Filmové premiéry od 20. října

Nebývá pravidlem, že by každý premiérový týden byl tak silný. Téměř všechny snímky v dnešní nabídce stojí za to. Ať už se jedná o povedený český animák Lichožrouti, festivalový zázrak Toni Erdmann či velmi zajímavý žánrový crossover Devátý život Louise Draxe. Uniknout vaší pozornosti by neměl ani akční Jack Reacher s Tomem Cruisem či artové novinky Krásný den v Aranjuez či Monsieur Chocolat. Z výčtu povedených filmů tak trochu vybočuje česká novinková komedie Ostravak Ostravski.

Lichožrouti (Česko, 2016)

lichozrouti-plakat

LICHOŽROUTI jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí!

Na ploše animovaného dobrodružného gangsterského příběhu dvou znepřátelených lichožroutských gangů, střetu dvou generací a dvou morálek, je vykreslen svět podobný lidskému, nenásilně a s humorem vlastním spisovateli a básníkovi Pavlu Šrutovi, spoluautorovi scénáře a autorovi dnes již slavné knižní předlohy. Osudy hlavních protagonistů – LICHOŽROUTů a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného člověka – PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého lichožrouta HIHLÍKA. Ten je ve filmu záhy „dahlovsky” postaven do role sirotka a outsidera. Malý hrdina čerpá sílu z pevného vztahu, který měl se svým ušlechtilým lichožroutím dědečkem, který jej vychoval a v novém drsnějším lupičském domově svého mafiánského strýce PADREHO, kam po smrti dědečka odchází, své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že jej zavedou často do prekérních situací. Pokud je s těžkým srdcem vědomě poruší, pak pouze proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.

Lichožroutiicon_csfd
Animovaný / Rodinný
Česko, 2016, 83 min
Režie: Galina Hůlová-Miklínová
Předloha: Pavel Šrut (kniha)
Scénář: Galina Hůlová-Miklínová, Pavel Šrut
Kamera: Tomáš Sysel
Hudba: Mate Matisic, Martin Tvrdý
Hrají: Ondřej Trojan, Kryštof Hádek, Matěj Ruppert, Josef Somr, Jolka Krásná, Marek Taclík, Tatiana Vilhelmová, David Novotný, Jan Maxián, Stanislav Zindulka, Aleš Najbrt, Václav Koubek, Jaroslav Plesl, Jiří Fero Burda, Václav Neužil ml.

Toni Erdmann (Německo / Rakousko, 2016)

tonierdmann-postera1-cz
Život zestárlého učitele Winfrieda Conradiho uplývá v naprosté rutině, kterou mohutný muž jen občas naruší svou pubertální vášní – drobným žertovným převlekem. Poté, co mu zemře jediný věrný druh, slepý pes, se Winfried rozhodne investovat veškerou pozornost do své odcizené dcery Ines, která dělá kariéru v nadnárodní firmě a nemá na nic a na nikoho čas. Po naprostém fiasku první návštěvy v Bukurešti mění Winfried strategii – čeho nemůže dosáhnout jako neúspěšný otec, toho může docílit jeho neforemné alter-ego. A tak se rodí životní kouč–německý ambasador Toni Erdmann, tragikomická figura s absurdní parukou a umělými zuby, která se workoholičce Ines začne plést do života v těch nejméně vhodných momentech.

Toni Erdmannicon_csfd
Drama / Komedie
Německo / Rakousko, 2016, 162 min
Režie: Maren Ade
Scénář: Maren Ade
Kamera: Patrick Orth
Hrají: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Lucy Russell, Vlad Ivanov, Hadewych Minis, Trystan Pütter, Ingrid Bisu, Radu Banzaru, Thomas Loibl, Michael Wittenborn, Alexandru Papadopol, Hans Löw, Nicolas Wackerbarth, Ruth Reinecke, Jürg Löw, Victoria Malektorovych, Ingrid Burkhard, Victoria Cocias-Serban, Sava Lolov, John Keogh, Julischka Eichel, Irene Rindje, Hartmut Stanke, Rita Winkelmann, Niels Bormann

Devátý život Louise Draxe (Kanada / VB / USA, 2016)

devaty-zivot-louise-draxe-digiclv-1080x1920
Devítiletý Louis Drax jako zázrakem přežije téměř smrtelný pád. Psycholog Allan Pascal se snaží odkrýt podivné okolnosti chlapcovy nehody. Zároveň čelí zvláštním, temným náhodám, které sužují jeho život. Čím dál víc je vtahován do spleti záhad na hranici reality a fantazie…

