Recenze | Můj kamarád drak – typický rodinný film

Další Disneyovka v řadě myslí na celou rodinu. Hraný příběh o klukovi Peteovi, který na začátku filmu přijde o rodinu a zmizí na několik let v lese, zdobí především animovaný drak a Robert Redford, který před pár dny v plné síle oslavil osmdesátku. Můj kamarád drak právě přilétá do našich kin.

Můj kamarád drak (foto: Falcon)

Můj kamarád drak (foto: Falcon)

Malý chlapec po autonehodě skončí v péči nového obřího kamaráda – draka Elliota. Žijí si spolu šťastně a spokojeně, dokud k jejich doupěti nedorazí dřevorubci. Pete je odvezen do civilizace a pod ochranná křídla ho bere mladá lesní strážkyně Grace (Bryce Dallas Howard) spolu se svým otcem, kterého hraje právě Robert Redford. Historku o drakovi malému klukovi pochopitelně nikdo nevěří. Až na postavu Graceyna otce, pana Meachama, který prý draka kdysi potkal…

Originalita sice chybí, ale nevadí

Tak předně, Můj kamarád drak tak trochu připomíná Mauglího čili nedávnou Knihu džunglí a taky možná E.T. Mimozemšťana a Nekonečný příběh a kdo ví co ještě. To vás samozřejmě napadne po prvních minutách. Částečně zdivočelý chlapec podobného věku jakoby vypadl z jiného filmu. Drak Elliot je poměrně povedený a nepůsobí ve filmu rušivě, protože jinak se jedná o velmi slušně  (obrazově i střihově) odvedenou filmovou práci. Nádherné přírodní scenérie jsou umocněné výtečnou kamerou a triková část nepůsobí nijak zvlášť rušivě.

Můj kamarád drak

Samozřejmě že nakonec je drak podle očekávání lidmi objeven a začnou se dít nepěkné a smutné věci. To jste asi čekali. Ale i když se dá většina děje velmi dobře předvídat, nikde jej to výrazně nebrzdí a baví vás to.

Můj kamarád drak (foto: Falcon)

Můj kamarád drak (foto: Falcon)

Překvapivě nejvýraznější postavou je právě Robert Redford, který ač čerstvě úctyhodným jubilantem, evidentně stále nepatří do starého železa. A za účast v tomto projektu se rozhodně stydět nemusí (stejně jako například za roli v Captain America).

Můj kamarád drak (foto: Falcon)

Můj kamarád drak (foto: Falcon)

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera, vizuál - 80%
    80

Můj kamarád drak (USA, 2016)

Je to sice rutinní Disneyovka, ale proč ne, když dobře funguje. Filmu Můj kamarád drak se nedá vytknout takřka nic a směle ho můžeme doporučit pro rodinnou víkendovou kinonávštěvu.

70 %
Martin Staněk, Totalfilm.cz

foto/video: Falcon © 2016

Můj kamarád drak
Pete’s Dragon
SK: Pete a jeho drak
Rodinný / Dobrodružný
USA, 2016, 103 min
Premiéra: 25. 8. 2016 Falcon

Režie: David Lowery
Scénář: David Lowery, Toby Halbrooks
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Daniel Hart
Hrají: Karl Urban, Bryce Dallas Howard, Robert Redford, Wes Bentley, Oona Laurence, Isiah Whitlock Jr., Craig Hall, Oakes Fegley

Můj kamarád drak- poster

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.