Začíná Festival íránských filmů – uvede i filmy z Berlinale a Cannes

5. ročník Festivalu íránských filmů proběhne od 13. do 17. ledna 2016 tradičně v pražských kinech Světozor a Bio Oko, nově zavítá také do kina Lucerna. Od 19. do 20. ledna se potom festival už podruhé přemístí do brněnského kina Scala. Poprvé také festival zamíří na Slovensko do bratislavského kina Film Europe, a to od 28. do 30. ledna.

Festival zahájí křehké zamyšlení o lásce a paměti, snímek Kolik je ve vašem světě hodin? režiséra Safi Yazdiana, který film osobně uvede. Ve filmu hrají íránské hvězdy Leila Hatami a Ali Mosaffa, kteří tvoří pár nejen ve filmu, ale i v reálném životě.

V soutěžní sekci celovečerních filmů nebude chybět ani mnohovrstevnatá mozaika života ze současného života v Íránu Taxi Teherán režiséra Jafara Panahího, který získal hlavní cenu na Berlinale 2015. Za pozornost stojí i první česko-íránský koprodukční snímek Obyčejný člověk režiséra Majida Barzegara, který bude přítomný na české slavnostní premiéře v Kině Lucerna 16. ledna, film poté vstoupí do české distribuce. Dále zaujme zakončující film festivalu, snímek Rukopisy nehoří, vítěz ceny FIPRESCI v Cannes a také zatím nejprovokativnější film současné íránské kinematografie, který se zabývá šokující tématikou íránské tajné služby.

Dokumentární sekce spolu s dalšími atraktivními tituly nabídne dokument Dingomaro: Íránský černý jih, roztančený a živý portrét jednoho z nejúspěšnějších hudebníků z jižní íránské provincie Hormozgán.

15. ledna se do Bia Oko vrátí Večer afghánského filmu, který nabízí jedinečnou šanci seznámit se se dvěma nejlepšími afghánskými filmy za poslední čtyři roky, jež osobně uvedou jejich režiséři. Jde o snímky Kouzelný kámen režiséra Atiqa Rahimiho a Kontejner lásky režiséra Jamshida Mahmoudiho, oba nominované na Cenu akademie, které získaly mnohá mezinárodní ocenění a zajistily tak zájem o momentálně vzkvétající afghánskou kinematografii obrozenou po pádu vlády Talibánu. Letošní Festival íránských filmů přivítá hvězdného hosta – pozvání do Prahy přijal Siddiq Barmak, afghánský režisér a držitel Zlatého glóbu za nejlepší cizojazyčný film Osama. Na Festivalu íránských filmů v Praze zasedne Siddiq Barmak v porotě.

Festivalový plakát pro letošní ročník navrhl Cassra Abedini – cenami ověnčený umělec a jeden z nejzajímavějších současných íránských grafických designérů, který vyniká kombinováním moderní a tradiční kaligrafie. Abediniho díla budou vystavena v kině Světozor od 9. do 31. ledna. Na své si přijdou milovníci výtvarného umění, od 4. do 31. ledna bude v pražské galerii Langhans – Centru Člověka v tísni vystavovat íránská malířka Elham Parsian. 14. ledna proběhne výjimečný koncert v Royalu, kde zahrají populární íránští hudebníci Shanbehzadeh Ensemble, kteří mimo jiné vystupovali v pařížském Louvru. Novinkou festivalu bude i divadelní představení Okamžik ticha na motivy následků íránské islámské revoluce v roce 1979, které se bude hrát 15. ledna v Divadle Disk v anglickém znění s českými titulky.

totalfilm_snake

Kompletní program Festivalu íránských filmů a prodej vstupenek na doprovodný program: www.iranianfilmfestival.cz. Všechny filmy budou uvedeny s českými a anglickými titulky.

-red-
zdroj: 2media/K. Skřenková

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.