51. MFF KV | Němcův Vlk otevřel Hlavní soutěž (první dojmy)

Specifická režie i divácký zážitek. Tak by se dal charakterizovat poslední počin režiséra Jana Němce. V hlavní soutěži karlovarského festivalu měl světovou premiéru snímek Vlk z královských Vinohrad. Do rolí svého alter ega obsadil režisér Karla Rodena a Jiřího Mádla. Přední představitel nové vlny Jan Němec v roce 1974 odjel do exilu. V roce 1966 mu komunisté zakázali točit filmy. Žil a tvořil poté v Německu, USA, Anglii a Švédsku. Po revoluci se vrátil do Česka a k natáčení se vrátil.

Vlk z královských Vinohrad

Vlk z královských Vinohrad

kviff-51-2016-logoJak už bylo řečeno, zážitek je to specifický, neformální ale formou velmi čistý a v pozitivním slova smyslu průhledný. Jan Němec ve velmi vtipné zkratce předkládá divákovi na stříbrném podnose zásadní momenty svého profesního i osobního života. To vše ve scénkách s Mádlem a vypravěčem Rodenem za zády. Režisér se premiéry bohužel nedožil, snímek za něj dokončil druhý režisér Tomáš Klein. Většinu materiálu ale stihl Němec dokončit sám. Film se začal natáčet v Cannes a na konci filmu se symbolicky vrací právě na karlovarský festival.

Velká vypravěčská zkratka filmu rozhodně sluší. Vlk z Královských Vinohrad je velmi promyšlené a svěží dílo, které diváka nezahrnuje zbytečnými fakty, ale snaží se najít podstatu. Němec v něm glosuje zásadní životní zážitky a převratné události. Skvělá je výslechová scéna s lekcí z Kafky. Vlk z Královských Vinohrad diváky bude bavit a podle slov režiséra Tomáše Kleina by si přesně tohle Jan Němec přál: “Jan Němec byl vstřícný, měl touhu dostat film až k divákovi, nechtěl být nějaký intelektuální režisér, který dělá nějakou artovku,” dodává Klein.
(Celý rozhovor si pusťte na videu).

AC, Totalfilm.cz
foto: Artcam
video: Totalfilm.cz

Článek jsme oštítkovali takto: