Hřebejkova novinka Učitelka představuje trailer – ve Varech bude soutěžit

Nejnovější počin autorské dvojice Hřebejk – Jarchovský má převážně český štáb, ale slovenské obsazení. Jedná se o slovensko-českou novinku, kterou organizátoři 51. MFF KV vybrali do Hlavní soutěže. Příběh o zdánlivě empatické, avšak manipulativní učitelce představí v hlavní roli slovenskou hvězdu Zuzanu Mauréry. Casting znamenal pro Jana Hřebejka osvěžení včetně dětských rolí, z dospělých herců v minulosti točil jen s Csongorem Kassaiem. Ve filmu dále hrají Peter Bebjak, Zuzana Konečná, Martin Havelka, Ondřej Malý a v jedné z hlavních dětských rolí vnuk Mariána Labudy Richard.

Právě dokončený film vstoupí do distribuce v České republice i na Slovensku 21. července, světovou premiéru si odbude, jak už jsme uvedli 4. července na 51. MFF Karlovy Vary.

Učitelka (foto: A-Company)

Učitelka (foto: A-Company)

kviff-51-2016-logo„Zápas s učitelkou, která zneužívá své postavení, odráží jak dobou podmíněná, tak nadčasová morální dilemata. Reálná rodinná historka přetrvala svojí intenzitou v rodinné mytologii. Celá ta léta byla při nejrůznějších příležitostech znovu a znovu připomínána a převyprávěna. Události, které se odehrály na jedné konspirativní rodičovské schůzce, mě inspirovaly k variaci na žánr soudního dramatu,“ říká scenárista Petr Jarchovský. Tvůrci jen hlavní postavu učitelky vybavili kvůli přesvědčivosti a nadčasovosti větší rafinovaností, inteligencí a sex-appealem. „Na scénáři a mé postavě se mi líbilo, že nebylo jednoznačné, jestli jde o komedii, nebo drama. Snažila jsem se paní učitelku Drazděchovou v této poloze udržet a nebylo to až tak náročné, protože to bylo výborně napsané,“ vzpomíná na natáčení představitelka hlavní role Zuzana Mauréry. Filmaři natočili Učitelku nakonec ve slovenské metropoli a podle tvůrců přinesla energie, s jakou ve slovensko-českém štábu snímek vznikal, důležité a občerstvující impulzy.

zdroj: redakce, 4press, A Company a Offside Men