Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Hlavní trailer na Polednici s Geislerovou je venku

První teaser moderního zpracování Erbenovy klasiky Polednice nás před časem velmi příjemně překvapil. Jedná se určitě o jeden z nejlepších českých teaserů posledních let. A dnešní premiéra hlavního traileru jen potvrzuje tah na branku tvůrčí trojice Sádek-Samir-Chlupáček. Samozřejmě, často se škodolibě říká, že trailer je nakonec to nejlepší z celého filmu. Věříme ale, že u Polednice to platit nebude. Už minulý projekt Michala Samira a Matěje Chlupáčka Hany dokázal, že pánové se nebojí jít trochu jinou cestou a to je v současném českém filmu rozhodně potřeba.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Polednice jako krize mateřství[/pullquote]Anna Geislerová o Polednici říká: „Líbí se mi zpracování klasických věcí jiným pohledem a přišlo mi zajímavé podívat se na Polednici jako na určitou verzi krize mateřství, kdy máte pocit, že to prostě nezvládnete a kdy taková situace může skončit i tragédií.“  Motivaci k přijetí role popisuje také Daniela Kolářová: „Předchozí pokusy o Erbena se mi nelíbily, tohle je volně na motivy Polednice, v jiném pojetí. Je to trochu moralita, ale posunutá do 21. století. U čtení jedné z prvních verzí scénáře jsem měla strach, i to mě zaujalo.“

Polednice - A. Geislerová, K. Lipowská

Polednice – A. Geislerová, K. Lipowská

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Chtěli jsme vytvořit moderní horor a ne jen dobové ztvárnění původní básně[/pullquote]Přestože titul filmu odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. „Šlo nám o to vytvořit skutečně moderní tvar filmu v rámci hororového žánru, nikoliv dobové ztvárnění známé balady. „Doufám, že se nám podařilo žánr správně lokalizovat a film si proto užijí nejen fanoušci hororů. Tomu podle mě dopomůže i skvělá Aňa s Danielou, které tuto žánrovou výzvu výtečně zvládly,“ říká producent Matěj Chlupáček. Do centra příběhu odehrávajícího se uprostřed horkého léta v malé vesnici, žijící svým neměnným rytmem, postavili mladou ženu donucenou bojovat s nepřízní osudu i vlastními přízraky. „Chtěli jsme, aby zdánlivě běžný životní příběh, dostal v  Polednici temnou, napínavou, hororovou atmosféru, kdy se stírají hranice skutečnosti a fantazie,“ vysvětluje scenárista Michal Samir.

Jiří Sádek - režisér Polednice

Jiří Sádek – režisér Polednice

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Naše hrdinky prožívají peklo zevnitř i zvenčí[/pullquote]Tvůrčí dvojice k realizaci filmu Polednice přizvala debutujícího režiséra Jiřího Sádka, absolventa Akademie M. Ondříčka v Písku, který na sebe upozornil krátkometrážními snímky Neříkej hop a Pan Pozdě. „Erben použil Polednici pro ilustraci problému nekompletní rodiny a vzrůstajícího napětí mezi matkou a dítětem. A to je paráda. Není to jen strašák jako atrakce, ten strašák zastupuje existující problém. Teplota stoupá nejen okolo hrdinek, ale i mezi nimi. Prostředí, ve kterém jsou, není jen kulisa. To prostředí JE jejich příběh. A to se mi hrozně líbí: Naše hrdinky prožívají peklo zevnitř i zvenčí. A trochu se u toho bát je fajn,“ doplňuje režisér Jiří Sádek.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]čtěte také: Hany ukazuje, jak neotřele může vypadat český film[/pullquote]

Polednice (foto: Falcon)

Polednice – foto z natáčení (foto: Falcon)

Na moderní podobě klasického hororu působil i bývalý pedagog Michala Samira z britského Drama Center James Kemp, který koučoval řadu známých herců jako Tom Hardy, Michael Fassbender a mnoho dalších. Kromě Ani Geislerové pracoval na hledání polohy role také s Danielou Kolářovou a především s malou hereckou představitelkou Karolínou Lipowskou, která hraje Eliščinu dceru Anetku. Vedle Anny Geislerové, Daniely Kolářové a Karolíny Lipowské se představí Jiří Štrébl, Marie Ludvíková, Zděněk Mucha, Halka Třešňáková nebo Tomáš Bambušek.
Polednice dorazí do českých kin 3. března 2016 v distribuci společnosti Falcon.

-red-
s využitím: Z. Janáková, U. Donátová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast