Denzel Washington jako Yul Brynner – přichází Sedm statečných nového tisíciletí

Letos to vypadá, že je Hollywood v koncích. Po nové verzi Krotitelů duchů, kde hlavní hrdiny vystřídaly ženy a Ben Hurovi, který totálně propadl, přichází nová verze slavného westernu Sedm statečných (1960). Natočil ji padesátník Antoine Fuqua (Training Day, Bojovník, Equalizer). Denzel Washington je jeho oblíbený spolupracovník a zřejmě i právě proto střídá v roli slavného Yula Brynnera.

Sedm statečných (foto: MGM)

Sedm statečných (foto: MGM)

Po jarním zveřejnění prvních fotek z filmu bylo jasné, že nezůstal kámen na kameni. Film tedy, jak už víme, točí afroameričan a v ansámblu najdeme i asiata nebo mexičana. První reakce napříč internetem si z obsazení dělaly legraci. Ostatně Fuqua na Comic Conu skutečně potvrdil, že obsazením chtěl reflektovat velkou různorodost současnosti. (Budeme doufat, že Fuqua nezačne točit kostýmní historické filmy z dob Ludvíka XIII.) Prapodivný casting, ale zatím nic nenapovídá o kvalitě filmu. Může to totiž dopadnout velmi dobře. Poslední filmy Antoina Fuquy totiž vůbec nejsou špatné. Umí udržet atmosféru, je progresivní a nápaditý. Uvidíme tedy, jestli Sedm statečných zafunguje jako hřebík do rakve letošní katastrofální letní sezóny nebo bude naopak příjemným překvapením.

Městečko Rose Creek neustále ohrožuje banda lotrů bezohledného průmyslníka Bartholomewa Bogua (Peter Sarsgaarrd), který se v honbě za ziskem nezastaví před ničím. Zoufalí obyvatelé pod vedením Emmy Cullenové (Haley Bennett) se rozhodnou požádat o pomoc muže, pro které stejně jako pro Bogua, žádné zákony neplatí. Sam Chisolm (Denzel Washington) k sobě přibere Josha Faradaya (Chris Pratt), Uspávače Robicheauxa (Ethan Hawke), Jacka Horna (Vincent D’Onofrio), Billyho Rocksa (Byung-Hun Lee), Vesqueze (Manuel Garcia-Rulfo) a Komanče Rudá Žeň (Martin Sensmeier). Nesourodá skupina pistolníků, hazardních hráčů a nájemných lovců se rozhodne ochránit nevinné lidi a zastavit konání banditů. Během příprav na rozhodující souboj, si sedm najatých žoldnéřů postupně uvědomí, že v tomto případě půjde o víc, než jsou peníze.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm, MGM, Forum Film