Letošní Be2Can navštívilo nejvíc diváků v historii přehlídky

Šest tisíc diváků dorazilo letos na projekce 3. ročníku přehlídky filmů z nejvýznamnějších filmových festivalů, který se konal v pražských kinech Lucerna a Evald, dále také v Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října. Pomohly tomu zejména vyprodané sály u lákavých titulů jako Toni Erdmann, American Honey, Já, Daniel Blake a Sieranevada. 4. ročník bude slavnostně zahájen 5. 10. 2017 v kině Lucerna.

800x70-be2can

Be2Can českým a slovenským divákům umožnil ve vybraných kinech, na Video-On-Demand v O2 Videotéce a na televizním kanálu Film Europe Channel vidět to nejlepší z festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes. Premiérové filmy promítané exkluzivně v několika kinech v rámci Be2Can budou následně uvedeny do běžné distribuce. Od tohoto čtvrtka je v kinech vítěz Ceny za nejlepší debut na Berlinále, tuniský snímek Hedi, který v Praze osobně uvedl jeho režisér Mohamed Ben Attia. Festivalový miláček a nejnavštěvovanější snímek přehlídky Toni Erdmann (přes 1000 diváků) bude mít v distribuci Film Europe premiéru 20. října) Generační snímek a beznadějně vyprodaný zakončovací film festivalu American Honey bude v kinech od 27. října.

České publikum bude mít záhy možnost seznámit se s vítězem Zlatého lva z loňských Benátek Zdaleka (premiéra 3. listopadu), jedinečným artovým dokumentem o uprchlické krizi Fuocoammare: Požár na moři (premiéra 3. listopadu) i brilantním rumunským dramatem Sieranevada o vyhrocené rodinné sešlosti, které se stalo překvapivým favoritem publika (premiéra 17. listopadu).

Další prvotřídní filmy z programu Be2Can zamíří do kin v první polovině roku 2017. V distribuci Film Europe – Já, Daniel Blake, Smrt v Sarajevu, Po bouři, V sedmnácti, Neznámá dívka a v distribuci Aerofilms rumunský snímek Zkouška dospělosti.

„Letošní třetí ročník Be2Can byl pro nás ve většině ohledů vlastně spíše tím prvním. Poprvé pracoval se skutečně ucelenou dramaturgií, festivalovým centrem, tematickým doprovodným programem. V tomto ohledu nabídl skutečně to nejlepší ze současné festivalové kinematografie v potřebném kontextu. Je pro nás výzvou napřesrok přenést vitální festivalovou energii pražské části i do regionů a udržet vysokou kvalitu výběru,“ sdělili dramaturgové Be2Can Aleš Stuchlý a Vít Schmarc.

Organizátorem Be2Can je Film Europe Media Company, která v programu přehlídky uvedla v distribuční předpremiéře své pečlivě vybrané festivalové tituly. Poprvé se na přehlídce objevily také filmy od tří dalších významných distribučních společností Artcam, Aerofilms a CinemArt. Celkově bylo v rámci festivalového programu k vidění 15 filmů, z toho 11 exkluzivních českých festivalových premiér. Uváděné snímky získaly celkem 8 významných cen z Benátek, Berlinále a Cannes.

Velkolepý finiš #Be2Can3: vyprodaná premiérová projekce vizuálně výbušné road movie American Honey a plnotučná closing party v galerii Lucerna v režii dua Aid Kid & Yeezy H. Díky, že ste přišli tzv. zapogovat na bohéma! #nočníflexin

Zveřejnil(a) Be2Can dne 12. říjen 2016

Diváci měli poprvé šanci účastnit se speciálních tematických přednášek, diskuzí a masterclass s Mohamed Ben Attiou, dramaturgové přehlídky také přednášeli o festivalové dramaturgii na FAMU, která je partnerem akce. Doprovodný program běžel i na obrazovce kanálu ČT Art, který uváděl filmový cyklus Perly z festivalu Be2Can.

-redakce a K. Skřenková-
zdroj videí: Film Europe, CinemArt, Totalfilm