Recenze | Rogue One: Star Wars Story – Když vaše galaktické srdéčko zaplesá štěstím 

Star Wars jsou celosvětovým fenoménem. Netřeba připomínat, že George Lucas téměř před 40 lety přinesl světu něco dosud nevídaného a tak trošku tím změnil filmový svět. Ze Star Wars se stala součást sci-fi popkultury a série s obrovskou fanouškovskou základnou. Po fenomenální původní trilogii přišla na začátku nového tisíciletí nová trilogie, objasňující zrod jednoho z největších padouchů všech dob: Dartha Vadera. O tom, jestli se jednalo o vyprávění povedené či nikoliv, panují dodnes různé názory. V roce 2005 se ale Pomstou Sithů série uzavřela, a velký George si dal tvůrčí pauzu.

Rogue One: Star Wars Story (foto: Falcon)

Rogue One: Star Wars Story (foto: Falcon)

Objevovaly se samozřejmě drby, že na nových příbězích z předaleké Galaxie se neustále pracuje, a postupem času se ukázalo, že to žádný výmysl nebyl, ovšem osud je nevyzpytatelný a práva na filmovou sérii Lucas prodal studiu Disney, který tak po akvizici Marvel studios získal opravdu velký blockbusterový monopol. Jestli to je dobře nebo ne, se fanoušci přesvědčili již minulý rok. J.J. Abrams totiž přispěchal se sedmou epizodou. Byly z toho dvě miliardy dolarů v tržbách a nadšené reakce fanoušků po celém světě.

Disney pak přišel s konceptem, kdy do nás bude v následujících letech chrlit jeden galaktický film za druhým. Střídat se budou hlavní epizody s mezipříběhy, které budou prohlubovat doposud známé univerzum. A tak přichází Rogue One. Ukáže nám, co se dělo před epizodou 4 a jak rebelové získali plány Hvězdy smrti. O režii se postaral monstry ošlehaný Gareth Edwards (Godzilla) a v průběhu produkce se na něj navalilo několik problémů s natáčením. Čí film vlastně v kinech je? To se samozřejmě nikdy nedozvíme. Pravdou však zůstává, že film mėl rozsáhlé přetáčky a Disney nebyl s Edwardsovou vizí tak úplně spokojený. Rogue One je taktéž prvním Star Wars filmem, ke kterému neskládal hudbu John Williams. A je to sakra znát.

Rogue One: Star Wars Story (foto: Falcon)

Rogue One: Star Wars Story (foto: Falcon)

Tentokrát bez Williamse

Hudbu totiž ufidlal poslední dobou velmi oblíbený Michael Giacchino a Williamse se mu daří velmi slušně napodobit. Je tu ale jedno velké ale. Napodobuje pouze výplňkovou hudbu. Nepřichází s žádným zapamatovatelným tématem, kterým se prozatím honosily všechny předešlé filmy. Ukazuje se tak, jak je Williams pro sérii důležitý a že většina scén skutečně stojí na jeho hudbě. Giacchino však neměl jednoduchou práci. Nahradil totiž Alexandra Desplata, který se kvůli nedostatku času musel vrhnout na jiný projekt. Takže hudba je starwarovská, ovšem pamatovat si z ní nebudete ani prd. A to docela bolí.

Velké akční inferno

Celý film se točí kolem party rebelů, kterým vévodí Felicity Jones jako Jyn Erso. Což je dcera stavitele hvězdy smrti. A toho chtějí vůdci povstalců využít a dostat se jeho prostřednictvím Impériu trošku pod kůži. Tím, že se jedná o uzavřený příběh, si buďte jistí, že se tentokrát o hlavní hrdiny bát budete. V tom je Rogue One opravdu nekompromisní. A je to dobře. Potíž je v tom, že se s postavami nedokážeme plně sžít. Snímek má totiž opravdu zběsilé tempo. Planety se střídají jak na běžícím pásu, lokace střídá lokaci a nikde se nezastavíme na delší dobu. Všechno samozřejmě směřuje k velkému akčnímu infernu, které je sice velkolepé, ale celkem sterilní.

Rogue One: Star Wars Story (foto: Falcon)

Rogue One: Star Wars Story (foto: Falcon)

Vojenský velkofilm

Edwards měl v plánu přinést vojenský velkofilm a dá se říci, že v mezích studiové politiky se mu to i podařilo. Oceňuji velmi kameru a odlišný vizuální styl, který zejména v druhé půlce nabídne několik působivých vojenských výjevů. Stejně jako porci děsivosti. Je tu totiž samotný Darth Vader. A to hned v jeho nejlepší Star Wars scéně vůbec. Už jenom kvůli tomu stojí za to Rogue One vidět.

Rogue One: Star Wars Story (foto: Falcon)

Rogue One: Star Wars Story (foto: Falcon)

Parta rebelů se dá velice rychle dohromady a každý dostane nějakou šanci ukázat své schopnosti. Samotná Síla tu už jen figuruje na skoro až esoterické bázi a to hlavně přes postavu Donnieho Yena. Celou skvadru pak výborně doplňuje přeprogramovaný robot Impéria v podání Alana Tudyka, který slouží jako potřebné odlehčení filmu a nutno říci, že si většinu svých scén krade pro sebe.

Digitálně oživené postavy

Propojení s původními filmy zajišťuje několik i velmi dobře digitálně oživených postav, jejichž zjevení na plátně vzbudilo na premiéře filmu dlouhý a nadšený potlesk. Pro fanoušky série se tak Rogue One stává povinností, při které jejich galaktické srdíčko několikrát zaplesá štěstím. Pro ostatní smrtelníky se jedná o velmi zdařilou blockbusterovou jednohubku, při které se určitě budete bavit. Doporučujeme návštěvu IMAXu!

  • Režie - 80%
    80
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 80%
    80
  • Vizuál, výprava - 85%
    85
  • Kamera - 80%
    80
  • Hudba - 60%
    60

Rogue One Star Wars Story (2016)

Rogue One je zdařilým přírůstkem do rodiny Star Wars filmů. I přes problémy při produkci se podařilo připravit zábavný blockbuster, který myslí na fanoušky a zároveň je stravitelný i pro neznalce série. Ale kdo sakra v dnešní době nezná Star Wars?! Rogue One nedělá sérii ostudu a přitom přináší zajímavý příběh, založený na pár větách z epizody 4. Menší vaření z vody, které ale ve výsledku stojí za zhlédnutí.

80 %
Petr Račko, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Disney, Lucas Entert. © 2016

Rogue One: Star Wars Story
Rogue One: A Star Wars Story
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi
USA, 2016, 133 min
Premiéra: 15. 12. 2016 Falcon

Režie: Gareth Edwards
Scénář: Tony Gilroy, Chris Weitz
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Ben Mendelsohn, Diego Luna, Forest Whitaker, Riz Ahmed, James Earl Jones, Jimmy Smits, Warwick Davis, Donnie Yen, Wen Jiang, Jonathan Aris, Genevieve O’Reilly, Arthur L. Bernstein, Attila G. Kerekes, Ned Dennehy, Alistair Petrie, Daniel Eghan

rogue-one-poster-cz-mp

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.