čem diskutovat ještě měsíc potom. A řekněte bez rozmyslu, který komiksový nebo akční film tohle dokáže? Vaughn vytvořil neuvěřitelně příjemný film, kterému nebudou další zhlédnutí ubírat na atraktivitě. Naopak, bude zrát a je tu velká šance, že se snímek stane kultem. Rozhodně na to má.

Kingsman: Tajná služba DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

2. místo – Domácí péče

Premiéra: 16. července 2015 (A-Company)icon_csfd

Jedná se o český scénáristický vrchol tohoto roku. Směrování režiséra, jemný mix vtipu a dramatu, který nepřesahuje hranici vkusu. Přeci jen tématem je nemoc a potažmo smrt a ne každý v tom umí chodit. Několik scén včetně Vlastina pádu do čerstvě vykopaného hrobu patří ke komediálním třešničkám. Jsou to vždy úsměvné momenty, nikoliv gagy v klasickém slova smyslu. Domácí péče je ale především drama v pravém smyslu slova. Mihulová svým civilním herectvím posiluje tísnivý osud svojí hrdinky a ukazuje, že je neprávem opomíjenou špičkovou českou herečkou. I poloha kterou předvádí její partner Bolek Polívka je umírněná a plně slouží celku.

Domácí péče DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

2. místo – Píseň moře

Premiéra: 19. března 2015 Aerofilmsicon_csfd

Zatímco se nejslavnější americká studia předhání v tom, kdo své postavičky ještě víc přiblíží realitě, režisér Moore sází na „obyčejné“ 2D. Animace je to kouzelná, protože uvádí do pohybu ty nejúžasnější malby a rytiny severských umělců. Všechno je vrstevnaté, točí se a krásně světélkuje, že byste nic tak složitého a přitom nádherného nevymysleli ani v nejbarvitějším snu. Poměrně smutným příběhem o odvaze a rodině navíc provází dvě děti, sourozenci Saoirse a Ben. Nádherná, tradiční animace, která se hodně liší od realistických a tak často zbytečně trojrozměrných vizuálů. Smutný příběh. V hlavní roli je tu odvaha, neústupnost a láska k rodině. Také podmanivá irská hudba. Příjemná změna.

Píseň moře DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

3. místo – Jurský svět

Premiéra: 11. června 2015 (CinemArt)icon_csfd

Pro režiséra Colina Trevorrowa je Jurský svět coby blockbuster debutem. O to větší překvapení je, že se mu značku podařilo restartovat nevídaným způsobem. To že jsou CGI triky na špičkové úrovni už dnes nikoho nepřekvapí, ale podařilo se napsat i velmi povedený scénář, který sice vrší jedno klišé za druhým, ale artové novum tady přece nikdo nečeká. Na druhou stranu si čtveřice scénáristů pro diváky připravila i několik velmi povedených vtípků, včetně přímých odkazů na první díl. A také několik scén, které zavedená klišé boří. Přestože je Jurský svět velmi slušný akční nášup, dokáže si místy udělat i legraci sám ze sebe, aby se vzápětí vrátil na správnou kolej nějakou dechberoucí a drsnou scénou. A tak pořád dokola, že si ani neuvědomíte blížící se konec.

Jurský svět 2D+3D BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

3. místo – Muž na laně

Premiéra: 8. října 2015 Falconicon_csfd

Vášeň, bláznovství, oslava člověka i světové architektury. Robert Zemeckis v tandemu s Josephem Gordonem-Levittem vytvořili nezapomenutelný film, kterému plátno extrémně sluší. Čirá radost ze závratě. A s sebou přináší příběh plný lehkosti, svobody, zábavy ale i strachu a obav. Scénář, který režisér napsal spolu s Christopherem Brownem patří k tomu nejlepšímu, co jsme letos v kinech mohli vidět. Lehce a vtipně napsané dialogy a příběh, ve kterém nechybí dojetí, zábava ani strhující finále.

4. místo – Kobry a užovky

Premiéra: 19. února 2015 Falconicon_csfd

Kobry a užovky jsou v prvé řadě divácký film s přesahem. A takových v české kinematografii v posledních letech mnoho nepotkáváme. Už jen tento fakt je hodný obdivu.
Oba bratři Hádkové jsou ve svých rolích velmi dobří. Kryštof je ale excelentní. V roli feťáka – neřízené střely je velmi přesvědčivý a autentický. Jeho výkon pomáhají dovést k dokonalosti i vynikající masky. Ale i bez nich by jednoznačně obstál. Scénárista Jaroslav Žváček by mohl na filmových školách učit, jak dokonale vystavět postavu. Vývoj, kterým prochází figura Matěje Hádka je pochopitelný a skvěle napsaný. Tento fakt pak opisuje i divákův pocit. Na začátku jsou obě postavy nalajnovány poměrně jednoznačně. Postupem času se ale divákovy sympatie přelévají a v případě Užovky se mohou od počáteční sympatie posunout až k opovržení.

