Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Deadpool je opravdu cool!

Deadpool je všechno, jenom ne tradiční marvelácký film. Natočilo ho studio Fox, primárně ale z jiných důvodů, než že by na Disney tenhle antihrdina byl moc drsný. Ale nabízí se to. Deadpool je totiž velmi nekorektní týpek.

Deadpool (foto: CinemArt)

Deadpool (foto: CinemArt)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Deadpool masku nosit musí[/pullquote]Wade Wilson umírá na rakovinu. Jednoho dne ale potká týpka z tajné organizace, která z obyčejných lidí vyrábí mutanty. Využije nabídky a stane se z něj nezničitelný superhrdina. Trochu se to ale vymkne a tentokrát je superhrdinský kostým opravdu nutný. A Deadpool by si přál, aby masku nosit nemusel…
Zveřejněný romantický poster sice budí úsměv na tváři, ale romantika opravdu ve filmu je. Díky nemoci a zmutování se musí Wade vzdát svojí lásky, aby ji nakonec (a to snad mohu spoilerovat) zase našel. Ale než k tomu dojde, nakrmí hrdina diváky svým extra drsným humorem, který je místy velmi výbušný, místy sladce infantilní.

Deadpool - romantický billboard

Deadpool – romantický billboard

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]To že film existuje je malý zázrak[/pullquote]Trvalo x let, než film vznikl, především proto, že se studiím do výroby nepřístupných filmů opravdu nechce. Deadpool je ale tady a je to malý zázrak. Stejně tak jako fakt, že film je to pravdu dobrý a na kontě ho má debutant Tim Miller. Na výsledku to opravdu znát není. Snímek neměl tak vysoký rozpočet jaký běžne do komiksovek sype Disney, ale rozhodně to na něm není nijak extra znát.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Tempo, akce a legrace[/pullquote]Příběh Wada Wilsona je vyprávěn na přeskáčku, pomocí flashbacků. Film se díky tomu rozjíždí od první minuty a nenechá vám vydechnout. Režisér umí jednoznačně držet tempo. Scénář obsahuje spoustu odkazů na americkou popkuluru. Dělá si taky velmi zručně legraci z „konkurenčních filmů“. Což je sympatické a zároveň pikantní, protože se pouští do ironických vtípků ve vlastní komiksové stáji.

Deadpool (foto: Cinemart)

Deadpool (foto: Cinemart)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Ztraceno v překladu…[/pullquote]Spousta diváků trailerů Deadpoola, které mají na našem kanále mimochodem přes čtvrt milionu zhlédnutí, si stěžuje na překlad. Je to těžká věc. Americké reálie nejsou pro zdejší domorodce v mnohém srozumitelné. A tak je dobře, že je nahradily titulky, které se daný vtípek pokouší zasadit do českého kontextu. Někomu to nemusí vyhovovat, ale přesto jsem přesvědčen, že je to správná cesta.

Deadpool-prvni-dojmy

Deadpool (foto: CinemArt)

Sázka na Ryana Reynoldse se tentokrát opravdu vyplatila. Deadpool mu sedí jako hrnec na jeho červenou pr**l. Green Lantern budiž Reynoldsovi prominut a zapomenut…

  • 80%
    Režie - 80%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 70%
    Kamera, vizuál - 70%
  • 80%
    Herci - 80%
  • 85%
    Hudba - 85%
80%

Deadpool (USA, 2016)

Deadpool výborně funguje, dokonale baví a nemá téměř jediné hluché místo. Scénář narušuje stereotypy superhrdinských filmů a tvůrci vytváří nový antižánr, který si mohou oblíbit i diváci, kteří Avengers zrovna dvakrát nemusí. Pochvala českému překladu, který tentokrát film nedegraduje, ale napomáhá plnohodnotnému zážitku.

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: 20th Century Fox, Marvel, CinemArt © 2016

Deadpool
Akční / Fantasy / Sci-Fi
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2016, 108 min
Premiéra: 11. 2. 2016 CinemArt

Režie: Tim Miller
Scénář: Rhett Reese, Paul Wernick
Kamera: Ken Seng
Hudba: Junkie XL
Hrají: Ryan Reynolds, Karan Soni, Ed Skrein, Michael Benyaer, Stefan Kapicic, Brianna Hildebrand, Style Dayne, Kyle Cassie, Taylor Hickson, Ayzee, Naika Toussaint, Randal Reeder, T.J. Miller, Isaac C. Singleton Jr., Morena Baccarin, Justyn Shippelt, Donna Yamamoto, Jed Rees, Hugh Scott, Gina Carano, Cindy Piper, Emily Haine, Aatash Amir, Chad Riley, Paul Belsito, Darcey Johnson, Leslie Uggams, Kyle Rideout, Jason William Day, Stan Lee, Ben Wilkinson, Rachel Shaw, Paul Lazenby, Rob Hayter, Greg LaSalle

deadpool-cz-poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast