O Ceny kritiky bude bojovat především Domácí péče a Kobry a užovky

O Ceny české filmové kritiky se utkají podle očekávání především tři nejsilnější počiny uplynulého filmového roku – Domácí péče, Kobry a Užovky a Ztraceni v Mnichově.

Snímky Domácí péče, Kobry a Užovky a Ztraceni v Mnichově byly nominovány v nejdůležitějších kategoriích nejlepší film, scénář i režie.

Domácí péče

Domácí péče

Slavnostní večer proběhne v sobotu 23. ledna 2016 v Divadle Archa a divákům jej zprostředkuje v přímém přenosu kanál ČT Art od 20:20. Průvodci večera budou herečka, bloggerka a vítězka soutěže Stardance Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek.

Vojtěch Kotek-ceny-ceske-filmove-kritiky
Ceny české filmové kritiky uděluje profesní organizace filmových novinářů a publicistů a jedná se o obdobu amerických Zlatých glóbů. Americké ceny filmových novinářů se udílí rovněž zpravidla měsíc před nejsledovanějšími cenami (Oscar®). V březnu pak budeme znát nové majitele Českých lvů. Výsledky Cen české filmové kritiky navíc mohou napovědět, kterým směrem se bude ubírat i uvažování akademiků ČFTA, kteří udílí Lvy.

Nejvíce nominací – celkem 6 nasbíral v prvním kole hlasování snímek režiséra Jana Prušinovského Kobry a Užovky (producenti Ondřej Zima a Jan Prušinovský). Kromě nominací ve třech hlavních kategoriích získal i tři herecké nominace – pro bratry Kryštofa a Matěje Hádkovi v hlavních mužských rolích a Lucii Žáčkovou za ženský herecký výkon.

Pět nominacíDomácí péče scenáristy, režiséra a producenta Slávka Horáka, která nominace v hlavních kategoriích doplnila i nominací pro Alenu Mihulovou za ženský herecký výkon. Slávek Horák navíc získal nominaci v kategorii Objev roku.

Trio uchazečů pak kompletuje absurdní autorská komedie Petra Zelenky z produkce Davida Ondříčka Ztraceni v Mnichově se 3 nominacemi v kategoriích nejlepší film, scénář a režie. Všechny tři nominované filmy vznikly v koprodukci České televize.

O nejlepším dokumentu se rozhodne mezi filmy, jejichž autorkami jsou dokumentaristky – jsou to Danielův svět (režie Veronika Lišková), Mallory (režie Helena Třeštíková) a Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková).

V nově zavedené kategorii Nejlepší audiovizuální počin se utkají animované filmy Malá z rybárny a Malý pán, oceněné za výtvarné řešení, se snímkem Schmitke, navrženým za nejlepší zvuk. Film Schmitke režiséra Štěpána Altrichtera má ještě nominaci v kategorii nejlepší mužský herecký výkon pro Petera Kurtha a jeho tvůrce nominaci na Objev roku.

Přehled nominovaných uzavírá pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců, která vynesla nominaci na nejlepší ženský herecký výkon Marthě Issové.

Od počátku existence Cen české filmové kritiky je také vyhlašována Cena RWE pro objev roku, která má za cíl upozornit na nové zajímavé osobnosti české kinematografie. V letošním roce byli nominováni: režisér a scenárista filmu Schmitke Štěpán Altrichter, scenárista a režisér Andy Fehu za originální horor Nenasytná Tiffany a scenárista, režisér a producent Slávek Horák za snímek Domácí péče.

Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou následně zveřejněny na webových stránkách www.filmovakritika.cz

Přehled nominací na Ceny české filmové kritiky 2015

Nejlepší film
Domácí péče (producent Slávek Horák)
Kobry a Užovky (producenti Ondřej Zima a Jan Prušinovský)
Ztraceni v Mnichově (producent David Ondříček)

Nejlepší dokument
Danielův svět (producent Zdeněk Holý)
Mallory (producenti Kateřina Černá a Pavel Strnad)
Opři žebřík o nebe (producent Jana Ševčíková)

Nejlepší režie
Domácí péče – Slávek Horák
Kobry a Užovky – Jan Prušinovský
Ztraceni v Mnichově – Petr Zelenka

Nejlepší scénář
Domácí péče – Slávek Horák
Kobry a Užovky – Jaroslav Žváček
Ztraceni v Mnichově – Petr Zelenka

Nejlepší audiovizuální počin
Malá z rybárny – Jan Balej a Michael Carrington (výtvarný počin)
Malý pán – Radek Beran a František Antonín Skála (výtvarný počin)
Schmitke – Christoph de la Chevallerie a Philipp Schneider (zvuk)

Nejlepší herec
Kryštof Hádek (Kobry a Užovky)
Matěj Hádek (Kobry a Užovky)
Peter Kurth (Schmitke)

Nejlepší herečka
Martha Issová (Sedmero krkavců)
Alena Mihulová (Domácí péče)
Lucie Žáčková (Kobry a Užovky)

Cena RWE pro objev roku
Štěpán Altrichter (Schmitke: režisér, spoluscenárista)
Andy Fehu (Nenasytná Tiffany: režisér, scenárista)
Slávek Horák (Domácí péče: režisér, scenárista, producent)

Celkové počty nominací

Kobry a Užovky – 6 nominací
Domácí péče – 5 nominací
Schmitke  – 3 nominace
Ztraceni v Mnichově – 3 nominace
Danielův svět, Malá z rybárny, Mallory, Malý pán, Nenasytná Tiffany, Opři žebřík o nebe, Sedmero krkavců – 1 nominace

-red-
zdroj: Uljana Donátová

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.