Kobry a užovky DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

4. místo – Sicario: Nájemný vrah

Premiéra: 29. října 2015 Freeman Entertainmenticon_csfd

Sicario: Nájemný vrah je nejlepší žánrovkou roku, sahající po filmových cenách. Funguje tu úplně všechno. Vadí jen občasná doslovnost. Každopádně Denis Villeneuve se definitivně posouvá ke špičce hollywoodských režisérů (že by měl Fincher utajeného bratříčka?) Villeuve navíc dobře pracuje s napětím i výpravou a jeho práce ze všeho nejvíc připomíná zážitek z první série True Detective. A to jak jistě uznáte, je pozvánka do kina nebo domácímu videu téměř neodolatelná.

5. místo – Star Wars: Síla se probouzí

Premiéra: 17. prosince 2015 Falconicon_csfd

Star Wars: Síla se probouzí je perfektní syntézou starého a nového. Abramsovi film šlape jako švýcarské hodinky. Sedmý díl nabízí epickou podívanou plnou intimních momentů a radostných chvil pro všechny fanoušky. Troufám si tvrdit, že všichni ti, kteří vyrůstali s epizodami IV., V. a VI. budou z navazujícího dílu nadšeni.¨

5. místo – Spectre

Premiéra: 5. listopadu 2015 Forum Filmicon_csfd

Moderní Bond, akční film se skvělou kamerou, přímočarým scénářem a přesto nostalgická pastva pro oči skalního bondovského fanouška. Tleskáme Same Mendesi! Přitom je Spectre tak odlišný od temného a dospělého Skyfallu. V něm totiž šla polovina bondových atributů stranou – aby se v nejnovějším filmu vrátily v plné parádě. Ian Flemming by měl radost. Agent 007 má kolem sebe opět krásné ženy, rychlá auta a často procedí trefnou hlášku a vtip. Humor dokonce zafunguje i v úzké ulici při automobilové honičce nebo představování nových hodinek u Q v laboratoři. Nechybí ani nečekaná scéna – vyslýchání malé myšky na podlaze hotelu.

6. místo – Ex  Machina

Premiéra: 30. dubna 2015 CinemArticon_csfd

Nejlepší na Garlandově scénáři je nespočet zvratů a složitá spleť motivací jednotlivých postav. Velmi důležitá je také atmosféra a důraz na vycizelované dialogy. Několikrát divák ztrácí orientaci, aby ji ve správné chvíli zase našel. Ex Machina je tedy naštěstí jeden z těch filmů, u kterých si neříkáte: „To jsem zase přesně čekal“. Indicie Garland servíruje velmi promyšleně a na konci máte jednoduše pocit, že jste celou dobu pomalu loupali pomeranč a konečně se dostali k vytoužené dužině. Sci-fi je navíc obaleno do slušně tlusté vrstvy psychologického dramatu s prvky pořádně tísnivého thrilleru. Brutální a poněkud nečekaný konec všemu dává patřičnou sílu.

Ex Machina BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

6. místo – Mission Impossible: Národ grázlů

Premiéra: 30. července 2015 CinemArticon_csfd

McQuarrie se svým oblíbencem Cruisem nám vytřeli zrak. Dostali jsem akční pecku, která až na trochu pozvolnější finále neztratila rychlost a neměla žádné hluché místo. Bylo to vůbec poprvé, kdy jsme si řekli, že bychom chtěli pokračování. I když možná by se v tom nejlepším mělo přestat.

7. místo – Vyšší moc

Premiéra: 22. ledna 2015 Film Europeicon_csfd

Skvělé herecké výkony obou představitelů jen doplňují perfektně funkční soukolí celého snímku. Zejména představitel Tomase Johannes Kuhnke předvádí v jedné scéně naprosto skvostnou studii hysterické sebelítosti, která je za dané situace u určitých jedinců docela pochopitelná. Ačkoliv to vypadá na totální rozklad celého manželství během několika dnů, je to opět žena, kdo bere věci do svých rukou. A je na ní, aby svému muži vrátila sebedůvěru.
Vyšší moc je prvním opravdu diváckým snímkem Rubena Östlunda. Sázka na psychologické drama, okořeněné humorem, vyšla.

