Soutěž o restaurovanou legendu Sedm statečných na Blu-ray™

Další adventní soutěž okupuje legendární western Sedm statečných. Slavný snímek si nově můžete užít ve vysokém rozlišení. A nejen to. Na disku najdete i dosud neznámé, ztracené záběry a části. Uvidíte dokument o natáčení i zajímavé pojednání o skvělé a notoricky známé hudbě Elmera Bernsteina. Díky společnosti Bontonfilm vám nabízíme soutěž o dva Blu-ray™ disky s filmem.

Pokud by někdo z vás neznal příběh slavné sedmičky obránců, tady je: vesnice Ixcatlan trpí nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou, který vesničany každý rok připraví o většinu sklizně a zásob. Proto se vesničané rozhodnou nakoupit v nejbližším městečku zbraně a bránit se. Chtějí o svém plánu poradit s profesionálním pistolníkem Chrisem, který je nadchnul bravurním kouskem jehož byli svědky po svém příjezdu do městečka. Ten jim však poradí, aby si nekupovali drahé zbraně, se kterými stejně neumí zacházet, ale najali si střelce a sám se záležitosti ujme. Podaří se mu získat ještě šest dalších mužů a s nimi se vydá do ohrožené vesnice. Přestože první střetnutí s Calverovými muži dopadne pro statečné muže příznivě, nevyzpytatelná povaha vesničanů situaci zcela nečekaně zkomplikuje.

Sedm statečných

Vedle kvalitního hereckého obsazení a pečlivě vybudovaných charakterů jednotlivých postav se pro vyznění filmu ukázalo jako zcela klíčové angažování hudebního skladatele Elmera Bernsteina. Nejenže vytvořil zcela ikonické ústřední téma, které se od té doby objevilo v citacích v desítkách filmů (a v 60. letech bylo používáno v americké reklamě na Marlboro), jeho hudba ale obsahuje i ozvuky  symfonické hudby 20. století a jako celek je považována za jednu z nejlepších vůbec. Přestože hudba k filmu byla nominovaná na Oscara, soundtrack nebyl v době premiéry vydán a vyšel až o šest let později v souvislosti s pokračováním filmu Návrat sedmi statečných.

Yul Brynner

John Sturges, který tu poprvé získal samostatný produkční kredit, obsazoval film pod mimořádným tlakem, neboť se blížila herecká stávka a některé role tedy obsadil tak, že se vybraného herce zeptal, zda nezná nějakého kolegu, který by se do té které role typově hodil. Jedinou hvězdou v obsazení (a zároveň jedním z podstatných hráčů při zrodu filmu) byl Yul Brynner, pro většinu ostatních, tehdy v podstatě „no names“, se stalo účinkování ve filmu odrazovým můstkem ke slávě. Platí to zejména v případě Steva McQueena, ale také Eliho Wallacha či Jamese Coburna. Naopak jediným z herců, který se výrazněji neprosadil a zůstal televizním a seriálovým hercem byl Brad Dexter.

Soutěž trvá od 21. prosince do 27. prosince 2016 včetně. Děkujeme společnosti Bontonfilm za poskytnutí cen.