V listopadu začne ČT natáčet druhou řadu První republiky

Dobový seriál, který na pozadí osudů rodiny Valentových mapuje vývoj československé společnosti v meziválečném období, se dočká svého pokračování. Start natáčení druhé řady První republiky je naplánován na listopad letošního roku. Režie nových třinácti dílů se opět ujme Biser A. Arichtev. Dlouho přitom nebylo jasné kdy a zda vůbec nakonec druhá řada seriálu vznikne. V hlavních rolích se opět objeví Markéta Plánková, Ján Koleník, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Jiří Vyorálek a další.

První republika I. (foto ČT)

„V druhé sezoně zachováme základní atributy tohoto výpravného seriálu, rodinné osudy, napětí i dějové vazby na milníky meziválečného Československa,“ prozrazuje kreativní producent seriálu Jan Maxa a dodává: „Dotkneme se i historicky signifikantních okamžiků, ať už to budou oslavy desátého výročí existence republiky, ženská emancipace ve dvacátých letech, rozvoj automobilismu nebo postavení legionářů v poválečné ekonomice a společenském životě. Naší ambicí bude v každém díle přinést vedle samotného příběhu i výrazný vizuální zážitek.”

Ján Koleník v seriálu První republika (foto ČT)

Děj pokračování První republiky začíná na podzim roku 1928. Jaroslav Valenta (Jiří Vyorálek) se vrací domů z vězení a je odhodlaný získat zpátky dobrou pověst, respekt ve společnosti i úspěch v obchodu. V rodinném podnikání o něj ale nikdo nestojí. Bratr Vladimír (Ján Koleník) vede povoznictví, kde těží především z legionářské minulosti a kontaktů získaných za války ve Francii. Osloví jej však bývalý legionář Martin Klouda, který mu po deseti letech připomíná tajemství, na které by Vladimír raději zapomněl. Kromě členů rodiny Valentových, známých z první série, se v pokračování objeví řada nových postav – mezi jinými například dospělé dcery Jaromíra Valenty Irena a Eliška nebo hospodyně Marie Píchová, která se sblíží právě s Jaroslavem.

V druhé řadě První republiky se vrátí i Jan Vlasák v roli Aloise, který se ve 20. letech přesunul na venkov. „Jsem moc zvědavý, kam se má postava dostane. Naše republika se tehdy rychle měnila, těch možností je tedy mnoho. Rád si navíc sám ve scénáři hledám mezi řádky a spoluvytvářím charakter své postavy. Doufám tedy, že pro mě pan scenárista připraví pár pěkných dramatických situací. To bych si přál. A také to, aby tato nová řada byla alespoň tak úspěšná, jako ta první,“ říká Jan Vlasák.

Jiří Vyorálek, Ján Koleník a Pavel Kříž (foto: ČT)

Jiří Vyorálek, Ján Koleník a Pavel Kříž (foto: ČT)

„Děj se bude odehrávat o, myslím, osm let později, což mi jako herečce nabízí možnost zajímavé práce na mé roli. Těším se i na práci s manželem, jelikož ho jako režiséra velmi uznávám a důvěřuju mu. Zatím jsem četla synopse a řekla bych, že se diváci mají na co těšit,“ doplňuje svého kolegu představitelka Magdaleny Valentové Veronika Arichteva.

Tisková konference - První republika - režisér Biser A. Arichtev

režisér Biser A. Arichtev

„Druhá série bude také trochu rehabilitovat postavu Jaroslava. Chceme ukázat jeho charakter z trochu jiného úhlu pohledu. Jaroslav je vždy připraven udělat vše pro rodinu a její úspěch. Někdy se kvůli tomu pohybuje na hraně zákona nebo etiky, ale je to zároveň správný chlap se selským rozumem, který díky tomu, jaký je, posouvá rodinu a firmu dopředu,“ říká Filip Bobiňski, autor projektu a producent.

zdroj: Česká televize
-red-
foto/video: Česká televize © 2014, Totalfilm.cz