Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Ostravak není úplně špatný, ale nesedne každému

Ostravak Ostravski. Kontroverzní téma, kontroverzní humor, kontroverzní předloha a jedno velké Ostravsko. Nesedne každému, a přesto se snaží zaujmout každého. Vůbec to není zavrženíhodný počin jako například Prázdniny v Provence. Pořád si ale dokážu představit víc námětů a témat, kde by se miliony za film mohly utratit.

Ostravak Ostravski (foto: Bohemia MP)

Ostravak Ostravski (foto: Bohemia MP)

Režisér David Kočár si i tak pro svou celovečerní prvotinu vybral zfilmování jakýsi blog jakéhosi Ostraváka a má o ní jasnou představu. Režijně je to velmi zdařilé, sice vizuálem to hraničí s televizí, ale to vzhledem k příběhu či koproducentovi nevadí. Ono ani scénáristicky to není vůbec špatné, potíž je v tom, jestli jsou příběhy z blogu natolik silné, že by utáhly vytříbenou celovečerní komedii. Jsou tam velmi silná místa, (probuzení o sousedky) slabší (přerod v kravaťáka) a vyloženě mimo mísu, (pohřeb) které jen dokazují epizodovitost celé zápletky a kdyby se celá stopáž rozsekala na pár minutové štěky, vyznělo by to celé líp.

Co bych ale vyzdvihl je práce s písničkovým soundtrackem. Už jenom úvodní sekvence s Kryštofem, probuzení s Marií Rottrovou či využití Věry Špinarové jsou výborné a to je věc, která se u nás nevidí. Práce s hudbou. Její využití k navození atmosféry, vyznění absurdnosti a vtipu. To byly chvíle, kdy jsem ve svém nitru výskal nadšením.

Ostravak Ostravski (foto: Bohemia MP)

Ostravak Ostravski (foto: Bohemia MP)

Stejné ocenění si zaslouží i Igor Chmela v titulní roli Ostraváka a vlastně celé obsazení je castingově i herecky povedené. Jsou tu i menší i větší maličkosti, které výslednému celku pomáhají. Ať už to je ruka na zadku v autobuse nebo konečné zúčtování s uhelným baronem. Je to celé úsměvné a lehce absurdní. Ve výsledku jsou to ale jen náznaky věcí, které by šly ještě víc rozpracovat. Takhle totiž Ostravák vyznívá jako slepenec více či méně dobrých scén a přes hranu průměrnosti se mu přelézt nepoštěstí. Je to ale velká škoda.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 40%
    Scénář - 40%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 70%
    Hudba - 70%
  • 70%
    Kamera - 70%
55%

Ostravak Ostravski (2016)

Je to celé úsměvné a lehce absurdní. Ve výsledku jsou to ale jen náznaky věcí, které by šly ještě víc rozpracovat. Takhle totiž Ostravák vyznívá jako slepenec více či méně dobrých scén a přes hranu průměrnosti se mu přelézt nepoštěstí. Je to ale velká škoda.

Petr Račko, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bohemia MP/Totalfilm © 2016

Ostravak Ostravski
Komedie
Česko, 2016, 90 min
Premiéra: 20. října 2016 Bohemia MP

Režie: David Kočár
Scénář: Vladislav Kučík
Kamera: Martin Dedek
Hudba: Dalibor Mráz
Hrají: Igor Chmela, Dušan Sitek, Jitka Smutná, Pavel Kikinčuk, Jan Vondráček, Michal Čapka, Vladimír Polák, Filip Čapka, Jitka Ježková

ostravak-ostravski-plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast