První dojmy | Jason Bourne nabízí komplexní příběh i velmi dobré akční scény

Kolem pokračování Jasona Bourna je podezřelé ticho. Alespoň co se na velkofilm sluší a patří. Reklamní kampaň nijak zvlášť negradovala, ve filmových kruzích se nikdo nad uveřejněnými trailery nerozplýval. A najednou tu je, čtvrtý, respektive pátý, díl Agenta bez minulosti. Ke kormidlu se po několika prohlášeních: „určitě dalšího Bourna režírovat nebudu“ vrací Paul Greengrass a v hlavní roli Matt Damon. Rozpočet dostali vskutku blockbusterový – podle oficiálních informací 120 mil. dolarů a vydali se opět do světa vládních institucí a tajných operací.

Jason Bourne (foto CinemArt)

Jason Bourne (foto CinemArt)

Nové pokračování vysvětluje a rozšiřuje dosavadní prožitky hlavní postavy, takže čekejte zásadní posun v příběhu, ale… je to přeci jen pětkrát ohraná ta samá písnička. Chybí tu lehkost minulých dílů, kdy všechno rychle odsýpalo a ani jste nestačili dýchat. Teď už tu pár hluchých míst je, lokacemi se zběsile přeskakuje a scénář nabídne pár docela stupidních situací a chování postav. Každopádně je celý film uzavřeným příběhem, takže konec filmu neodkazuje na dalších deset pokračování, všechny dějové linky jsou dovysvětleny a uzavřeny.

Trošku nucená mi přišla typicky greengrassovská roztřesená kamera. Může za to pravděpodobně změna kameramana, Bourna už netočí Oliver Wood, ale Barry Ackroyd. Toho si Greengrass pravděpodobně oblíbil z natáčení Kapitána Phillipse, kde „reportážní“ kamera byla také, ovšem nastíněný tón Bournovských filmů se úplně napodobit nepodařilo. To je ale jen kosmetická chybička, i tak je kamera skvělá. Sekvence z revolučních bojů v Řecku nebo finální bitka jsou vizuálně vypiplané.

  • První dojmy - 75%
    75

Jason Bourne (2016)

Nový Jason Bourne má sice lehkou pachuť trošku nuceného dojení slavné značky, nabízí ovšem komplexní příběh, několik velmi dobrých akčních scén (až na trošku zdlouhavou automobilovou honičku) a hlavně typickou režii Paula Greengrasse. Nebýt delšího, avšak nutného rozjezdu, měl by Bourne i lepší spád. A to i přes celkem střídmou dvou hodinovou stopáž. Takže ono „podezřelé ticho,“ které možná věštilo nějaký průšvih, bylo zcela zbytečné a nové pokračování Agenta bez minulosti je velmi dobrým filmem.

75 %

Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2016