První dojmy | Příchozí sází na instinkt a ženský pohled

Sci-fi Příchozí je určitě jedním z filmů, na které jsou tento  podzim upřeny zraky mnoha milovníků sci-fi. Dennis Villeneuve si thrillerem Sicario: Nájemný vrah upevnil v Hollywoodu pozici a nezklamal ani tentokrát. Natočil příběh špičkové lingvistky a jejího setkání s mimozemšťany. Přečtěte si naše první dojmy, krátce po projekci. 

Příchozí (foto: Falcon)

Příchozí (foto: Falcon)

Mohli bychom vlastně začít polemizovat o tom, jestli bylo úmyslem režiséra vlastně vůbec sci-fi natočit. Na Příchozí totiž mnohem víc sedí označení mysteriózní. Villeneuve totiž ve filmu řeší především instinkty hlavní hrdinky, ženský přístup k řešení problémů i sobě samé. Hrdinka v podání Amy Adams představuje silnou hrdinku s intelektuálním zázemím.

A stejně tak působí i scénář. Je velice sofistikovaný a primárně míří za přemýšlivými diváky. A ženami. Nejen ženský instinkt, ale především emoce jsou hlavními elementy, které ve filmu Příchozí najdete. Nemluvě samozřejmě o skvělé výpravě a vizuálu a postupně budované silné atmosféře.
To,  co mají filmy Denise Villeneuva společného, je jejich primární jednoduchost a věcnost. Ze scénáře a režie je na první dojem patrné, že autoři prostě ví, co chtějí sdělit. A kombinace této věcnosti a umírněnosti velmi překvapuje výsledkem. Tím je sice komorní ale velkolepý film. A to umí opravdu jen málokdo.

Příchozí (foto: Falcon)

Příchozí (foto: Falcon)

Příchozí je velmi dobrý film, který si rozebereme v brzké recenzi, ale musím také podotknout důležitou věc: není pro každého. A s tím souvisí ještě jedna poznámka: milé dívky a ženy, pokud tomuto žánru běžně šanci nedáváte, udělejte výjimku. Litovat nebudete.

80%

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2016

800_200