51. MFF KV | Ivan Passer uvádí restaurované Intimní osvětlení

Do Karlových Varů se vrací po letech také režisér Ivan Passer, který sošku za přínos světové kinematografii převzal v roce 2008. Zřejmě nejdůležitější snímek jeho kariéry Intimní osvětlení se dnes odpoledne na slavnostním uvedení zařadí po bok restaurovaných filmů, které mají na festivalu premiéru pravidelně od roku 2011. Uvedeny byly například snímky Marketa Lazarová nebo Všichni dobří rodác nebo Ostře sledované vlaky. Intimní osvětlení je pro Ivana Passera zároveň poslední film před jeho odchodem do emigrace.

Intimní osvětlení

Intimní osvětlení

Ivan Passer k Intimnímu osvětlení napsal, že jej nezajímá „příběh“, nýbrž „stav“ a k jeho vyjádření je třeba „především humor“, dále „dostatečně důkladná znalost postav, abychom o nich mohli vyprávět ty věci, které nejvíce překvapují“, „přesné zasazení do okamžité sociální skutečnosti“ a „trocha fantazie“.

Jedna z hereček filmu Věra Křesadlová přijíždí do Varů (1. 7. 2016)

Jedna z hereček filmu Věra Křesadlová přijíždí do Varů (1. 7. 2016)

Intimní osvětlení je jedno z kultovních děl nové vlny, o němž kritik francouzského Arts napsal: „Komu se nelíbí Intimní osvětlení, ten není mým přítelem.“ Sám režisér k restaurování svého filmu dodává: „Jsem rád, že se podařilo digitální restaurování Intimního osvětlení uskutečnit. Film stárne, tak jako stárnou i lidé a je fajn, že film se dá tímto způsobem omladit. Těším se na to, až ho uvidím…“

-red-
foto: Archiv a Film Servis Festival Karlovy Vary