Filmové premiéry od 5. ledna

První filmy tohoto roku nabízejí roztančené muzikálové drama (La La Land), poetický příběh ze života (Paterson), animák Ozzy, šokující drama z benediktinského kláštera (Agnus Dei) a nakonec dobrodružný snímek Velká čínská zeď. Přejme si, ať je nový rok plný kvalitních filmů!

La La Land (USA, 2016)

Moderní pojetí klasického hollywoodského milostného románu umocněné skvělými písničkami doprovázenými velkolepými tanečními čísly líčí vášnivý milostný vztah od něžného vzrušení rozvíjející se lásky až po trpké zklamání z velkých ambicí.

La La Land
Drama / Komedie / Muzikál / Romantický
USA, 2016, 127 min
Režie: Damien Chazelle
Scénář: Damien Chazelle
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: Justin Hurwitz
Hrají: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons, Finn Wittrock, John Legend, Rosemarie DeWitt, Jason Fuchs, Sonoja Mizuno, Jessica Rothe, Candice Coke, Hemky Madera, Ana Flavia Gavlak, Callie Hernandez

Paterson (USA / Německo / Francie, 2016)

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je příběhem vítězství a porážek všedního dne a krásy, která se skrývá i v těch nejmenších detailech.

Paterson
Drama
USA / Německo / Francie, 2016, 118 min
Režie: Jim Jarmusch
Scénář: Jim Jarmusch
Kamera: Frederick Elmes
Hudba: Carter Logan
Hrají: Adam Driver, Golshifteh Farahani, Kara Hayward, Sterling Jerins, Luis Da Silva Jr., Rizwan Manji, Jared Gilman, Method Man, Barry Shabaka Henley, Chasten Harmon, William Jackson Harper

Ozzy (Španělsko / Kanada, 2016)

Ozzy je přátelský bígl, který žije idylickým životem v rodině Martinsových. Jeho páníčci se ale musí za prací přesunout do Japonska. Má to jeden háček: pes s nimi nesmí. Martinsovi se tak rozhodnou, že Ozzyho dají do luxusního psího hotelu zvaného Modrá zátoka. Po odjezdu rodiny však Ozzy zjistí, že tohle perfektní místo je jen zástěrkou jeho majitele. Právě ten vozí psy do skutečné Modré zátoky, což je psí vězení, které i psi řídí. Ozzy se rozhodne naplánovat útěk a ve štychu nenechá ani své nové psí přátele Chestera, Fronkyho a Doca. Z vězení se musí utéct nenápadně, ale hlavně rychle a chlupatě!

Ozzy
Animovaný
Španělsko / Kanada, 2016, 91 min
Režie: Alberto Rodriguez
Scénář: Juan Ramón Ruiz de Somavía
Hudba: Fernando Velázquez
Hrají: Dani Rovira, José Mota, Michelle Jenner, Carlos Areces, Fernando Tejero, Elsa Pataky, Guillermo Romero

Agnus dei (Francie / Polsko, 2016)

Prosinec 1945, ženský benediktinský klášter v Polsku. Jedna z řeholnic hledá pomoc u lékařů z francouzské mise Červeného kříže. Mladá stážistka Mathilde Beaulieu se rozhodne porušit pravidla a začne benediktinky pravidelně navštěvovat. Záhy zjistí, že mnoho sester je po opakovaném znásilnění ruskými vojáky těhotných, jiné mají příznaky pohlavních chorob. Konvent je tak postaven do těžké situace: má přijmout odpovědnost mateřství nebo opustit děti zrozené z hříchu?

Agnus dei
Les innocentes
Drama
Francie / Polsko, 2016, 115 min
Režie: Anne Fontaine
Scénář: Sabrina B. Karine, Alice Vial
Kamera: Caroline Champetier
Hudba: Grégoire Hetzel
Hrají: Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne, Joanna Kulig, Eliza Rycembel, Katarzyna Dabrowska, Anna Próchniak, Helena Sujecka, Pascal Elso, Thomas Coumans, Zacharjasz Muszyński, Mariusz Jakus, Tomasz Sobczak, Artur Janusiak, Marta Mazurek, Aldona Jankowska, Magdalena Gnatowska, Weronika Humaj, Delfina Wilkońska

Velká čínská zeď (Čína / USA, 2016)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu.

Velká čínská zeď
Chang cheng
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
Čína / USA, 2016, 94 min
Režie: Yimou Zhang
Scénář: Carlo Bernard, Doug Miro, Tony Gilroy
Kamera: Stuart Dryburgh, Xiaoding Zhao
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Tian Jing, Andy Lau, Numan Acar, Eddie Peng, Han Lu, Hanyu Zhang, Kenny Lin, Xuan Huang