Mihulová, Melíšková a Tomicová jsou Trapný padesátky

Režisér Michal Vajdička, umělecký šéf Dejvického divadla, začal pro Českou televizi natáčet nový dvanáctidílný komediální seriál Trapný padesátky. Scénář Ireny Obermannové svede dohromady tři hlavní hrdinky v podání Aleny Mihulové, Kláry Melíškové a Pavly Tomicové. Ty se, každá po svém, vypořádávají se životem po padesátce.

Trapný padesátky (P. Tomicová, A. Mihulová, K. Melíšková)

Trapný padesátky (P. Tomicová, A. Mihulová, K. Melíšková)

„Párkrát jsem si připadala jako trapná padesátka – nejdřív jsem se lekla a pak jsem si řekla – tak ať! To je ono! Užiju si to. A jak už je mým zvykem, napsala jsem o tom. Jednotlivé příběhy jsou odposlouchané od mých vrstevnic, které byly z toho nápadu nadšené,“ říká autorka scénáře Irena Obermannová a dodává: „Padesátka je pro ženu důležitý životní mezník, je to přechodový věk z jedné životní fáze do druhé a je nesmírně zajímavé, jak se dnes tyto ženy mění, vypadají a chovají se úplně jinak než předešlé generace. Ačkoliv už jsou mnohdy babičkami, cítí se mladé a jsou mladé.“

Režisér Michal Vajdička

Režisér Michal Vajdička

Z hospodyňky silná žena

Tři hlavní hrdinky stojí před zásadní životní inventurou. Zneuznaná sochařka Ema (Pavla Tomicová) nemá ani zakázky, ani peníze na sochařský materiál. Bývalá televizní „rosnička“ Mia (Klára Melíšková) si zase nedovede přiznat, že její dávná sláva je ta tam. Do role Anči, která se neumí smířit s tím, že i ideální manželství může skončit nevěrou a rozvodem, obsadil režisér Alenu Mihulovou, čerstvou držitelku ocenění za nejlepší herečku roku z mezinárodního filmového festivalu v americkém Palm Springs, kde získala cenu za hlavní roli ve filmu Domácí péče. „Anička ze začátku vypadá jako hospodyňka z reklamy na kypřicí prášek. Na konci je z ní ale silná žena pevně stojící na vlastních nohách. To je pro mě nejsilnější motiv celého jejího příběhu. A pro mě je to důvod dát do postavy ze sebe co nejvíce,“ přibližuje svou roli Alena Mihulová.

Trapný padesátky (K. Melíšková a A. Mihulová)

Trapný padesátky (K. Melíšková a A. Mihulová)

Standa má ženy moc rád

Ženský svět se ale točí také kolem mužů. Do života tří hlavních protagonistek bude zasahovat například sympatický, ale věčně popletený majitel kavárny nebo nerudný majitel domu, brunátný šovinista, padesátník Standa, se kterým ženy svádějí každodenní boj. Jeho herecký představitel Václav Kopta ke své roli uvádí: „Standa má ženy moc rád. A jak to tak v jeho věku bývá, čím mladší děvče, tím atraktivnější, samozřejmě ve vší počestnosti. Je to takový brouk pytlík s podnikatelským záměrem, který se mu ne zrovna dobře daří plnit. Ale pod drsnou slupkou sebestředného machisty najdete dobré srdce. Ovšem když dojde na lámání chleba, tak ty ‚jeho´ tři holky z něj mají akorát srandu.“

„Před lety, když jsem žil v Cambridge, jsem s nadšením sledoval anglický seriál Absolutely Fabulous (Naprosto dokonalé), sitcom BBC o dvou ženách, které se potýkají s krizí středního věku. Od té doby jsem si říkal, že by bylo úžasné, kdyby se někdo o něco podobného pokusil i u nás, ale z mnoha důvodů mi to vždy přišlo velmi nepravděpodobné. Trapný padesátky v mých očích tento dluh naplňují, a to velmi zdařile,“ uzavírá ředitel vývoje programových formátů Jan Maxa.

-red-
zdroj: Česká televize © 2016