Já, Olga Hepnarová má za sebou premiéru na Febiofestu (video)

Velkou pozornost vzbuzuje očekávaný distribuční start historického thrilleru Já, Olga Hepnarová. Debut Tomáše Weinreba a Petra Kazdy má za sebou kromě medializované účasti na Berlinale také slavnostní premiéru v rámci právě probíhajícího Febiofestu. Herečka a představitelka titulní role Michalina Olszańska nakonec bohužel nedorazila z vážných osobních důvodů. Štábu a divákům ale poslala emotivní vzkaz.

Na tiskové konferenci prozradili oba režiséři, že si dělali velmi rozsáhlé rešerše před natáčením. “Hodně věcí ve scéně u soudu a poslední rozhovor s psychiatry, to vše je velmi autentické, snažili jsme se nefabulovat. Pokud jsme neměli něco ověřeného, raději jsme to do filmu vůbec nedali,” prozradil jeden z dvojice režisérů Tomáš Weinreb.

Na tiskové konferenci se tvůrci vyjádřili i ke scéně z vesnické zábavy (podívejte se v následujícím videu), kde se Olga Hepnarová obnažuje a tančí. Filmaři si ji nevymysleli. Převzali ji z vyprávění přítelkyně Hepnarové. Tvůrci prozrazují, že při rešerších přišli na několik historek, které se skutečně podle pamětníků v souvislosti s Hepnarovou staly. Bohužel by ale na plátně vypadaly jako fabulace. Například, když se Hepnarová vydala zlikvidovat svoje auto, při zpáteční cestě si stopla policisty a ti ji odvezli zpátky na ubytovnu. “Zní to ale tak neuvěřitelně, že jsme se rozhodli tuto scénu do filmu nezařadit,” dodává Tomáš Weinreb.

Film Já, Olga Hepnarová je příběhem dívky, která ve svých dvaadvaceti letech nákladním vozem úmyslně najela v centru Prahy do lidí na tramvajové zastávce a osm jich usmrtila. Ke svému činu se hrdě hlásila, odmítla ho litovat, považovala ho za svou pomstu vůči společnosti a požadovala pro sebe trest smrti. V roce 1975 byla oběšena a stala se tak poslední popravenou ženou u nás. Těžké téma a obecně známý případ české historie si doposud nikdo v celovečerním hraném snímku ztvárnit neodvážil. Jde o vůbec první pokus přenést příběh Olgy Hepnarové a jejího strašného činu do filmu.
Film podle tvůrců nemá být a není obhajobou Olgy Hepnarové. Do českých kin vejde novinka ve čtvtek 24. března 2016.

-red-