Tři mladé české naděje na Febiofestu (soutěž o lístky)

Febiofest nabízí i několik českých debutů od mladých tvůrců, jejichž další počiny se vyplatí sledovat. Podívejte se na trailery a soutěžte o lístky na premiéru v rámci Febiofestu.

Menandros & Thaïs je experimentální sandálová, milostná a střílečková road-movie režisérského dua Ondřej Cikán a Antonín Šilar, kterou čeští diváci uvidí vůbec poprvé. Film vznikal od roku 2012, velmi omezený rozpočet suplovalo dostatek času, flexibilní plánování, zdravá směs profesionality a amatérské improvizace a nadšení celého tvůrčího týmu. Jak je s nadsázkou poznamenáno v traileru, jde o česko-rakouskou koprodukci antických rozměrů. Scénář vychází z Cikánova románu Menandros und Thaïs, mísícího antický svět se současností střední Evropy.

„Předloha nám umožnila natočit kostýmový film bez toho, abychom museli zobrazovat realistická prostředí dávných dob. Vytvořili jsme tedy heroické antické postavy, Řeky, Peršany, Lýdy, Skythy, Indy, které jsme nechali se prohánět po sice adaptovaném, ale přesto nám všem známém a současném prostoru,“ vysvětlují režiséři. Menandros & Thaïs je na programu Febiofestu 21. 3. od 19:15., 22. 3. od 17:00 a 23. 3. od 21:15. Dále bude v Praze film k vidění od 28. 4. do 4. 5. v nově otevřeném kině Pilotů.

Soutěž o lístky na slavnostní premiéru 21. 3. od 19:15:

Dalším neobvyklým filmem je Road-Movie režiséra Martina Jelínka, film o současné generaci mladých lidí, jejich ztrátě orientace, absenci důležitých hodnot, cílů, fantazie a vlastního názoru. Příběh filmu začíná v Telči, kam Jakub, spoluvlastník cestovní kanceláře Dolce Travel, přijíždí na víkend z Prahy na oslavu narozenin své matky. Po letech náhodou potkává Ilonu, dávnou kamarádku z dětství, se kterou se ve starém červeném Fordu vydá na spontánní a intenzivní výlet za hranice České republiky. Jejich zpočátku bezstarostná cesta do neznáma, během níž plánují, jak utečou do Itálie sbírat meruňky, se postupem času stává pro oba spíše frustrující.

„Postavy v mém filmu nezažívají vysloveně dramatické nebo značně problematické dilema, skrze které by byli nuceni, chtě nechtě, jednat a rozhodovat se. Důležitá pro mě byla naopak naprostá obyčejnost a snad až banálnost nejen postav samotných, ale i situací, které sleduji. Díky absenci vnějšího motivu nebo tlaku se tak hlavní hrdina může sám ze sebe dobrat pocitu či myšlenky, že není se svým životem spokojen, zároveň ale není nucen s tím cokoliv dělat, protože není nic v sázce. To otvírá prostor pro řadu otázek na mnoha úrovních a zároveň to do jisté míry ilustruje situaci dnešní mladé generace,“ poznamenal režisér Martin Jelínek.

Česká premiéra na Febiofestu následuje po světové premiéře na filmovém festivalu v Tallinnu v listopadu loňského roku.
Projekce jsou na programu 22. 3. od 18:30, 23. 3. od 21:30 a 25. 3. od 16:00. Film vstoupí do distribuce začátkem léta 2016.

Za povšimnutí stojí provázanost mladých českých tvůrců – spoluautorem scénáře k filmu Road-Movie je Vít Zapletal, který na Febiofestu také představí svůj režijní debut Prach. Subtilní rodinné drama vypráví příběh dvou bratrů, kteří se potkají na venkovské usedlosti poté, co jejich otce stihne mrtvice. Starší z bratrů přijíždí s manželkou, mladší s milenkou a malým dítětem. Film byl uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 2015 v sekci na Východ od západu, na Febiofestu ho můžete vidět 25. 3. od 19.00. Snímek Prach vstoupí do kin v distribuci Artcam v srpnu 2016.

-red-