Will Smith: Když si vybírám film, přečtu si vždy jen posledních deset stran scénáře

Do kin ve čtvrtek vstupuje skvěle obsazená novinka Davida Frankela Collateral Beauty: Druhá šance. Hlavní roli v ní vytvořil Will Smith, který v následujícím rozhovoru prozrazuje, čím ho scénář zaujal. Jeho postava prožívá hlubokou osobní tragédii a zcela se stahuje do ústraní. Jeho kolegové v práci ale vymyslí drastický plán, jehož cílem je přinutit ho překvapivým a hluboce lidským způsobem se vyrovnat se svým žalem.

Will Smith ve filmu Collateral Beauty (foto: WB)

Když vás režisér David Frankel poprvé oslovil kvůli filmu Collateral Beauty: Druhá šance, co vás nejvíc zaujalo a přimělo k přijetí role ve filmu?

Už dřív jsem viděl některé Davidovy filmy, takže jsem se na spolupráci s ním těšil. Potom jsem dostal scénář, který byl kouzelný. Když dostanu scénář, pokaždé si nejdřív přečtu posledních deset stran, abych zjistil, jak se příběh uzavírá. A posledních deset stran scénáře k filmu Collateral Beauty: Druhá šance patří zřejmě k těm nejlepším.
V tuto chvíli mě na projektu láká něco víc, než jen natočit film. Snažím se vytvořit něco, co by mohlo pomoci zmírnit trápení v něčím životě. Jako umělec se člověk snaží něco darovat a na tento film jsem obzvlášť hrdý. Pojednává o skutečných obecně platných citech a má v sobě silné poselství naděje – naleznete v něm vše, co lze od filmu s tématem dovolené očekávat.

Jak jste se vcítil do role Howarda Inleta, se kterým se ve filmu setkáváme ve velmi ponurém období jeho života?

Byla to jedna z těch rolí, kdy se lze snadno až příliš ztotožnit s postavou. Musel jsem si dávat velký pozor, abych do role nepřenášel vlastní život a své skutečné lásky.


Bylo náročné hrát člověka, který se naprosto izoloval od všech lidí ve svém okolí?

Jo, ale tento náročný úkol mě bavil. V první polovině filmu toho Howard moc nenamluví. Něco tak trochu podobného jsem zažil už ve filmu Já, legenda, kdy jsem v několika scénách vedl interní dialog, který se v neverbalizované formě prolíná celým filmem, a právě to mě bavilo. I když jste ve scéně sám, plnohodnotně v ní komunikujete. Je to podobný umělecký proces, jako když malujete za pochodu. Líbilo se mi to stejně jako spolupráce s ostatními výbornými herci.

Helen Mirren a Will Smith (foto: WB)

Keira Knightley, Jacob Latimore a Helen Mirren ztvárňují personifikace Lásky, Času a Smrti – se kterými se Howard pokouší komunikovat. Jak jste přistupoval ke scénám, ve kterých se Howard osobně setkává s těmito personifikovanými představami?

To bylo velmi zajímavé. Herec v takových scénách nesmí považovat svou postavu za šílenou. Musí přijít na to, co by jeho postava chtěla říct, kdyby mohla rozmlouvat se Smrtí. A jakmile si člověk tuto představu ujasní, je to osvobozující. Prostě je to jako být na scéně s jiným člověkem – který shodou okolností hraje Smrt.

Přestože je to velmi emotivní příběh, ve filmu je i mnoho humorných okamžiků, zejména ve vašich scénách s Helen Mirren a Michaelem Peñou. Jak se vám dařilo nalézt vyváženost těchto scén?

Museli jsme vzít vážnou životní situaci a některé momenty odlehčit a převrátit je do téměř komediálních situací a přirozeným způsobem zachovat v jedné scéně obě polohy. Helen a Michael dokázali najít onu ‚komičnost‘ a já jsem chvíle, kdy tyto situace vytvářeli, vnímal jako závan čerstvého vzduchu.

Edward Norton, David Frankel a Will Smith (foto: WB)

Co si myslíte o Davidu Frankelovi jako o režisérovi? Daří se mu při natáčení vytvářet atmosféru spolupráce?

David hercům dává volnou ruku, aby vlastním způsobem ztvárnili to, co on chce. Místo aby je režírovall, sleduje je. Když herci vstoupí na scénu, jsou dokonale připraveni, protože si nejdříve s Davidem prošli všechny možnosti a David je nechává, aby si všechno vyzkoušeli. Neustále je vede různými cestami a je otevřený mnoha různým variacím. Herci si myslí, že scénu určují oni, ale on je jen jemně směruje k tomu, čeho chce dosáhnout.

Jaký zážitek byste přál divákům, kteří se přijdou na film Collateral Beauty: Druhá šance podívat do kina?

Doufám, že film přinese divákům radost. Je to zajímavý příběh o probuzení z bolesti a nalezení druhé šance. Největší radost by mi udělalo, kdyby mě za tři či čtyři roky někdo zastavil na ulici a řekl: ‚Hej, člověče, díky za film Collateral Beauty: Druhá šance.‘

Film má v českých kinech premiéru ve čtvrtek 22. prosince.

text: H. Inlet
foto/video: Warner Bros / Freeman Entert.