Filmové premiéry od 21. ledna

Očekávané zpracování příběhu slavné české herečky Lída Baarová otevírá dnešní přehled premiér. Nabídka pokračuje thrillerem Tajemství jejich očí, islandským dramatem Fúsi, brazilským dokumentem Grey City, animákem Chlapec a svět a katastrofickým filmem Vlna.

Lída Baarová (Česko, 2016)

Lída Baarová

Česká herečka Lída Baarová je v roce 1934 pozvána do berlínských filmových ateliérů Babelsberg, považovaných za evropský Hollywood. Po počátečních potížích nakonec okouzlí i davy fanoušků v celém Německu. Tisk ji vynese na titulní strany jako jednu z nejkrásnějších žen Evropy. Užívá si slávy i náklonnosti Gustava Fröhlicha, tehdejšího idolu všech německých žen. Ten je nejen jejím partnerem před kamerou, ale stane se i jejím milencem. Obdiv neskrývá ani sám Hitler, který po návštěvě ateliérů Baarovou pozve k soukromé audienci na Říšském kancléřství. Hvězda Baarové strmě stoupá. Lída s Fröhlichem se nastěhují do luxusní vily na prestižní berlínské adrese. Aniž tuší, že mají tak významného souseda – pána filmového průmyslu, ministra propagandy Goebbelse. Goebbels je k sobě začne zvát na vyhlášené večírky za účasti umělecké i politické smetánky. A při nich postupně vtahuje Baarovou do svých „ďábelských” sítí. Fröhlich žárlí a po jednom z mnoha dalších žárlivých výstupů ji vyžene z domu. Na tuto příležitost čeká bezhlavě zamilovaný Ďábel. Chce se kvůli Lídě vzdát úplně všeho – rodiny, kariéry, Říše. Baarová odmítne nabídku na dlouhodobé angažmá v Hollywoodu, zůstane v Berlíně a nové lásce nezvladatelně propadne. Zásadní otázku, zda je možné milovat zločince, si bude klást až za pár let a pak po celý zbytek života. Hitler na základě proseb Goebbelsovy manželky rozkáže svému ministrovi, aby ukončil skandální, s velkoněmeckými ideály neslučitelný vztah s Baarovou. Goebbels protestuje, ale po Hitlerově nátlaku svou lásku zavrhne. Baarové je zakázáno hrát v německých filmech a nesmí opustit Říši. Během Křišťálové noci v roce 1938 se jí podaří uprchnout zpět do vlasti, kde natočí ještě několik úspěšných filmů. Po okupaci Československa ale musí před nacisty opět prchat. Když skončí válka, vrací se plná nadějí do Prahy. Zde se však setká jen s výsměchem a ponížením. To pravé peklo ji ale teprve čeká…

Lída Baarováicon_csfd
Životopisný / Drama / Romantický
Česko, 2016, 110 min
Režie: Filip Renč
Scénář: Ivan Hubač
Kamera: Petr Hojda
Hudba: Ondřej Soukup
Hrají: Táňa Pauhofová, Karl Markovics, Gedeon Burkhard, Simona Stašová, Martin Huba, Lenka Vlasáková, Pavel Kříž, Anna Fialová, Jiří Mádl, Zdenka Procházková, Michal Dlouhý, Helena Dvořáková, Miroslav Táborský, Alois Švehlík, David Novotný, Jan Révai, Petra Navrátilová, Marie Kružíková, Štěpán Vlček, Petra Ben Messaoud, Jiří Ployhar ml.

Tajemství jejich očí (USA, 2015)

Tajemství jejich očí
Vyšetřovatelé FBI Jess a Ray jsou sehraní, jsou si blízcí a jejich společná kariéra je na vzestupu. Nový případ s nimi ale pořádně zamává a do duší jim nesmazatelně vypálí cejch bolesti. Dostanou za úkol vyšetřit nález brutálně zavražděné mrtvoly pohozené v popelnici a na místě zjišťují, že mrtvá dívka je Jessinou nezletilou dcerou. Další zděšení následuje. Přestože se podaří najít a zadržet podezřelého, případ se zhroutí, údajný vrah zůstává na svobodě a mizí neznámo kam. Po třinácti letech posedlého pátrání na vlastní pěst objeví Ray nové vodítko, jež by mohlo přinést vyřešení případu. Do objevené stopy se zakousne a zároveň vyvíjí nátlak na státní návladní (Nicole Kidman), aby mu pomohla dotáhnout vyšetřování do konce. Někteří jsou při tom ochotní zajít dál než ostatní. Nikdo však není připravený na šokující tajemství, které se nakonec objeví.

