Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Státní fond podpořil Svěráka, Slámu a jeho Švejka, film o Miladě Horákové nedostal nic

Za pomoci nejmenovaných expertů posuzuje každoročně Státní fond kinematografie filmy, které dostanou finanční injekci. Letos podpořil nový projekt Jana Svěráka Po strništi bos. Autobiografický příběh jeho otce získal 10 milionů korun. Víc než loňská kontroverzní dotace pro Lídu Baarovou činí podpora pro Švejka Bohdana Slámy (17 milionů). Naopak projekt Milada o zločinném procesu s doktorkou Miladou Horákovou nedostal od státu ani korunu.

Jan Svěrák

Jan Svěrák

Kromě Svěráka a Slámy uspěl i připravovaný projekt Ivana Arsenjeva a Zdeňka Jiráského Krajina stínů. Vypráví o poválečném soužití Čechů a Němců v pohraničí. Film obdržel 7 milionovou dotaci.

Šest milionů ze státních peněz obdržel připravovaný projekt dvojice Hřebejk-Jarchovský Zahradnictví/Dezertér. Jedná se o rodinnou ságu z protektorátu. Podporu 5 milionů korun má Miroslav Krobot pro komorní příběh antihrdinů, řešících vztahy ve filmu Kvarteto.

Švejk – opravdu?

Ačkoliv se nová adaptace Haškova románu zdá, po vynikající verzi z padesátých let jako nesmyslná a odvážná, Bohdan Sláma to evidentně myslí vážně.
Hlavní roli by měl ztvárnit Pavel Liška. A co k novému zpracování slavného humoristického románu tvůrce vede? Chtějí realističtější adaptaci, která ostře kontrastuje s dosvadními typy adaptací tohoto klíčového literárního díla.

Uspěl také Miroslav Marhoul s adaptací románu Jerzyho Kosinského Nabarvené ptáče. Má druhou největší podporu – 15 milionů korun.

Neúspěšní byli kromě tvůrců Milady také autoři projektů Lesní vrah, Zátopek nebo komedie Instalatér z Tuchlovic.

-red-
zdroj: Státní fond kinematografie

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast