Recenze | Obr Dobr je milý film, potěší výtvarná stránka a poctivost

Steven Spielberg už pro děti netočil dost dlouho. Hook, to už je dávná historie a E. T. Mimozemšťan prehistorie. I když s E.T. má Obr Dobr překvapivě jedno společné – scenáristku. A Melissa Mathison rozhodně dojmout umí (premiéry se bohužel nedožila, zemřela loni). I když připravila rozvláčnější scénář, Obr dobr funguje jak má. Seděl jsem vedle sedmiletého chlapečka a o dva roky mladší holčičky, takže i jejich reakce i názor budu brát v potaz. Obr Dobr je totiž především fantasy pro děti, nikoliv běžnou fantasy cílovku. Jestli je to pohádka? Primárně ne. Obsahuje totiž příliš reálných prvků. Ne že by to bylo na škodu. Ale pojďme po pořádku.

Obr Dobr (foto: Freeman Entert.)

Obr Dobr (foto: Freeman Entert.)

Spisovatel Roald Dahl je novodobým Dickensem. Jeho knihy jsou plné zajímavých příběhů a bizarních postav. Jen si vzpomeňte na Karlíka s jeho čokoládovou továrnou. The BFG neboli Obr Dobr se odehrává ve staré dobré Británii a také Zemi obrů, která je evidentně nedaleko.
Obr Dobr (Mark Rylance) (toho času, ještě beze jména) se potuluje po nočním Londýně a spatří ho jeden nespavec. Holčička jménem Sophie (Ruby Barnhill). Obra ale vidět nikdo nesmí. Mohl by ho prozradit a čoklověci (tak říkají obři lidem) by po obrech mohli začít pátrat. Proto obr Dobr Sophii unese. Holčička ale v příbytku svého únosce zjistí, že se nemá čeho bát. Tedy uvnitř obrova příbytku. Protože venku, v Obří zemi se dějí děsivé věci…

Obr Dobr není špatný film

Obr Dobr je na českém internetu znevažován a dalo se to čekat. V zámoří měl menší úspěch než by si studio přálo, ale to ještě neznamená, že je to špatný film. Kostrou opravdu připomíná E. T. Mimozemšťana. Asi vás tolik nedojme, ale rozhodně pobaví. Obzvlášť scéna, která se odehrává v paláci britské panovnice je naprosto kouzelná a ultra vtipná. Zmíněné děti i rodiče ji velmi ocenily. Včetně mne samozřejmě. Vyčítat Obrovi Dobrovi rozvláčnost je možná na místě. Ale pro mne byl svět postavený na reálných základech a úzkém propojení s obry velmi zajímavý. Nápady prodchnutý obrův příbytek mne naplnil nadšením. Stejně tak budování stále užšího vztahu ústředních postav.

Obr Dobr (foto: Freeman Entert.)

Obr Dobr (foto: Freeman Entert.)

Co se ti na filmu líbilo nejvíc? – NÁZOR MALÝCH DIVÁKŮ Z PREMIÉRY
JAKUB (7 LET)
Nejvíc se mi líbilo, když obr jedl v paláci u královny. A taky se mi moc líbil jeho domek v jeskyni. A ty sny ve skleničkách.
ANETA (5 LET)
Když jedl ten chleba s vajíčkama. A jeho domeček a jak byl hodnej na tu holčičku. A jsem ráda, že jí ti zlí obři nesnědli.
Obr Dobr (foto: Freeman Entert.)

Obr Dobr (foto: Freeman Entert.)

Z dětí autoři nedělají hlupáky

To, že nakonec dobro zvítězí a zlí obři budou poraženi je zřejmé. Ale zajímavé je, že k tomu nedojde žádnými pohádkovými prostředky. Proto odmítám tento film zařadit do žánru pohádek. Spielberg přišel s filmem, který s dětmi komunikuje dospěláckými mechanismy. A na včerejší projekci bylo evidentní, že to špunti kvitují s povděkem.

Obr Dobr (foto: Freeman Entert.)

Obr Dobr (foto: Freeman Entert.)

Skvělý vizuál

Triky jsou opravdu na špičkové úrovni. Mark Rylance si je sice podobný, ale jako obr je kouzelný. Peníze jsou tu hodně vidět, výtvarníci neponechali nic náhodě. CGI z filmu nekřičí na sto honů, vše tedy vypadá velmi realisticky.
  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 65%
    65
  • Herci - 80%
    80
  • Kamera, vizuál, triky - 80%
    80
  • Hudba - 70%
    70

Obr Dobr (USA, 2016)

Obr Dobr není nejlepší film Stevena Spielberga. Ale v žádném případě není nejhorší, jak jsem se mnohde dočetl. Pro mne osobně je například takový Válečný kůň naprosto nekoukatelný biják. Raději ještě padesátkrát Obra Dobra, než zmíněný válečný spektákl s nespočtem oscarových nominací.
Obr Dobr je moc milý film se spoustou skvělých výtvarných nápadů, hudbou Johna Williamse a poctivostí v řemesle, kterou prostě musím ocenit.

70 %

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Freeman Entertainment © 2016

Obr Dobr
The BFG
SK: Kamoš Obor
Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA / Kanada, 2016, 117 min
Premiéra: 1. 9. 2016 (Freeman Entertainment)

Režie: Steven Spielberg
Předloha: Roald Dahl (kniha)
Scénář: Melissa Mathison
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: John Williams
Hrají: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Bill Hader, Penelope Wilton, Rebecca Hall, Jemaine Clement, Michael Adamthwaite, Adam Godley, Ólafur Darri Ólafsson, Jonathan Holmes, Gerardo Barcala, John Specogna, Callum Seagram Airlie, Rafe Spall

Obr Dobr CZ poster

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.