Tajemství jejich očíicon_csfd
The Secret in Their Eyes
Mysteriózní / Thriller
USA, 2015, 111 min
Režie: Billy Ray
Scénář: Billy Ray, Juan José Campanella (původní scénář), Ed… (více)
Kamera: Daniel Moder
Hudba: Emilio Kauderer
Hrají: Nicole Kidman, Julia Roberts, Chiwetel Ejiofor, Dean Norris, Alfred Molina, Lyndon Smith, Joe Cole, Mark Famiglietti, Zoe Graham, Don Harvey, Ross Partridge, Noel Gugliemi, Michael Kelly

Fúsi (Island / Dánsko, 2015)

Fúsi-plakat
Hrdinou filmu je zavalitý čtyřicátník Fúsi, který sbírá odvahu vstoupit do dospělého světa. Prochází životem jako náměsíčný, jeho všední dny ovládá rutina. Když do jeho světa nečekaně vtrhnou temperamentní žena a osmileté děvčátko, je donucen to risknout… Snímek natočený v nejlepším stylu severských černých komediálních dramat se vyznačuje svébytným humorem a zdařile se vyhýbá nabízejícím se žánrovým klišé.

Fúsiicon_csfd
Drama
Island / Dánsko, 2015, 94 min
Režie: Dagur Kári
Scénář: Dagur Kári
Kamera: Rasmus Videbæk
Hudba: Karsten Fundal
Hrají: Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir, Margrét Helga Jóhannsdóttir, Zlatko Krickic, Sigurður Skúlason, Franziska Una Dagsdóttir, Sigurjón Kjartansson

Grey City (Brazílie / VB, 2013)

grey city-poster

Brazilský dokumentární film Grey City přibližuje tvorbu nyní již světově proslulých tvůrců graffiti ze Sao Paula, šedivého betonového velkoměsta, které se právě díky street artu probudilo k životu. V ulicích brazilského Sao Paula se zrodila nová forma graffiti. Tvorba umělců jako Os Gemeos, Nunca a Nina rozsvítila jako ohňostroj betonové město, aby se následně dostala do galerií a muzeí na celém světě. Poté, co nový zákon proti vizuálnímu smogu způsobil systematickou likvidaci jejich děl přestříkáním na šedou, podnítili tito umělci jedno z nejkreativnějších povstání v dějinách jihoamerického umění.

Grey Cityicon_csfd
Cidade Cinza
Dokumentární / Životopisný / Historický
Brazílie / Velká Británie, 2013, 85 min
Režie: Marcelo Mesquita, Guilherme Valiengo
Scénář: Felipe Lacerda, Marcelo Mesquita, Peppe Siffredi
Kamera: Tiago Tambelli
Hudba: Criolo Doido, Daniel Ganjaman

Chlapec a svět (Brazílie, 2013)

Chlapecasvet-plakat

Malý chlapec žije s rodiči na venkově. Jeho otec pracuje v bavlnářském průmyslu, v kterém se však stále více automatizuje výroba. Hledá si tedy práci jinde a syn ho následuje. Chlapec postupně objevuje nevšednost světa, ve kterém dominují zvířecí stroje a silní jedinci. Dětská nevinnost ostře kontrastuje s tíživou odpovědností dospělých a bezcitnou společností. Důmyslná práce s barvou, perspektivou a rozmanité způsoby zobrazují otázky či důsledky moderního světa očima dítěte.

Chlapec a světicon_csfd
O Menino e o Mundo
Animovaný
Brazílie, 2013, 80 min
Režie: Alê Abreu
Scénář: Alê Abreu
Hudba: Gustavo Kurlat, Ruben Feffer
Hrají: Marco Aurélio Campos, Vinicius Garcia, Lu Horta

Vlna (Norsko, 2015)

Katastrofický film o souboji s ničivou vlnou v norském fjordu Geiranger, inspirovaný skutečnými událostmi. Zkušený geolog Kristian se chystá s rodinou opustit malebné město Geiranger. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data. Ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, naplní se Kristianova nejhorší můra. On i jeho blízcí mají přesně 10 minut, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy. Začíná souboj s časem i živly. Vlna přenáší postupy klasických amerických katastrofických filmů do malebného a drsného severského prostředí.

Vlnaicon_csfd
Bølgen
Akční / Drama / Thriller
Norsko, 2015, 104 min
Režie: Roar Uthaug
Scénář: Harald Rosenløw Eeg, John Kåre Raake
Kamera: John Christian Rosenlund
Hudba: Magnus Beite
Hrají: Kristoffer Joner, Thomas Bo Larsen, Ane Dahl Torp, Fridtjov Såheim, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande, Eili Harboe, Lado Hadzic, Arthur Berning, Laila Goody

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.