Cyklus Citrus pomůže dostat nezávislé filmy k divákům – do kin míří Prach

V Česku vznikl další distribuční label, který by měl do kin pomoci titulům, které by se jinak k divákům dostávaly velmi těžko. Všichni už znají podobnou aktivitu karlovarského festivalu, České televize a Aerofilms (KVIFF Distribution). Nyní je tu další projekt, který má pomoci mladým českým debutantům. V čele projektu CYKLUS CITRUS stojí producenti Mikuláš Novotný a Radim Procházka. A hned příští týden vstupuje v rámci projektu do kin nový český film Prach.

ccProjekt s podtitulem Filmový klub 21. století bude přinášet snímky, které jsou charakteristické aktuálními filmovými trendy a atraktivitou témat. Kladou si za cíl podpořit a rozvinout kritické myšlení diváků. Tvůrci nemají ambici být distributorem, chtějí však zkvalitnit informování o nové české kinematografii. Cyklus se chystá uvést minimálně čtyři tituly ročně a tuzemskou tvorbu doplnit o zahraniční filmy, na kterých se podíleli čeští tvůrci.

Prach (foto: Artcam)

Prach (foto: Artcam)

První titul uvede Cyklus Citrus do kin již 11. srpna společně s distributorem Artcam. Celovečerní debut s názvem Prach, režiséra Víta Zapletala, byl poprvé představen v Karlových Varech v soutěžní sekci Na Východ od Západu. Příběh o zrychlené době, která ztrácí Boha, víru a rodinnou tradici, navrací do české kinematografie duchovní rozměr. Dva bratři, starší s manželkou, mladší s milenkou a malým dítětem, se potkávají na venkovské usedlosti poté, co jejich otce stihne mrtvice. V následujících několika dnech pak čelí starostem spojeným s nastalou situací. Setkání navíc hrdinům dává možnost reflektovat dávná traumata.

Další filmy a informace o projektu najdete na www.cykluscitrus.cz

-red-
zdroj: Z. Janáková
foto/video: Artcam, Totalfilm.cz

PRACH_poster_distribuce_nahled_final2