S Masarykem nuda evidentně nebude (video)

Film o synovi prezidenta Masaryka nebude rozhodně žádný strohý životopis. Jan Masaryk je v něm líčen autenticky a velmi neformálně. Napověděl to už první teaser filmu Masaryk a dnes zveřejněná ukázka to jenom potvrzuje. Film představuje Jana Masaryka jako bohéma, který miloval ženy, hudbu a vedl trochu extravagantní život, který byl protipólem jeho diplomatické dráhy.

Historikové se shodují na tom, že Jan Masaryk byl ve dvacátých letech vídán v řadě nočních podniků, kde „…patřil k těm, kteří nechávali v separé stoupat sekt v sladkých fontánách…“ Zatímco jeho otec, T.G.M. byl vnímán jako ušlechtilý puritán, jeho synovi se přezdívalo „Veselý Jan.“ Byl také vyhledávaným objektem žen. Ve filmu jednu z jeho příležitostných lásek, herečku a zpěvačku Madlu, která je fiktivní postavou, hraje modelka Eva Herzigová. A kdo mohl být inspirací? Dobové dokumenty dosvědčují, že noviny často spekulovaly o Masarykově vztahu k herečce Adině Mandlové nebo zpěvačce Jarmile Novotné, s nimiž byl často vídán, psalo se také o jeho poměru s partnerkou Karla Čapka, herečkou Olgou Scheinpflugovou.

V titulní roli filmu Masaryk se představuje v jedné ze svých nejlepších úloh v kariéře mimořádný český herec Karel Roden. V dalších úlohách uvidíme plejádu domácích hereckých osobností v roli skutečných historických postav – Oldřicha Kaisera jako prezidenta Edvarda Beneše, Jiřího Vyorálka jako Konráda Henleina, Roberta Jaškówa jako Emanuela Moravce. V roli jedné z Masarykových přítelkyň se vrací do českého filmu modelka Eva Herzigová. Dále hrají Emília Vášáryová, Zuzana Kronerová,  Martin Hoffman.

Karel Roden s režisérem na place (foto: In Film)

Karel Roden s režisérem Juliem Ševčíkem na place (foto: In Film)

Česko-slovenský film Masaryk vznikl v produkci společnosti IN Film a Rudolfa Biermanna s účastí řady zahraničních herců. Psychiatra Steina hraje německý herec a spisovatel Hanns Zischler, jeden z hereckých představitelů slavného Spielbergova dramatu Mnichov.  Další se objevují jako významné osobnosti dobové politiky a kultury – spisovatelku a Masarykovu pozdější snoubenku Marcii Davenportovou vytvořila španělská herečka Arly Joverová (Blade, Muži, kteří nenávidí ženy), ministerského předsedu Chamberlaina hraje britský herec Paul Nicholas, britského ministra zahraničí Halifaxe Dermot Crowley, (Babel, seriály Luther, Raw), francouzského ministra Bonneta  Milton Welsh (Grand Hotel Budapest, Muž ve stínu).

Limitovaně uvidí první diváci film od 25. do 31. prosince 2016. O Vánocích bude MASARYK jako jediné v limitované premiéře promítat pražské kino Lucerna. Předprodej vstupenek byl již zahájen. Slavnostní domácí premiéra se uskuteční 1. března, 9. března pak bude film nasazen do široké distribuce.

redakce a U. Donátová
foto: In Film, Bioscop © 2016

masaryk_final_teaser-plakat