Recenze | Premiérová pohádka Svatojánský věneček

Jiří Strach zásobuje Českou televizi pohádkami pravidelně. Před dvěma lety spojil své síly se scénáristou Markem Epsteinem u Šťastného smolaře. Dnes večer se ve 20:00 na obrazovce ČT1 objeví další počin neodlučitelné tvůrčí dvojice – Svatojánský věneček.

Svatojánský věneček

Svatojánský věneček

Skvělé obsazení až na jednu slabinu

Příběh voraře Ondry (Jiří Mádl), který se ale rodinné tradici věnovat nemůže, protože je chabrus na srdce a princezny (Eliška Jansová), která se snaží oddálit vdavky seč může, sleduje klasickou pohádkovou linku. Strach jako vždy sází na skvělé obsazení (Bolek Polívka jako král, Pavel Liška, Vilma Cibulková, Marek Taclík). Nechybí samozřejmě ani Strachův maskot Ivan Trojan, jehož nepřítomnost by byla stejně trestuhodná jako kdyby pan Odvárka nedorazil ke Krausovi do show. I když jednu slabinku tentokrát obsazení má. Ale k tomu se ještě vrátím o pár odstavců dál.

Několik motivů vyzní doprázdna

Epstein jako scénárista má značné výkyvy. Děsivý scénář Wilsonova, na kterém se až hystericky vyřádila celá česká kritická obec je z mého pohledu prominut nedávnou spoluprací se Strachem na černé komedii Osmy. Strach evidentně dokáže pohlídat i slabiny scénáře, i když ve Svatojánském věnečku se dá najít několik motivů, které nakonec nejsou využity. Nebo se jaksi ve scénáři někam ztratily či postupem rozpustily ve změti postav a odboček.

Svatojánský věneček

Svatojánský věneček

Mádl jako chabrus?

Přestože je tu mnoho humorných situací, které dobře fungují, je tu i jeden výrazný nonsens. Jiří Mádl skutečně na první pohled nevypadá jako fyzicky neschopný mladíček, jak je tu několikrát naznačeno. Tahle zdánlivá drobnost určitě napadne i diváka dětského. Obzvlášť, když Mádl několikrát předvádí doslova psí kusy. Na druhou stranu, rozumím tomu, že obsadit do hlavní role nějakého neduživého, hubeného chudinku by asi nebylo to pravé pohádkově – ořechové.

Jiří Strach o pohádce Svatojánský věneček
Vy už ve svém pohádkovém repertoáru jednu typicky vánoční pohádku máte – Anděla Páně. V čem bude Svatojánský věneček jiný?
Anděl Páně je typická zimní pohádka, jejíž jeviště se odehrává na sněhu. Svatojánský věneček se odehrává na přelomu jara a léta, její kouzlo těží z tajemství svatojánské noci, která má tradičně magickou moc. Ale duch i humor je podobný. Věřím, že komu se líbil Anděl Páně, tomu se bude hezky dívat i na Svatojánský věneček.
Co Vás na žánru pohádky baví nejvíc?
Pohádky jsou fantastické tím, že v nich lze téma vyprávět s krystalickou jasností. Vše je pojmenovatelné, hmatatelné, dobro, zlo, láska – prostě vše. A právě tím jsou složité. Vybrousit ten pohádkový diamant do opravdové krásy není tak snadné, jak by si leckdo myslel. 
Svatojánský věneček

Svatojánský věneček

Svatojánský věneček má ale jednu velkou devizu. Docela zajímavě prokreslené postavy, které občas jednají emočně a lidsky. Což nebývá v kvantitě televizních pohádek, které ČT chrlí vždy jistotou, na kterou se lze spolehnout. Povedla se výprava a především hudba Miloše Boka, kterou známe především jako výraznou složku Anděla Páně.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 55%
    55
  • Hudba - 80%
    80
  • Herci - 70%
    70
  • Výprava - 70%
    70
  • Kamera - 60%
    60

Svatojánský věneček (ČT, 2015)

Strach má ve svých pohádkách i absurdní rozměr, zajímavé gagy a pitoreskní postavičky, které jeho dílo většinou vytahují z průměru televizní objednávky. Dokazuje to i Svatojánský věneček.

65 %
Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Česká televize © 2015

Svatojánský věneček (ČT)
Svätojánsky venček (RTVS)
Pohádka
Jazyk originálu: čeština
Česko, 2015, 97 min
Premiéra: 25. 12. 2015 ČT1

Režie: Jiří Strach
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Martin Šec
Hrají: Bolek Polívka, Eliška Jansová, Jiří Mádl, Ivan Trojan, Vilma Cibulková, Marek Taclík, Dominik Teleky, Pavel Liška, Martin Myšička, Jaroslav Plesl, Norbert Lichý, Lenka Vacvalová, Jan Vondráček, Marek Holý, Jiří Štěpnička, Lenka Termerová, Zdeněk Dušek, Martin Zahálka, Tomáš Stopa, Petra Polnišová

Svatojánský věneček

  1. Katka Pokorná 31.12.2015, 23:00

    Já bych nebyla tak přísná ,obsazení skvělé ,režie taky,scénář je nedotažený,ale co vím v mém okolí se dětem líbila a o to přece pánům šlo,my jsme už dospělí a máme moc kritické oči.Právě proto se nám zdá,že starší pohádky nikdo nepřekoná.Ale malé děti to vidí stejně jako my,když jsme byli malí

    Reagovat na tento komentář
  2. Anděl páně bomba , svatojánský věneček totální sračka. Hodně podobné Troškovým duchaplným komediím , zaměřeným na jednodušší diváky. U princezny mi ještě chyběl počítač a u krále moderně vybavená chemická laboratoř. Nesnáším moderní prvky, nepřirozenost a stupiditu v pohádkách. V porovnání s pohádkou Láska na vlásku , který jsem viděl na Stv 1 je to neporovnatelné ve všem . Pane Strach , každý jsme omylný , určitě máte na mnohem víc.

    Reagovat na tento komentář
  3. Já jsem byla nadšená. Prostě vkus je různý.

    Reagovat na tento komentář
  4. Ta největší hloupá pohádka se nedá ani pojmenovat pohádkou nic horšího se nedá natočit

    Reagovat na tento komentář
  5. To je největší blbost,kterou jsem o těchto svátcích zatím viděl.Princezna a rovnice?Obsazení celkem ujde,ale opravdu blbost.To už naši režiséři neumí natočit pohádku?

    Reagovat na tento komentář
  6. Polívka král a princezna řeší kvadratické rovnice – totální sračka!!! Za týden už na to nikdo ani nevzpomene a opět se budeme koukat na krásné čtyřicet let staré pohádky. Copak dnešní “umělci” nedokáží natoči pohádku, která by měla životnost alespoň dva roky?

    Reagovat na tento komentář
    • Mě i dcerám se pohádka Svatojánský věneček, moc líbila. Každý má jiný vkus. Bavila jsem se. Nejlepší byl ten schizofrenik :-D. Opravdu mě pohádka pobavila a uz jsem ji viděla od té doby čtyřikrát! Zkrátka co člověk, to názor.

      Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.