Recenze | Hřebejk vytvořil děsivou soudružku – Učitelka patří k jeho nejlepším filmům

Jan Hřebejk je v Česku i na Slovensku etablovaný tvůrce, jehož filmografie je nebývale bohatá. Od doby premiéry Pelíšků uběhlo 17 let. A za tu dobu natočil Hřebejk 14 filmů, nepočítáme samozřejmě televizní projekty. To je velmi úctyhodné. I filmografie dalších plodných tvůrců jako je třeba Woody Allen nebo Pedro Almodóvar zažívá turbulence a výkyvy. Nebojím se tohoto srovnání, protože v Česku je prokazatelně několik tvůrců, kteří mají punc určitého tvůrčího nadstandardu a stabilního diváckého zájmu (jako jmenovaní globální tvůrci). Napadá mne krom Hřebejka ještě Svěrák, Strach či Michálek.

Učitelka (foto: A Company)

Učitelka (foto: A Company)

Ale zpátky k Hřebejkovi. V posledních letech se nebál experimentovat. Na plátna posílal příběhy komediální, dramatické i s určitou sociální kritikou. Někdy se to podařilo více, jindy méně.
Do karlovarské soutěže a nyní i do široké distribuce posílá spolu se scénáristou Petrem Jarchovským Učitelku.
Film je natočen převážně ve slovenské produkci, na Slovensku, se slovenskými herci a bratislavských reáliích. Přesto jde do českých kin v původním znění, za což patří producentům i českému distributorovi velký dík (upřesňuji – Slováci mluví slovensky, české postavy česky).

Učitelka Drazděchová (Zuzana Mauréry) na bratislavské základní škole zneužívá svého postavení a za drobné službičky rodičů rozdává některým žákům lepší známky. Ti co se jí postaví musí počítat s tvrdou odvetou. Navíc je předsedkyní komunistické strany na škole a sestru má provdanou v Moskvě. Tohle všechno z ní činí velmi nebezpečného protivníka.
Snímek celou dobu opanuje tajná třídní schůzka, kterou zorganizovala ředitelka školy. Proti učitelce se postavily pouhé tři rodiny a vedení školy se snaží zajistit další podpisy pod stížnost, která by umožnila zbavit se obávané pedagožky.

Učitelka (foto: A-Company)

Učitelka (foto: A-Company)

Mimořádné herecké objevy pro českého diváka

Herecky nad ostatní ční především Csongor Kassai v roli jednoho z rebelantských otců, což je v jeho případě značný protiúkol. Bez povšimnutí ale rozhodně nezůstane ani český herec Martin Havelka, který krom sympatické zemitosti nabízí i notnou dávku humoru, který je ve zbylé stopáži především značně hořký. Havelka hraje skvěle a ukazuje se jako neprávem opomíjený špičkový filmový herec. Peter Bebjak na plátně kouzlí svým hereckým minimalismem a rozhodně je velmi zajímavým hereckým typem (krom toho že je velmi schopný režisér).

Učitelka (Martin Havelka a Peter Bebjak)

Učitelka (Martin Havelka a Peter Bebjak)

Špičkový výkon hlavní představitelky

Rámec třídní schůzky navíc v různých flashbacích nabízí pohled na povahy rodičů i jejich lavírování v socialistickém pošmournu. Výkon hlavní představitelky (Cena za nejlepší ženský herecký výkon na 51. MFF Karlovy Vary), významné slovenské herečky Zuzany Mauréry posiluje především výborně napsaný scénář a dialogy. Její manipulativní řeči pronášené medovým úsměvem a intonací působí v prvním plánu možná komicky, ale z důsledků nakonec mrazí. Je až fascinující, jak někteří lidé dokáží být nebezpeční, jak jim dlouho některé věci prochází. Režisér má rozhodně pravdu, když tvrdí, že problém osobní odvahy a ovládnutí strachem se dá lehce přenést do dnešní doby. A není potřeba mít za zády stín socialistické společnosti.

To, že snímek vznikl především díky penězům Rozhlasu a Televízie Slovenska je pro českého diváka možná trochu exotické, ale byla by velká škoda, kdyby Učitelka dopadla jako Rudý kapitán. Atmosférické detektivce Dominika Dána v českých kinech nepomohl ani dabing. Na Slovensku šlo ale o velký hit.

Učitelka (Csongor Kassai)

Učitelka (Csongor Kassai)

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 80%
    80
  • Herci - 90%
    90
  • Kamera - 80%
    80
  • Hudba - 75%
    75

Učitelka (SR, ČR, 2016)

V Učitelce Jan Hřebejk s dobrým scénářem Petra Jarchovského dokázal, že umí naslouchat textu a pracovat s minimalismem. Dokázal navíc omezenými prostředky vytvořit poutavou a tísnivou atmosféru a naproti tomu dostal do snímku nezanedbatelnou dávku humoru.

85 %
Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: A- Company Czech, PubRes, Offiside Men, Česká televize, Totalfilm.cz © 2016
servis: M. Ch. Reková, K. Mixová

Učitelka
Učiteľka
Drama
Jazyk originálu: slovenština, čeština
Slovensko / Česko, 2016, 102 min
Premiéra: 21. 7. 2016 A-Company CZ

Režie: Jan Hřebejk
Scénář: Petr Jarchovský
Kamera: Martin Žiaran
Hudba: Michal Novinski
Hrají: Zuzana Mauréry, Peter Bebjak, Csongor Kassai, Martin Havelka, Zuzana Konečná, Ondřej Malý, Attila Mokos, Éva Bandor, Richard Labuda, Lukáš Pelč

Plakát Učitelka

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.