51. MFF KV | Česká premiéra Anthropoidu neznámá – Mihulová se bála angličtiny, Dornan má rád české fanynky

Na dnešní tiskové konferenci k filmu Anthropoid byla stejně jako večer přítomna bohatá herecká i tvůrčí delegace. Tvůrci prozradili, že celé natáčení probíhalo ve vzájemné symbióze českých a zahraničních tvůrců. Režisér Sean Elllis navíc krom známých lokací spojených s příběhem parašutistů použil i lokace z Ondříčkova filmu Ve stínu. “Velmi si toho vážím, že to Seana tak inspirovalo,” prozradil David Ondříček. Na otázku na datum české distribuce, ale odpověděl pouze mlhavě. “Doufám, že se to stihne do konce roku. V celosvětové distribuci bude film od srpna distribuovat Disney. To by ukazovalo na českého distributora Falcon.”

Anthropoid tisková konference

Anthropoid tisková konference

Režisér Sean Ellis při otázce na drastickou scénu, spojenou s postavou Aleny Mihulové (paní Moravcová) prozradil, že se tvůrci snažili držet historických faktů. Ve filmu je tedy minimum scén s takzvanou uměleckou licencí. Vše by mělo být autentické.

Delegace k filmu Anthropoid na slavnostním zahájení 1. července 2016

Delegace k filmu Anthropoid na slavnostním zahájení 1. července 2016

O své první zahraniční zkušenosti nadšeně mluvila právě herečka Alena Mihulová: “Byla jsem strašně šťastná, že jsem tu šanci dostala, ale mojí největší starostí bylo hrát a k tomu ještě mluvit anglicky. Ale Sean byl odvážný, přestože dopředu slyšel mou angličtinu.” I Aňa Geislerová, která ve filmu hrála partnerku Cylianu Murphymu vyjádřila velkou radost z účasti na tomto projektu: “Odmala jsem slýchala o parašutistech jako hrdinech a když jsem dostala šanci vstoupit do tohoto projektu, byla to pro mě velká odměna.”
Obletovaný Jamie Dornan odpovídal i na osobnější otázky: “Ano, české fanynky si užívám a v Karlových Varech jsem už podruhé moc rád.”

-red-

foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

video: Totalfilm.cz