Legendární Ikarie XB-1 se vrací do kin

Nejdříve byla před pár týdny uvedena ve speciální sekci Cannes a nyní se legendární sci-fi z roku 1963 vrací na plátna českých kin. V digitálně restaurované verzi, vracející filmu Ikarie XB-1 podobu, jakou měl v době svého vzniku v roce 1963. Slavnostní premiéra se uskuteční ve čtvrtek 16. června od 20.30 hodin a to ve dvou městech zároveň! Zážitek z Ikarie XB 1 si v jednu chvíli vychutnají diváci v kině Světozor v centru Prahy a v kině Scala na Moravském náměstí v Brně. Přímý přenos mezi kinosály zajištěný sdružením CESNET je výmluvným dokladem faktu, že některé vize žánru sci-fi se staly realitou. Vstupenky na obě premiéry jsou stále v prodeji.

Po 16. červnu, v premiérovém týdnu, bude Ikarie XB 1 k vidění ve více jak 20 kinech a další uvedení po celé republice budou následovat. A dokonce nejen v klasických kinech! O uvedení snímku mají zájem mimo jiné planetária, vědecká centra nebo muzea.
„Dnešní kina už jsou takřka výlučně digitální, takže pokud chceme dostat k divákům klasické české filmy, musíme je digitalizovat. V případě Ikarie XB 1 to byl nákladný proces, který zahrnul kompletní restaurování obrazu i zvuku. Díky tomu diváci v kinech uvidí film v podobě, která se maximálně blíží tomu, jak jej viděli diváci při premiéře v českých kinech před třiapadesáti lety. NFA tak naplňuje své poslání: filmové dědictví nejen uchovává, ale také zpřístupňuje novým generacím diváků,“ konstatoval generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Ikarie XB 1

Ikarie XB 1

Tereza Frodlová, restaurátorka NFA prozrazuje z čeho při restaurování filmu NFA vycházel: „Ve sbírkách NFA jsou vedle originálního negativu a duplikačního pozitivu uloženy tři distribuční kopie z doby prvního uvedení. Zdrojem pro digitalizaci obrazu byl originální kamerový negativ, zvuk byl digitalizován z negativu zvuku. Jako reference pro nastavení tonálního podání byla vybrána dobová kopie na materiálu Agfa, na němž se film kdysi distribuoval. Jde o širokoúhlý film, i proto byl film skenován a digitálně restaurován v rozlišení 4K.”

Ikarie XB-1

Ikarie XB-1

Film Ikarie XB 1 natočil režisér Jindřich Polák, spolu s Pavlem Juráčkem zároveň spoluautor scénáře, volně podle románu Stanisława Lema K mrakům Magellanovým. Za kamerou stál Jan Kališ, hlavní role ztvárnili Zdeněk Štěpánek, Radovan Lukavský, Dana Medřická, Miroslav Macháček, František Smolík a další. Osu příběhu, odehrávajícího se v roce 2163, tvoří putování kosmické lodi Ikarie XB 1 k Alfě Centauri s úkolem prozkoumat mimozemské formy života. Posádka lodi, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým hrozbám. Veze s sebou i řadu všedních lidských starostí a radostí.
Film se už v šedesátých letech dostal do distribuce v zahraničí (včetně USA) a pamětníci dosvědčují, že v New Yorku jej zhlédl Stanley Kubrick, když se připravoval na film 2001: Vesmírná Odyssea. Pozitivně Ikarii XB 1 v roce 1963 hodnotil i Umberto Eco v listu Corriere della Sera, britské Financial Times tehdy film označily za nejhodnotnější science-fiction, jaký vznikl od konce války.

Ikarie XB 1 byla digitálně restaurována Národním filmovým archivem v rámci projektu podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a spolufinancovaného Ministerstvem kultury ČR.

-red-, archiv, NFA, 2media
zdroj: A. Titzová