Na českou premiéru Anthropoidu dorazí Cillian Murphy

Ve Varech Cillian Murphy po boku Jamieho Dornana chyběl, ale na slavnostní úterní premiéře filmu Seana Ellise Anthropoid chybět nebude. Představitel Josefa Gabčíka dorazí do Prahy, aby společně se Seanem Ellisem uvedl film o takřka nejhrdinnější události moderní československé historie. Před plátno a diváky slavnostního večera předstoupí také Aňa Geislerová, Alena Mihulová, Jiří Šimek, výkonní producenti David Ondříček a Kryštof Mucha  a také domácí členové štábu, který v létě 2015 filmu v České republice natáčel. Film má v českých kinech premiéru 28. září, na Den české státnosti.

Cillian Murphy ve filmu Anthropoid (foto: Falcon)

Cillian Murphy ve filmu Anthropoid (foto: Falcon)

Cillian Murphy na sebe mezinárodní publikum poprvé upozornil výkonem ve filmu Dannyho Boylea 28 dní poté. Od té doby prokazuje, že je jedním z nejuznávanějších a nejvšestrannějších herců své generace. Mezi jeho významné filmové počiny patří například výkon v roli transgenderového outsidera Patricka „Kittena“ Bradyho ve filmu Snídaně na Plutu Neila Jordana, za který byl nominován na Zlatý globus, nominace na cenu British Independent Film Nomination za výkon v filmu Kena Loache Zvedá se vítr, jenž získal na festivalu v Cannes cenu Palme d’Or, snímek Dannyho Boylea Sunshine či film Rufuse Norrise Rozbitý svět, který zahajoval sekci Internation Critics’ Week na filmovém festivalu v Cannes a získal cenu British Independent Film Award v kategorii Nejlepší film.

V roce 2005 na diváky zapůsobil v roli doktora Jonathana Cranea / Scarecrowea ve filmu Christophera Nolana Batman začíná, za kterou byl nominován na cenu London Film Critics Circle Award. Později si tuto roli zopakoval v Nolanových filmech Temný rytíř a Temný rytíř povstal a posléze s tímto režisérem znovu navázal spolupráci při natáčení filmu Počátek.

zdroj: U. Donátová

foto/video: Falcon, Totalfilm © 2016

anthropoid-a1-page-001