8. místo – Pořád jsem to já

Premiéra: 16. dubna 2015 Falconicon_csfd

Pozadí vzniku snímku Pořád jsem to já (díky distributorovi za tentokrát velmi vhodný český název!) je zajímavé a smutné. Režisérem filmu byl Richard Glatzer spolu se svým přítelem Washem Westmorelandem. Společně napsali i scénář a film začali připravovat v době, kdy sám Richard onemocněl ALS – amyotrofickou laterální sklerózou. Na Oscary se už díval z nemocničního lůžka a v dubnu zemřel. Kniha Lisy Genovy mu tak připomínala jeho vlastní prožitky z návštěv u neurologa a společně s Washem přemýšleli, zda je zrovna teď vhodná doba se takovou látkou zabývat.
Skvělý výkon Julianne Moore byl korunován Oscarem.

Pořád jsem to já DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

9. místo – Rudá mašina

Premiéra: 23. dubna 2015 Falcon icon_csfd

Dokument u kterého místy zapomenete na žánr. Občas je z něj totiž plnokrevný sportovní thriller, bez ohledu na chybějící herecký vklad. Gabe Polsky by si Oscara za skvěle vystavěný a střižený film rozhodně zasloužil. Dokument je to nesmlouvavý, velmi napínavý, plný emocí i nečekaných vtipů. V úvodu osobu Fetisova definuje scéna, kdy slavný hokejista na dokumentaristu ukáže nesmlouvané vulgární gesto. Nakonec se rozpovídá. Přes počáteční odstup a bezemoční přístup se postupně otevírá a když dojde k vyprávění na Anatolije Tarasova, dokonce se i usměje.

10. místo – V hlavě

Premiéra: 23. července 2015 Falconicon_csfd

Už podruhé letos Disney příjemně překvapil. Velká šestka nám ukázala, že ještě stále existují originální koncepty a nápady. Pixarovská novinka V hlavě tohle potvrzuje na druhou. Originální scénář s několika hlavními hrdiny, kteří jsou opravdu velmi neotřelí. Vždy nastandardní dabing pod Disney supervizí je tentokrát opravdu výjimečný. Po delší době je tu opět pixarovka, která se vrací k základům originality úspěšného studia. Po spojení s Disney to na chvíli vypadalo na krizi nápadů. V hlavě ale připomíná úžas z titulů první dekády existence tohoto lampičkového studia. Parádní animace, hudba i celkový feeling zpracování je už jen třešničkou na dortu. To nejsilnější tentokrát tkví v příběhu a perfektním propracování postav.

Velká šestka 2D+3D BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

11. místo – Divočina

Premiéra: 5. března 2015 CinemArticon_csfd

Na tomhle filmu je nejpozitivnější jedna důležitá věc. Hlavní hrdinka nefňuká, jak strašný život si prožila, ale řeší svoje problémy tak trochu chlapskou metodou – útěkem pryč z civilizace. Touží po očištění. Divočina nenudí a i když scénář není dokonalý, podržel jej režisér a obě hlavní herečky.

Divočina DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

12. místo – Gangster Ka / Gansgter Ka: Afričan

Premiéra: 10. září 2015 a 26. listopadu 2015 Bioscopicon_csfd

Gangster Ka je první celovečerní film Jana Pachla. Na plátně to funguje velmi dobře a po celou dobu diváka jednoduše mrazí z toho, co se před ním odehrává. Nutno ještě připomenout, že se (podle slov Jaroslava Kmenty) nejedná o autobiografii Radovana Krejčíře. Je to film inspirovaný realitou a Kmentovými knihami Padrino Krejčíř. Možná budete kino opouštět s depresí, ale rozhodně s vědomím, že jste viděli dobrý film.


13. místo – Schmitke

Premiéra: 13. srpna 2015 Artcamicon_csfd

Zase tak trochu „jiný“ film o české nátuře dokládá, kolik zajímavého a ještě nevyčerpaného máme v našich luzích a hájích (tedy pokud si celé Krušnohoří nevytěžíme). Schmitke se sice nevryje do paměti jako film o ikonické postavičce, ani jako temný thriller, ale ukazuje cestu, kterou se dá bez problémů jít, když se někdo konečně zamyslí a originálně to pojme. Sehr gut.

14. místo – Americký Sniper

Premiéra: 5. března 2015 Freeman Entertainmenticon_csfd

Pochvala pro režiséra Clinta Eastwooda. Ač v pokročilém věku, stále to má v hlavě srovnané. Natočil vyrovnané drama bez zbytečného patosu a přehnaného patriotismu. Bradley Cooper připomněl, že opravdu hrát umí. Filmařsky je novinka oceněná oscarem za střih zvuku na špičkové úrovni.

