Recenze | Alenka se vrací a stále slušně baví

Režisér James Bobin nahradil na režisérské židličce Tima Burtona a rozhodně nezůstal dlužen nic stylu slavnějšího kolegy. Burton na pokračování Alenky dohlížel alespoň jako producent. Na plátna se vrací známé postavy z prvního dílu v čele s Alenkou (Mia Wasikowska) a Kloboučníkem v podání Johnnyho Deppa. Nejvýraznější postavou pokračování Alenka v říši divů: Za zrcadlem je Sacha Baron Cohen, který výtečně ztvárnil postavu Času.

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (foto: Falcon)

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (foto: Falcon)

Alenka se po dlouhé době vrací ze zámořských výprav zpátky za matkou do Londýna. Náhodou však objeví kouzelné zrcadlo a pod tlakem okolností se opět ocitá v Říši divů. Od královny Mirandy (Anne Hathaway) se dozví, že Kloboučník strádá. Alenka se mu rozhodne pomoci, vydá se za Časem a pokusí se v minulosti napravit osud, který Kloboučníka připravil o jeho rodinu.

Chytré a zábavné gagy

Alenka tedy cestuje v čase. Scénář nabízí zábavnou podívanou korunovanou mnoha povedenými gagy a vtipy. Minimálně prazvláštní milostné tokání Srdcové královny s Časem patří určitě k tomu nejzábavnějšímu z celého filmu. Vizuálně se Alenka velmi povedla a nezůstává jedničce v tomto ohledu nic dlužná. Zápletka je sice poměrně jednoduchá, ale vzhledem k tomu, že film už nemohl čerpat z funkční předlohy, dopadlo to dle mého soudu ještě dobře.

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (foto: Falcon)

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (foto: Falcon)

Zábavné dobrodružství plné barev a roztomilých nesmyslů funguje i tentokrát. Nejsilnější stránkou nové Alenky zůstává vizuál a velmi chytlavá a povedená hudba Dannyho Elfmana. Z režiséra se stal za poslední roky slušný ritunér, takže pokračování s podtitulem Za zrcadlem prostě nemohlo dopadnout vyloženě špatně.

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (foto: Falcon)

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (foto: Falcon)

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70
  • Hudba - 80%
    80
  • Kamera, vizuál - 75%
    75

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (2016)

I když si z původní knižní předlohy vypůjčila nová Alenka pouze název, stále zůstává funkční podívanou se spoustou originálních a zajímavých nápadů.

70 %
Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon © 2016

Alenka v risi divu Za zrcadlem-cz-poster

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.