Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Vzkaz v láhvi – drásavé, plnokrevné, přitom vtipné!

Kdykoliv má nějaká detektivka punc severské krimi, čtenář nebo divák očekává kvalitu. Noirový feeling, temné události i rozervané hrdiny. Ne vždy je očekávání naplněno. Pro Vzkaz v láhvi to ale neplatí. Do kin míří plnokrevná detektivka se známými hrdiny. Film má sice dva předchůdce, ale získal nového režiséra. A není to jediná novinka, kterou třetí díl kriminální série spisovatele Jussiho Adler-Olsena přináší.

Vzkaz v láhvi (foto: Aerofilms)

Vzkaz v láhvi (foto: Aerofilms)

Osm let putuje vzkaz v láhvi až na stůl kriminální party v Oddělení Q, která se zabývá nevyřešenými případy. Detektiv Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) a jeho parťák Assad (Fares Fares) se vracejí, aby vyřešili temný případ s neobyčejně protřelým a chladnokrevným psychopatem a sektou. A hlavně jsou tu unesené děti, jejichž zmizení nikdo nehlásí…

Tak předně: Vzkaz v láhvi popírá obecný filmový úzus, že každé další pokračování je horší než předchozí díl. U dánské novinky režiséra Hanse Pettera Molanda (Boj sněžného pluhu s mafií) platí úplný opak. Narozdíl od předchozích částí (Žena v kleci a Zabijáci) nabízí totiž i velmi funkční humor. Činí tak s neskutečnou grácií a perfektním načasováním, aniž by bortil napínavou podívanou a krimi podstatu filmu.

Vzkaz v láhvi (foto: Aerofilms)

Vzkaz v láhvi (foto: Aerofilms)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Temný a plnokrevný antihrdina[/pullquote]Ústřední dvojice v čele s Nikolajem Lie Kassem je velmi charismatická a výkon hlavního detektiva dává tušit, proč je ve své domovině tak velkou hvězdou. Ale i Pål Sverre Hagen v roli psychopatického zabijáka přivádí na plátna velmi uvěřitelného a plnokrevného šílence. Není to záporný hrdina pro efekt, je to studie člověka, který je šílený z podstaty. Vše má v jeho jednání určité jasné důvody, které tvůrci odkrývají postupně. Až se dostáváme na samu dřeň negativního hrdiny. Je vždycky osvěžující dívat se na dobrý scénář podle originální předlohy. Temných antihrdinů je nedostatek, protože vše už tu nakonec bylo. A od dob Mlčení jehňátek už diváka jen tak něco nepřekvapí. Ve Vzkazu v láhvi by v tomto směru mohlo.

Vzkaz v láhvi (foto: Aerofilms)

Vzkaz v láhvi (foto: Aerofilms)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Dokonalá akce, drásavý zážitek[/pullquote]Herci, režie a scénář jsou jedna věc. Ale vynikající je i vizuální a výtvarná stránka filmu. Je tu několik scén a obrazů, které zaslouží velkou pochvalu. Především naprosto dokonale natočená vlaková scéna, která patří k tomu nejlepšímu, nejdramatičtějšímu, co jsem na poli tohoto žánru za poslední léta viděl. Dynamika a verva s jakou se režisér do adaptace knižní předlohy pustil působí až drásavý divácký zážitek. Sledování Vzkazu v láhvi je mrazivé, zábavné a překvapující.

Vzkaz v láhvi (foto: Aerofilms)

Vzkaz v láhvi (foto: Aerofilms)

Krom humoru je tu přítomen i střet dvou kultur – evropské a muslimské. Tyto momenty mezi oběma detektivy jsou tak dobře a vtipně napsané, že vás ani nenapadne, že by to měly být pro forma dialogy. Protože nejsou.

  • 90%
    Režie - 90%
  • 80%
    Scénář - 80%
  • 95%
    Herci - 95%
  • 90%
    Vizuál, kamera - 90%
90%

Vzkaz v láhvi (Dánsko, 2016)

Vzkaz v láhvi je bravurní evropská filmařina, která má takové grády, že Hollywood může jen tiše závidět. A jak všichni víme, vše špičkové severské se brzy dočká americké kopie. Doufejme, že Olsenovu sérii tahle nápodoba mine. Protože severské koprodukci se tohle opravdu mimořádně povedlo.
Je tu dostatečně rozervaný vyšetřovatel a opravdu uvěřitelný a plnokrevný šílenec. Ponurost zůstala, ale humor je novinkou. Takhle má vypadat pořádná detektivka!

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Aerofilms, Totalfilm.cz © 2016

Vzkaz v láhvi
Flaskepost fra P
Krimi / Drama / Thriller
Jazyk originálu: dánština
Dánsko / Německo / Švédsko / Norsko, 2016, 112 min
Premiéra: 2. 6. 2016 Aerofilms

Režie: Hans Petter Moland
Předloha: Jussi Adler-Olsen (kniha)
Scénář: Nikolaj Arcel
Kamera: John Andreas Andersen
Hudba: Nicklas Schmidt
Hrají: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pål Sverre Hagen, Jakob Ulrik Lohmann, Johanne Louise Schmidt, Jakob Oftebro, Søren Pilmark, Michael Brostrup, Morten Kirkskov, Lotte Andersen, Laura Bro, Armin Rohde, Peder Holm Johansen, Jacob Højlev Jørgensen

Vzkaz v láhvi cz poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast