Začíná Berlinale – letos se silnou českou účastí

Startuje Berlinale. A letos s výraznou českou účastí. Sekci Panorama totiž dnes otevře světová premiéra dramatu Já, Olga Hepnarová režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy o české masové vražedkyni, která byla zároveň poslední popravenou ženou v Československu. Petr Václav do Berlína veze drama Nikdy nejsme sami, Petr Oukropec zase snímek Ani ve snu! Festival letos uvede 434 filmů, 18 z nich bude soutěžit o Zlatého medvěda. Na Berlinale by měli dorazit George Clooney, Colin Firth, Jude Law, Tilda Swinton, Kirsten Dunst nebo Emma Thompson.

Oficiálním zahajovacím filmem je nový film bratří Coenů Ave Caesar! o natáčení filmu v Hollywoodu 50. let. V hlavních rolích se představí například George Clooney, Josh Brolin, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton, Channing Tatum, Christopher Lambert a další.

Uveden bude i snímek Genus, který svou návštěvou doprovodí Jude Law. Mimořádně silné zastoupení v soutěžních sekcích má Francie. O ceny bude bojovat 7 francouzských titulů. 20. února budou rozděleny festivalové ceny. O medvědech bude tentokrát rozhodovat porota v čele s americkou herečkou Meryl Streep.

-red-