Recenze | Pasažéři jsou uhrančivý velkofilm s jedním strmým pádem

Závěr roku je ve znamení scifi. Jak se povedl nejnovější příspěvek do žánru od režiséra Mortena Tylduma (Kód Enigmy)?

Pasažéři (foto: Falcon)

Samozřejmě, oscarové ambice tady nikdo neměl. Šlo o to, přinést zábavnou akční jízdu, napsanou na míru nynějším hvězdičkám Hollywoodu, Chrisu Prattovi a Jennifer Lawrence. A akční jízda to celkem je. A nutno říct, že povedená.

Jennifer Lawrence a Chris Pratt ve filmu Pasažéři

Začíná se ale velmi pozvolně. Chris Pratt se po technické závadě probudí z hibernace. A začne jak se patří blbnout. Nejdříve se rozkoukává, a začíná si uvědomovat, do jakého průseru se to vlastně probudil. Celé to zkoumání lodi a pocit bezmoci. Herec je s vtipnými i vážnými momenty velmi zábavný a přístupný divákovi. Lehce se do hrdiny vžijete, užíváte si pobyt v nejdražším apartmá společně s ním a možná si párkrát vzpomenete na Titanic.

Tedy určitě, když se na scéně objeví Jennifer Lawrence a s ní i morální dilema, o kterém trailery úspěšně mlčely. Takže máme před sebou zábavně laděný Titanic ve vesmíru. Do lodi začne samozřejmě „téci.“ A situace se musí začít řešit. K tomu všemu připočtěte řešení nastíněného morálního dilematu, které přitopí zhruba v polovině filmu pořádně pod kotlem. A aby toho nebylo málo…

Pasažéři (foto: Falcon)

Jeden zásah vedle

Pak to přijde. Lehký a přitom dost zásadní zvrat, který na pár desítek minut zcela odvane vyprávění do přiblblých mělčin, kde už se párkrát sami sebe zeptáte, jestli si z vás někdo nedělá srandu. Ani předtím samozřejmě Pasažéři nebyli ultrachytrým filmem. Nastavené pilíře však nelogičnosti umně maskovali a tak společné patálie ústřední dvojici sežerete i s navijákem. A to není výtka. Po zlomu totiž začnou skřípat i dialogy a vy si konečně oddychnete, když se tento nezvaný host konečně vytratí, rychlostí, jakou se na scéně objevil. Pak se díky bohu film vrátí do rozjetých kolejí a může se přejít do akčního finále.

Vizuál je téměř dokonalý

To není bůhvíjak dlouhé, takže vás nezačne ubíjet digitálními orgiemi, ostatně vývoj příběhu a samotné omezení vesmírnou lodí to ani nepovoluje. Audiovizuální stránka je ale takřka bezchybná. Průlet kolem hvězdy, hopsání vesmírem nebo krátká scénka bez gravitace by zasloužily medaili za efekty. Třeba se jí Pasažéři dočkají v podobě oscarové nominace.

Pasažéři stojí rozhodně za vidění, v rámci letošní konkurence však vyčnívají pouze lehounce. A to i přes to, že letošní blockbusterová nadílka nebyla nijak zvlášť kvalitní. I tak se jedná o uhrančivý velkofilm, který má své vrcholy, zaznamená ale i jeden strmý pád, jež se nedá odpustit.

  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 80%
    80
  • Vizuál, kamera - 95%
    95
  • Hudba - 70%
    70

Pasažéři (2016)

Pokud ale v zimních měsících zatoužíte po trošce tepla, vyrazte do kina. Filmová nabídka vysokorozpočtových snímků tomu skoro odpovídá. Léto v zimě nám přináší i Pasažéři, příjemná hollywoodská oddychovka, u které se budete bavit. A o to jde u blockbusteru především.

80 %
Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Sony © 2016

Pasažéři
Passengers
Sci-Fi / Dobrodružný
USA, 2016, 116 min
Premiéra: 29. 12. 2016 Falcon

Režie: Morten Tyldum
Scénář: Jon Spaihts
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Aurora Perrineau, Andy Garcia, Fred Melamed, Jean-Michel Richaud

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.