Recenze | Příběh lesa nabízí ojedinělý pohled do zvířecího světa

Novinka režisérů Jacquese Perrina a Jacquese Cluzauda vzbuzuje oprávněnou pozornost. Čtyři roky vznikaly neuvěřitelné záběry na desítkách lokací po celé Evropě. Aby se štáb dostal k některým zvířatům co nejblíž, musel s nimi doslova žít a sledovat je velmi dlouhou dobu. Na výsledku filmu Příběh lesa je to rozhodně vidět.

Příběh lesa (foto: Aerofilms)

Příběh lesa (foto: Aerofilms)

Příběh lesa není ale zajímavý pouze vizuálním zpracováním, které je místy opravdu úchvatné. Scenárista Stephane Durand dal filmu zajímavou koncepci. Diváky pozval na výlet napříč časem. Role lesa se v průběhu vývoje planety a nástupu lidí postupně měnila. Dokument tak plní i edukativní funkci. Nenásilnou a atraktivní formou. Navíc obsahuje sporadicky i hranou složku (lidi, válka).

Komentář Tomáše Hanáka

Divácký zážitek akcentuje výrazná hudební složka Bruna Coulaise. Český komentář čte Tomáš Hanák. V traileru mne jeho hlas spíš rušil, ale po prvních dvaceti minutách jsem si zvykl a v polovině filmu ho vnímal pozitivně. Hanákův hlas je velmi specifický, ale musím uznat, že distributor nakonec vsadil na správnou kartu.

Tomáš Hanák při dabingu Příběhu lesa

Tomáš Hanák při dabingu Příběhu lesa

Otázka pro Tomáše Hanáka – Komentář dokumentu není úplně vaše specializace. Vyžadovala ta práce nějakou speciální přípravu?
Hlavně jsem se snažil, aby můj hlas, hlas člověka, bezkonkurenčně největšího škůdce planety, co nejméně rušil záběry přírody. Abych nebyl i škůdcem filmu. Mnohé záběry jsou ale tak působivé, že to šlo samo, hlas se obrazům sám přizpůsoboval. A, zvláštní věc, fungovalo to podobně na všechny ve studiu. Hezká práce na důležitém filmu.
Příběh lesa (foto: Aerofilms)

Příběh lesa (foto: Aerofilms)

Metoda asimilace

Tvůrci pracovali i metodou asimilace. Zjednodušeně řečeno – sžívali se s narozenými mláďaty a ti pak ze štábu při natáčení neměly strach a neutíkaly. Sledujeme tedy skvělé záběry honičky malých liščat s rysem a dalších mláďat. Ale ve filmu je k vidění skutečně akční honička vlků s divokým prasetem nebo detailní a efektní záběry hnízda v dutině stromu. Některé momenty jsou zachyceny tak dokonale, že se divák přirozeně ptá, zda jsou autentické. Ale tvůrci se dušují, že ano. Digitální zvířata tedy ve filmu nenajdeme. O to víc smekám klobouk nad výsledkem.

Trochu sporný je ekologicky edukativní závěr snímku, který Příběhu lesa trochu podráží nohy. Ale vzhledem k tomu, že na něj budou mířit určitě i školní výpravy, dá se tento lehce agitační tón pochopit. Na dobrém pocitu z výjimečného kinozážitku to neubírá. Stejně tak lehce manipulativní střih, který ale nakonec slouží celku.

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 70%
    70
  • Kamera - 90%
    90
  • Hudba - 80%
    80

Příběh lesa (2015)

Příběh lesa je zážitek pro celou rodinu, moderní dokument s úchvatnou kamerou. Narozdíl od běžných dokumentů, které jsou vhodné spíš pro televizní obrazovku, sluší Příběhu lesa velké plátno.

80 %
Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Aerofilms © 2015, 2016

Příběh lesa
Les saisons
Dokumentární
Francie, 2015, 97 min
Premiéra: 14. 4. 2016 Aerofilms

Režie: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud
Scénář: Jacques Cluzaud, Jacques Perrin, Stéphane Durand
Kamera: Michel Benjamin, Laurent Fleutot
Hudba: Bruno Coulais

Příběh lesa-cz-plakat