Recenze | Rodinný film – konečně pořádný scénář

Zvrat nebo překvapení. To jsou věci, které kdysi pro film ať už světový nebo český byly důležité. A dobrou zprávou je, že Olmo Omerzu napsal a natočil film, který několika zvraty překvapí. Rodinný film je tak dobrý, že vám vlastně vůbec nechci prozrazovat jediný spoiler.

Rodinný film (foto: CinemArt)

Rodinný film (foto: CinemArt)

A tak tedy základní informace: rodiče (Vanda Hybnerová a Karel Roden) odjíždějí na dlouhou exotickou dovolenou na jachtě. Doma zůstává s bratrem zletilá dcera (Jenovéfa Boková) spolu s dospívajícím bratrem (Daniel Kadlec). Po odjezdu rodičů si oba sourozenci domů přivedou kamarády, kteří s nimi na čas sdílí společnou domácnost. Minimálně postava Elišky Křenkové je velmi důležitá. A pak také bratr otce dětí (Martin Pechlát). A rodinný mazlíček, pes Otto, který odjel s rodiči na dovolenou. To je asi tak vše, co jsem ochoten prozradit, abyste si film užili a nic zásadního netušili.

Olmo Omerzu na sebe upozornil už prvním filmem Příliš mladá noc (2012). Rodinný film si měl premiéru užít ještě před Vánoci, nějakou dobu předtím už úspěšně putoval po světových festivalech a poutal na sebe po zásluze pozornost.

Rodinný film (foto: CinemArt)

Rodinný film (foto: CinemArt)

Chytré a srozumitelné

Režisér bruslí mezi žánry, to co se děje je sice úsporné a chytře napsané, přesto velmi divácké. V tom má Omerzova tvorba na vrch před podobně laděnými vztahovými explikacemi Bohdana Slámy nebo Petra Václava, které mohou být pro většinového diváka méně srozumitelné či příliš artové.

Rodinný film (foto: CinemArt)

Rodinný film (foto: CinemArt)

Nejlepší psí herecký výkon

Jak jsem říkal, recenze se v tomto případě píše velmi ztuha, ale musím se zmínit o psím herci, (ve skutečnosti smečce), který ztvárnil roli domácího mazlíčka Otty. Je to jednoznačně nejlepší psí herec, který se v českém filmu kdy objevil. Pro posun i emoce je nesmírně důležitý a jeho vklad do Rodinného filmu je nezanedbatelný. Jestli jsem vám teď nepopletl hlavu, tak už nevím kdy jindy.

Rodinný film (foto: CinemArt)

Rodinný film (foto: CinemArt)

V každém případě, ale věřte, že mé doporučení vyrazit opět na český film (po loňských nevalných zkušenostech) je tentokrát velmi přímé a naléhavé. Stojí to za to.

  • Režie - 90%
    90
  • Scénář - 90%
    90
  • Herci - 90%
    90
  • Kamera - 80%
    80

Rodinný film (Česko, 2015)

Brilantní počin Olmo Omerzu. Skvělý scénář, přesná režie i vynikající a úsporní herci. Tleskáme.

90 %
Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2016

Rodinný film
Family Film (festivalový název)
Drama
Česko, 2015, 95 min
Premiéra: 18. 2. 2016 CinemArt

Režie: Olmo Omerzu
Scénář: Olmo Omerzu, Nebojša Pop-Tasić
Kamera: Lukáš Milota
Hudba: Šimon Holý
Hrají: Karel Roden, Vanda Hybnerová, Jenovéfa Boková, Daniel Kadlec, Martin Pechlát, Eliška Křenková

Rodinný film-poster

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.