Americký sniper DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

15. místo – Steve Jobs

Premiéra: 12. listopadu 2015 CinemArticon_csfd

Scénář Aarona Sorkina a režie Dannyho Boyla. Po oznámení tvůrčího týmu bylo už před mnoha měsíci jasno. Nový film o Jobsovi bude stát za to. Potvrdilo se to. Autoři se zdráhají označovat film Steve Jobs jako životopis a mají pravdu – spíš se jedná o studii osobnosti Steva Jobse. Filmová “trojaktovka” vynikající svou formou, hereckými výkony i režií. Perfektní scénář Aarona Sorkina potvrzuje jeho místo na piedestalu této profese. Nekompromisní zaměření na drobné nuance Jobsovy povahy, to bylo jednoznačně to nejlepší, na čem Sorkin svou práci mohl postavit.

16. místo – Padesátka

Premiéra: 24. prosince 2015 Bontonfilmicon_csfd

Vojta Kotek na režisérské sesli. Komedie, retro návrat do sedmdesátek, drama a dokonce i horor zosobněný pouhým bytím Jiřího Schmitzera na plátně. To je Padesátka, která se letos přidává k minimu českých snímků, za které nevyhodíte své peníze na pokladně kina zbytečně. Vojtěch Kotek svou roli zvládl bravurně. Na filmu nejsou znát žádné kompromisy. Padesátka je nadstandardní debut, který budí slibná očekávání z dalších Kotkových projektů. A stejně jako postava Jury i samotný film vyhání mráz z duše. I když jen smíchem.

17. místo – Bojovník

Premiéra: 23. července 2015 Forum Filmicon_csfd

Bojovník má obyčejný scénář, ohraný příběh, ale krásně se koncentruje na svého hrdinu a nechává vyniknout jeho herecké schopnosti – teď a tady. Za pár dní si tak sice nevzpomenete, ale v kině budete zpocení, napružení a odhodlaní. Skvělá žánrovka.

Bojovník DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

18. místo – Birdman

Premiéra: 22. ledna 2015 CinemArticon_csfd

Krom skvělého scénáře (Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Armando Bo, Alexander Dinelaris) je hlavní devizou i neotřelá forma zpracování. Zdání jednoho záběru (ačkoliv film byl točen standardně) je úchvatné. Stejně jako všudypřítomná hra bubnů a triky. Těmi se tu šetří, slouží spíš jako drobné hříčky k pousmání, ale skvěle doplňují pointu momentální situace či duševního rozpoložení hrdiny.

¨

Birdman DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

19. místo – Králové hor

Premiéra: 24. prosince 2015 Bioscop

Mravenčí a několikaletá práce týmu režiséra Gerarda Olivarese dala vzniknout nezapomenutelnému snímku. Nadchne děti i rodiče. I když je samotný příběh velmi přímočarý, film potěší vizuální nádherou, jednoduchým a přímým poselstvím a skvěle zvládnutou technickou a řemeslnou stránkou.

20. místo – Saint Laurent

Premiéra: 2. ledna 2015 HCEicon_csfd

Jednoznačným šperkem filmu je Gaspard Ulliel. Mladý herec vytvořil fascinující studii komplikované ikonické postavy. Doslova s ní srostl a místy se divákovi až tají dech, když pozoruje drobné nuance jeho perfektního výkonu. Chůze, vyzařování i Saint Laurentův specificky klidný hlas.

Saint Laurent DVD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

21. místo – Creed

Premiéra: 30. prosince 2015 Forum Film

Skvělé pokračování Rockyho s životní rolí Sylvestera Stalloneho, který sahá po nejvyšších hereckých oceněních.

22. místo – Room

Premiéra: 10. prosince 2015 Bohemia MPicon_csfd

Room nabízí velmi hutné psychologické drama, které ve své půli sklouzavá do průměru. Scénář mohl být o něco chytřejší. Příliš brzy na sebe prozrazuje mnoho a diváka připraví o to zásadní u takového typu filmu – o překvapení. Ale v každém případě je to jeden z nejlepších thrillerů tohoto roku.

23. místo – Avengers: Age of Ultron

Premiéra: 30. dubna 2015 Falcon icon_csfd

Zpracování je skvělé. V akčních scénách nápaditá kamera, skvělá choregrafie i výprava. Každý člen týmu je tu platný, všichni mají své opodstatnění. Pozoruhodná je nová postava Vision (Paul Bettany). Ta do dalšího vývoje příběhu výrazně promluví, ale v Avengers: Age of Ultron pouze naťukne svou důležitost.

24. místo – Marťan

Premiéra: 1. října 2015 CinemArt

Ridley Scott se vrací na výsluní s humanistickým blockbusterem, kde depresi rozhání hláškující Matt Damon. Napětí vyvažuje humor a Marťan se stává především lehkonohou zábavou a oslavou schopnosti řešit problémy.

25. místo – Malý princ

Premiéra: 3. prosince 2015 A-Company

Velmi osobitý animovaný film, který velmi dobře propojuje současný svět, s legendárním příběhem Antoina de Saint Exupéryho. Jeden z nejlepších animovaných filmů roku.