Rudý kapitán měl na Slovensku nejvyšší víkendovou návštěvnost historie

Minulý čtvrtek vstoupil do kin film Rudý kapitán, v našich končinách počin výjimečný a jak dokazují první čísla návštěvnosti, i úspěšný. Společně se Slovenskem, kde byl uveden ve stejném termínu, přišlo na filmovou adaptaci bestselleru Dominika Dána během prvního víkendu téměř 44 000 platících diváků.

Rudý kapitán (foto A-Company)

Rudý kapitán (foto A-Company)

Na Slovensku tak film zaznamenal nejvyšší víkendovou návštěvnost v historii, co se týče domácích hraných filmů, a trumfl dokonce i dlouho nepřekonaný snímek Juraje Jakubiska Bathory. Česko-slovensko-polský koprodukční film vyprodal desítky kinosálů a v některých se dokonce přidávaly projekce. „Rudého kapitána si lidé navzájem doporučují a to přiláká další diváky. Zdá se dokonce, že na něj chodí i lidé, kteří dlouhé roky v kině nebyli,“ míní režisér filmu Michal Kollár. Jistě v tom hraje roli i oblíbenost autora knižní předlohy Dominika Dána, který za posledních deset let prodal na Slovensku a v Čechách přes 750 000 výtisků svých detektivek.

Rudého kapitána oceňují i kritici. Recenzenti z Denníku N jej dokonce hodnotí jako „jednoznačně nejvydařenější domácí žánrovku za několik desetiletí“. Vyzdvihováno je především kvalitní filmařské řemeslo, uvěřitelné zachycení atmosféry doby, o které film vypráví, či skvělé typové obsazení. „Chladná detektivka pohltí diváka filmařskými kvalitami a ukazuje cestu, jak natočit lokální, uvěřitelnou kriminálku,“ uvedl například kritik Tomáš Stejskal.

„Ten film má jednu výraznou věc, a to je fascinující filmový styl. Podle mě je to nejstylověji vyprávěná detektivka za mnoho let. Je to prostě výborně nasnímaný a výborně postříhaný film, který překračuje běžnou hranici spotřební detektivky,“ dodává jeho kolega Kamil Fila o koprodukčním snímku, který bude kromě České a Slovenské republiky za pár týdnů uveden také v Polsku, kde vzbuzuje už teď velká očekávání.

Pozitivně jsou hodnoceny také výkony „komických herců“ jako je Boris Hybner, Michal Suchánek či Oldřich Kaiser, kteří byli obsazeni do rolí neodpovídajích jejich zavedenému typu. „Oldřich Kaiser v titulní roli Rudého kapitána je podle očekávání jednou z jistot snímku,“ uvádí kritiky. „V roli psychopatického estébáka je famózní. Gratulovat lze ale v podstatě celému hereckému ansámblu a nejvíc asi Michalu Suchánkovi. Jeho bleskový přerod z lidové šklíby do kultivovaného dramatického herectví je obdivuhodný a dokonale důvěryhodný,“ dodávají.

Ceněni jsou ale i další herci. „Krauz Macieje Stuhra není žádným efektním hrdinou ani lamželezem, který dokáže vytlouci středně početný oddíl záporných jedinců. Chybuje, bojí se a dokáže ukázat i civilní prožitky. Skvěle mu sekunduje Marian Geišberg a Martin Finger, jejichž výkony společně se Stuhrovým tvoří páteř filmu,“ popisují odborníci.

Rudý kapitán je v českých kinech uváděn převážně v českém dabingu, pro větší autenticitu raných 90. let, ve kterých se odehrává, jsou ale například v pražské Lucerně, v Cinema City Slovanský dům nebo v Olympii Brno nasazeny i verze česko-slovenské.

-red-