Devátý život Louise Draxeicon_csfd
The 9th Life of Louis Drax
Thriller
Kanada / Velká Británie / USA, 2016, 108 min
Režie: Alexandre Aja
Scénář: Max Minghella
Kamera: Maxime Alexandre
Hudba: Patrick Watson
Hrají: Jamie Dornan, Sarah Gadon, Aaron Paul, Barbara Hershey, Molly Parker, Oliver Platt, Terry Chen, Anjali Jay, Nels Lennarson, Julian Wadham, Luke Camilleri, Alex Zahara, Fiona Vroom, Beckham Skodje, Spencer Drever, John Specogna

Jack Reacher: Nevracej se (USA, 2016)

Jack Reacher Nevracej se_plakat_web
Bývalý vojenský vyšetřovatel Jack Reacher (Tom Cruise) přijíždí na svou bývalou vojenskou základnu, kde je ke svému překvapení obviněn, že je zodpovědný za vraždu, která se na základně stala před mnoha lety. Aby dokázal svou nevinu, pustí se Reacher do vlastního vyšetřování, aby co nejdříve očistil svou pověst.

Jack Reacher: Nevracej seicon_csfd
Jack Reacher: Never Go Back
Akční / Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2016
Režie: Edward Zwick
Předloha: Lee Child (kniha)
Scénář: Richard Wenk, Edward Zwick, Marshall Herskovitz
Kamera: Oliver Wood
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Tom Cruise, Cobie Smulders, Aldis Hodge, Danika Yarosh, Patrick Heusinger, Holt McCallany, Jason Douglas, Sabrina Gennarino, Rachel Varela, Divine Prince Ty Emmecca, Bob Walker, Juan Gaspard, John L. Armijo, Sean Boyd, Hunter Burke, Chris Angerdina

Krásné dny v Aranjuez (Francie / Německo, 2016)

krasne-dny

Krásný letní den. Zahrada. Terasa. Muž a žena sedí u stolu pod stromy, okolo nich proudí lehký, letní vánek. V nekonečné dáli, za rozlehlou plání, se rýsuje silueta Paříže. Rozhovor začíná. Mezi ženou a mužem křižují otázky i odpovědi. O sexuálních zkušenostech, o dětství a vzpomínkách, o podstatě léta, o rozdílech mezi mužem a ženou, mezi ženskou perspektivou a mužským vnímáním. V domě přiléhajícím k terase sedí spisovatel představující si tento dialog a píše. Nebo je to naopak? Je možné, že mu ve skutečnosti dvojice z terasy diktuje tento dlouhý, závěrečný rozhovor mezi mužem a ženou a Nick Cave mu k tomu hraje na piano?

Krásné dny v Aranjuezicon_csfd
Les Beaux Jours d’Aranjuez
Drama
Francie / Německo, 2016, 97 min
Režie: Wim Wenders
Scénář: Wim Wenders, Peter Handke (scénář, divadelní hra)
Kamera: Benoît Debie
Hrají: Reda Kateb, Sophie Semin, Nick Cave, Peter Handke, Jens Harzer

Monsieur Chocolat (Francie, 2016)

monsieur-chocolat-plakat

Čím byla pro Marion Cotillardovou Edith Piaf a pro Jeana Dujardina Umělec, tím je pro Omara Sye Monsieur Chocolat – vysněný projekt a vrcholná role herecké kariéry. Příběh prvního černošského klauna, který s elegancí sobě vlastní dobyl Paříž, je působivým životopisným filmem a zároveň analýzou kořenů rasismu v nás.

Monsieur Chocolaticon_csfd
Chocolat
Drama
Francie, 2016, 110 min
Režie: Roschdy Zem
Scénář: Cyril Gély
Kamera: Thomas Letellier
Hudba: Gabriel Yared
Hrají: Omar Sy, James Thiérrée, Noémie Lvovsky, Frédéric Pierrot, Mikael Buxton, Helena Soubeyrand, Timothé Vom Dorp

Ostravak Ostravski (Česko, 2016)

ostravak-ostravski-plakat

Jarek Ostravski je horník jako každý jiný. Když ale v dole bouchne jedna ze štol a on zachrání spoustu svých kamarádů ze závalu, stane se hrdinou a rázem se mu jeho život obrátí naruby. Vedením firmy je povýšen z dolu do kanceláře, aby se staral o horníky, dostane se do zorného úhlu médií, rodiny, přátel, ale především se znásobí jeho kredit u žen. Kdo by ale mohl tušit, jak to celé je vlastně doopravdy… Nová česká filmová komedie, navazují na nejlepší tituly z této oblasti naší filmové tvorby „Ostravak Ostravski”, byla volně vytvořena dle námětu legendárního blogera a jeho sedmi knižních bestsellerů s názvem Deniky Ostravaka.

Ostravak Ostravskiicon_csfd
Komedie
Česko, 2016
Režie: David Kočár
Scénář: Vladislav Kučík
Hrají: Igor Chmela, Dušan Sitek, Jitka Smutná, Pavel Kikinčuk, Jan Vondráček, Michal Čapka, Vladimír Polák, Filip Čapka